У Раді хочуть зобов'язати українців купувати SIM-карти за паспортом

image (66)

Нардепи від «Слуги народу» надали на ознайомлення комітету законопроект №1083 про електронні комунікації.

Відповідний проект закону розміщено на сайті Верховної Ради.

Так, законопроект пропонує блокувати телефони, код ІМЕІ яких не внесено в Систему контролю кодів ІМЕІ.

«Постачальники послуг електронних комунікацій зобов’язані здійснювати постійний обмін даними з Системою контролю кодів ІМЕІ в онлайн режимі та інформувати споживачів електронних комунікаційних послуг мобільного зв’язку про відсутність кодів ІМЕІ їх термінального обладнання в Системі контролю кодів ІМЕІ, при підключенні їх термінального обладнання до електронної комунікаційної мережі», - йдеться у законі.

Зазначається, що споживачі, які отримали відповідне повідомлення від постачальника електронних комунікаційних послуг, зобов’язані внести код ІМЕІ термінального обладнання, що ними використовується, у Систему контролю кодів ІМЕІ у порядку визначеному національним регулятором.

«Відсутність в Системі контролю кодів ІМЕІ оригінального (такого що не повторюється) коду ІМЕІ термінального обладнання є підставою для блокування постачальником електронних комунікаційних послуг доступу до електронної комунікаційної мережі такого термінального обладнання», - наголошується в проекті закону.

Якщо IMEI телефону в реєстрі немає, такий телефон ввезений нелегально. Після набуття чинності цим законом оператори отримають право блокувати використання телефонів.

Окрім цього, проект закону передбачає договір у письмовій формі або обов’язкову реєстрацію SIM-карт.

Зазначається, що буде введене укладення договору між постачальником і абонентом відповідно до основних вимог до договору про надання електронних комунікаційних послуг. Договір про надання електронних комунікаційних послуг укладається у письмовій формі або у будь-якій іншій формі. У разі укладення такого договору у будь-якій іншій формі, ніж письмова, здійснюється обов'язкова реєстрація абонента у постачальника електронних комунікаційних послуг з наданням постачальнику відповідно до закону персональних даних абонентів – фізичних осіб.

З 1 січня 2024 року всі оператори зобов’язані призупинити надання послуг незареєстрованим абонентам. Далі дається два місяці на реєстрацію, і якщо цього не зроблено, надання послуг припиняється повністю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: