Вибрики децентралізації: новий план формування ОТГ на Львівщині викликав протести у громадах

detsentralizatsiya-696x439

Міністерство розвитку громад та територій погодило проект нового перспективного плану об’єднання громад Львівщини. Він передбачає створення 67 об’єднаних територіальних громад та шести  районів.

Саме такий варіант адміністративно-територіального устрою Львівщини пропонувала свого часу центральній владі міжвідомча робоча група з експертів та чиновників, що працювала при ЛОДА.

Зокрема, вдалося відстояти утворення шостого, Стрийського, району, та 67 ОТГ замість 61, як попередньо планувалося у Кабміні. Новий план уже обговорюється у районах області.

Водночас, в окремих ОТГ, які вже кілька років успішно розвиваються і довели свою спроможність, новий перспективний план спричинив шок, адже їх пропонують приєднати до міських громад, з яких деякі існують лише у проекті. Голови ОТГ наголошують – такий спосіб формування громад нівелює саму ідею добровільного об’єднання, і може поховати реформу децентралізації.

«Наша громада сформувалася у 2015 році. Ми були серед перших ОТГ на Львівщині. Ми взяли на себе цю відповідальність чітко усвідомлюючи з якими проблемами можемо зіткнулися, але попри все, нам вдавалося успішно їх вирішувати. Ми далекі від думки, що можна вирішити все, але ми пройшли цей шлях. І ми не погоджуємося з тим, що правила змінюються вже під час гри. Економічно, соціально і адміністративно наша територія є спроможною. Тому Новострілищанська громада не погоджується з тим, що зараз відбувається. Ми категорично проти того, щоб нашу долю вирішували без нашої участі», - каже голова Новострілищанської ОТГ Галина Козяр.

Згідно з новим планом ця ОТГ має приєднана до Бібрської міської ОТГ.

«Як чиновник, я десь розумію бачення, що адміністративно потрібно об’єднувати ті громади, які ще не об’єдналися. Але щодо тих громад, які вже об’єдналися і за 3-4 роки довели свою спроможність ефективно працювати, такий підхід є неприпустимим. Громади треба чути і з ними говорити. Чиновники можуть пропонувати, але треба чути людей, які на цій території живуть. Тому ми апелюємо до всіх органів влади, скерували наші звернення до всіх гілок центральної та обласної та районної влад. Ми довели перспективи нашої громади і недоцільність її ліквідації. Ми не розуміємо, чому в перспективному плані Жидачівського району є бачення громад з коефецієнтом спроможності 0,2, а нашу громаду яка має 0,3-0,4 потрібно ліквідовувати», - додає Галина Козяр.

За словами Галини Козяр, влада бачить громаду, як економічно спроможну, але вказує на її малу чисельність. Відтак, Новострілищанська ОТГ просить не ліквідовувати її, а навпаки збільшити площу, шляхом приєднання Соколівської сільської ради, яка включає 5 сіл. Також громада просить при зміні районів віднести її до Львівського району.

«Ми нагадали, що ще у 2015 році, під час формування громад мешканці Соколівської та Грусятицької сільрад висловлоювали бачення щодо приєднання до нас. Грусятичі навіть судилися з ЦВК, щоб їм не призначали вибори, бо люди хотіли бути у нашій громаді. На жаль, нас тоді не почули», - каже Галина Козяр.

Схожа ситуація склалася і з Щирецькою ОТГ, яка згідно з новим планом має увійти до складу неіснуючої наразі Пустомитівської міської ОТГ.

«Ми об’єдналися згідно закону і відстояли своє право, відстояли нелегко, і нам незрозуміло, чому нашу громаду будуть приєднувати до якоїсь білої плями. За 2018 рік наш індекс податкоспроможності був на рівні 0,34, але зараз ми стаємо набагато спроможніші, стаємо твердо на ноги. Я б хотів, щоб наші можновладці приїхали і подивилися, як розвивається наша інфраструктура. Наша міжнародна співпраця одна з найкращих в Україні. У нас є міста-побратими у Німеччині та Польщі, і ми втілюємо в життя багато спільних проектів. Тепер ми не знаємо, як нам бути. Має надійти перший транш з Німеччини на водовідведення частини Щирця – це 330 тисяч євро, і наші німецькі партнери занепокоєні, як буде розвиватися цей проект. Ми зайшли в кожне маленьке село нашої громади, надаємо там послуги і люди задоволені. В нас і народні доми збудовані і ФАПи і дороги, тобто багато вже зроблено. І два тижні тому ми дізнаємося, що напрацьовані і подані в Мінрегіон такі пропозиції. Хоча б приїхали і нас запитали. Ті що не об’єдналися - це їхня проблема. Коли закон дозволяв -  треба було об’єднуватися», -  каже голова Щирецької ОТГ Олег Василишин.

Чим завершиться обговорення нового плану формування громад наразі спрогнозувати важко, але окремі активісти вже занепокоєні тим, в який спосіб відбувається цей процес.

«Я не побачив на сайті Львівської ОДА анонсів про те, що відбувається обговорення в районах. Це означає, що обговорення відбуваються не публічно і не прозоро. Не можна такі речі робити постфактум – спочатку робити якийсь висновок, а потім їхати у громади і притягувати за вуха весь цей адміністративно-територіальний устрій. Думаю, що небайдужі мешканці не будуть мовчати. На жаль у нас забирають всі можливості для правового реагування на ці процеси», - каже координатор Комітету захисту прав громад.Віталій Горбатенко.  

На його думку, порушення принципу добровільності, може призвести до збурень у суспільстві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: