Віртуальна реальність у Тустані: фортецю можна побачити з висоти пташиного польоту (фоторепортаж)

IMG_6253

На території Державного історико-культурного заповідника Тустань відкрили нову локацію віртуальної реальності.

На території Державного історико-культурного заповідника «Тустань» відкрили нову локацію віртуальної реальності.

Це проект, що дозволяє з висоти пташиного польоту побачити середньовічну наскельну дерев’яну фортецю ІХ—ХVІ сторіччя Тустань, залишки якої знаходяться в Карпатах. Атракція створена у партнерстві з компанією SoftServe за фінансової підтримки Українського Культурного Фонду.

Про фортецю

Тустань — середньовічна наскельна фортеця-град і митниця ІХ—ХVІ століть, давньоруський наскельний оборонний комплекс, залишки якого розташовані в Українських Карпатах (Східних Бескидах), у Сколівському районі Львівської області, поблизу села Урич, що на південь від міста Борислава та південний схід від селища Східниця. Унікальна пам'ятка історії, археології, архітектури та природи розташована серед лісового масиву Підгородцівського лісництва і входить до складу Державного історико-культурного заповідника «Тустань».

Тустань була оборонним та адміністративним центром, а також митним пунктом на важливому соляному шляху, що вів з Дрогобича на Закарпаття та до Західної Європи. Наразі там залишилися тільки рештки конструкцій, та саме вони допомогли відтворити вигляд втрачених середньовічних укріплень.

Про проект

Це політ над фортецею XIII століття, у період її найбільшого розквіту. За основу взяли 3D-модель і там жодної вигадки, а точне відтворення за науковими замірами врубів, які залишилися на Тустанських скелях. Фортеця мала 5 поверхів дерев'яної забудови і разом зі скелями досягала 90 метрів, на той час це був найвищий хмарочос Європи. До моделі фортеці IT-фахівці додали і місцевий ландшафт.

«Я хотів додати якогось інтерактиву, щоби людям було цікаво. Символ Тустані – птах галич, тож я подумав зробити так, щоб літати птахом. Але цю ідею ми підшліфували, трішки приземлили і дійшли до того, щоб літати на дельтаплані. Це більш зрозуміло для людей. Згодом ми розробили конструкцію з датчиками, яка відслідковує положення голови та керма. Так пристрій розуміє, в якому положенні є людина», – розповів працівник «SoftServе» Нік Урс.

Це вперше застосували таку технологію віртуального польоту в українському музеї і у світі це лише впроваджується. Наразі ця локація віртуальної реальності доступна у музеї, але згодом її перенесуть ближче до скель. Здійснити захопливий VR-політ над фортецею зможе кожен вже цього фестивалю, який проходитиме 2-4 серпня.

Інші проекти

2015 року працівники Державного історико-культурного заповідника «Тустань» презентували 3D-модель фортеці. Її створили за допомогою лазерного сканування, аерофотозйомки та 3D-моделювання.

Також, взимку 2018 року було створено мобільний додаток, що дозволяє туристам ознайомитись зі старовинною оборонною спорудою. В передмові до програми Tustan AR говориться про те, що користувачі можуть вмикати анімацію та фотографувати. Додатком можна скористатись тільки в місцях, де розташовані залишки фортеці. На даний момент існує 5 точок, на котрих встановлені спеціальні таблички. Щоб побачити віртуальну історичну ретроспекцію, потрібно просто навести телефон на табличку.

Протестувати Tustan AR, розроблений SoftServe, можна на знімках у Play Market і App Store.

Тим часом на території заповідника «Тустань» змінюють інфраструктуру. Передовсім, замість торгових наметів, збудували стилізовані альтанки. Також прокладають світло, інтернет ближче до скель та ремонтують дорогу і облаштовують тротуари аж до самої каси.

«Буде організовано ряд нових паркомісць окремих для легкового транспорту, окремих для автобусів різного розміру. Це дасть можливість розвести потоки пішоходів і автомобілів, це створить більшу територію для пішохідних алей і взагалі впорядкує оцю всю вхідну зону заповідника», – розповідає директор заповідника «Тустань» Андрій Котлярчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: