Довідки із QR-кодами та інформація про стаж в інтернеті: як українці житимуть без трудової книжки

630_360_1569490250-8236

Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет заявив, що Кабмін запускає в роботу законопроект та акти уряду, які скасують обов'язковість трудових книжок.

Про це повідомив міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет.

«Сьогодні запускаємо в роботу законопроекти та акти уряду, які відмінять обов'язковість трудових книжок», — повідомив Дубілет.

За його словами, наразі у паперових трудових книжках майже немає потреби, адже дані про трудовий стаж зберігаються в електронній формі з 2000 року. Ці дані вже використовують для розрахунку розміру пенсії у Пенсійному фонді.

«Громадяни зможуть легко отримати електронний документ про трудовий стаж в інтернеті. Цей документ вони зможуть надати роботодавцю, якщо йому важливо перевірити стаж шукача роботи з офіційних реєстрів», — повідомив Дубілет та додав, що правдивість цього витягу можна буде перевірити за допомогою QR-коду.

Він назвав тези пропонованої реформи. Зокрема:

  • Громадяни не будуть зобов'язані при найманні на роботу подавати роботодавцю свою трудову книжку. Відповідно, роботодавцям не потрібно її перевіряти або зберігати.
  • В електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року є і так. Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат вже використовуються саме ці дані.
  • Громадяни зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в Інтернеті. Цей документ вони можуть надати роботодавцю, якщо того важливо перевірити стаж здобувача з офіційних реєстрів.
  • Щоб отримати цей документ, громадянину потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися ЕЦП (електронний цифровий підпис). Дубілет висловив сподівання, що туди встигнуть "прикрутити" і BankID.
  • Роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи.
  • Якщо у вас є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр - самостійно або через роботодавця. Тоді вам зберігати трудову книжку, як носій інформації, не буде потреби.
  • Якщо хтось все ж захоче "колекціонувати" інформацію про своє стажі в трудових книжках, забороняти це не будуть. Можна все так же просити свого роботодавця робити в ньому записи і ставити штампи. Але ні працівник, ні роботодавець це тепер не зобов'язані робити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: