Welcome to Ukraine: як український мандрівник хоче зробити країну привабливою для туристів

IMG_3667

Мандрівник та бренд-амбасадор України Артемій Сурін започаткував проект «Wellcome to Ukraine», який має на меті зробити країну значно привабливішою для туристів за рахунок зміни підходу до комунікації, починаючи з прикордонників. Львів – третє місто, де відбувається воркшоп.

Мандрівник та бренд-амбасадор України Артемій Сурін започаткував проект «Welcome to Ukraine», який має на меті зробити країну значно привабливішою для туристів за рахунок зміни підходу до комунікації, починаючи з прикордонників. Львів – третє місто, де відбувається воркшоп.  

Правильна комунікація з людьми, які вперше прибувають у країну, може суттєво вплинути на те чи захоче турист повернутися і чи рекомендує її своїм знайомим та друзям для подорожі. А першими, хто спілкується з мандрівниками, є прикордонники. Саме їхня поведінка може сприяти туристичній привабливості країни, вважає Артемій Сурін.

«Я є бренд-амбасадором України в світі. Нещодавно цей статус, який дуже ціную, надала мені держава. Нещодавно я здійснив навколосвітню подорож, побувавши на усіх континентах без перельотів. Встановив чотири національних та два світових рекорди. Більше 10 років я професійно займаюся темою туризму. Саме цей досвід використовую для того, щоби нашій державі запропонувати дієвий механізм, як сприятиме прориву у сфері туризму. Для цього використовую досвід 30 країн, в яких я був. З них виділив 11 країн-кейсів», – розповідає Артемій Сурін.

І зазначає, що прикордонники є однією із трьох структур задіяних у цьому процесі.

«Ми зараз говоримо про покращення ситуації з туризмом та міжнародних іміджем країни. Все це тягне за собою зокрема прямі надходження в економіку. Три структури, які беруть у цьому безпосередню участь, – МЗС, Міністерство культури, молоді та спорту і Держприкордонслужба. Чому ДПСУ? Бо прикордонники – перші, з ким спілкуються іноземці – туристи чи інвестора. Чому це надважливо? Тому що ми всі розуміємо, як формується наше враження. Перше враження має пріоритет. Проаналізувавши досвід різних країн, ми зрозуміли, що успішними є ті, де налагоджено роботу прикордонної служби. У приклад можна поставити ту ж Грузію, яка повністю змінила комунікацію прикордонників і систему прикордонної служби. Це дозволило їй зараз заробляти 3,2 мільярда доларів щорічно від туризму.

ДПСУ потрібно навчити комунікаціям, які, насправді, дуже важливі. Коли прикордонники спілкуються з іноземцем, який приїжджає в Україну, то насправді від них залежить, яке буде враження у цієї людини, повернеться вона чи ні, чи витрать в Україні кошти. Кожен, хто подорожує, знає, що коли ти підходиш до прикордонників – це не завжди приємний процес. І комунікація не така приємна, як вона могла би бути. А це важливо», – розповідає Артемій Сурін.

Мандрівник переконаний, що кожен, хто прибуває в Україну, має насамперед почути: «Welcome to Ukraine».

«Якщо проаналізувати досвід країн, які досягнули у цьому успіху, то є дуже конкретні скрипти, як потрібно робити, як прикордонники повинні зустрічати іноземців, як діяти. Ми маємо робити це щиро і з посмішкою. Ми маємо використовувати такі ж інструменти, як, до прикладу, Грузія, де дарують невеличкі сувеніри при проходженні паспортного контролю. Люди одразу закохується у цю країну. І якщо на виїзді це закріплюється такою ж комунікацією, це значно підвищує шанси, що, по-перше, ця людина повернеться, по-друге, вона буде амбасадором нашої країни у своєму колі спілкування в іншій країні, рекомендуючи Україну, роблячи про неї контент. І ми маємо це використовувати. Тому що слід усвідомлювати, що усі країни борються за туристичний ринок, оскільки йдеться про дуже великі гроші. У нас цього усвідомлення немає», – веде далі пан Сурін.

Зрозуміло, не слід забувати про одне з основних завдань прикордонників – виявляти порушників кордону.

«Але потрібно усвідомити всю відповідальність. Наприклад, нещодавно стався випадок з пакистанським туристом, якого, хоч він і мав усі документи, добу промаринували у «Борисполі», а потім все ж не пустили в Україну. Це наробило багато негативного галасу у світі. Ми маємо виключити такі кейси. Прикордонник повинен розуміти, що від його професійності, настрою, спілкування залежить дуже багато», – розповів Артемій Сурін.

«Welcome to Ukraine» – незалежний волонтерський проект, який охоплює основні українські хаби – Київ, Харків, Львів та Одесу. У рамках воркшопів українських прикордонників знайомлять зі світовими трендами.

«У найбільш розвинутих країнах переходять на повністю автоматизовану роботу. Наприклад, Австралія чи Нова Зеландія. Там, звісно, є дуже суворі моменти перевірки, але те, що відбувається автоматично – вищий рівень. Також Сінгапур, який теж повністю переходить на діджиталізацію. Звісно, Грузія», – зазначив мандрівник.

Артемій Сурін переконаний, що не потрібно вигадувати велосипед, а лишень взяти найбільш ефективні моделі які сьогодні працюють у світі.

«Ефективно комунікувати неважко. Це декілька фраз, декілька скриптів, декілька моделей комунікації та поведінки, але це працює. Ми повинні змінити цю дуже закриту службу, з якою не поспілкуєшся. Ми повинні їх змінити на сучасну, відкриту. Те, що зараз відбувається у прикордонній службі, вселяє оптимізм», – додав пан Артемій.

Довідка

Артемій Сурін – відомий блогер, мандрівник і підприємець. Він здійснив навколосвітню подорож за 280 днів за канонами Лондонського королівського географічного товариства, встановивши два світових і чотири національних рекорди.

«Майже вся подорож відбулася за планом, окрім мого арешту і тюрми в Ірані, звинувачення у шпіонажі, за що мені світило довічне ув’язнення чи страта. Звичайно, я такого не планував. Але якщо брати до уваги увесь маршрут, то я планував 250 точок на своєму шляху. Їх було 242, тобто я вклався.  Подорож мала тривати від 9 місяців до року. Це було 280 днів, тобто 9,5 місяця.

Встановлені рекорди були приємним сюрпризом, тому що здійснити навколосвітню подорож за канонами Лондонського королівського географічного товариства  не так легко. Чому? Шлях має початися в одній точці, у нашому випадку це Київ, і завершитися у ній. Шлях має бути безперервним. Потрібно перетнути усі контенти, серед яких Антарктида. Також треба перетнути усі меридіани, двічі – екватор на різних континентах у різні боки, дистанція між південною в північною точкою подорожі має бути не менше за 10 тисяч кілометрів і все це без авіаперельотів. Небагато людей обираються саме такий шлях здійснення навколосвітньої подорожі», – сказав Артемій Сурін.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: