Під стінами ДБР у Львові протестували через обшуки в Марусі Звіробій (фото)

IMG_9872

Сьогодні, 28 листопада, під стінами офісу Державного бюро розслідувань у Львові відбулася акція протесту через обшуки, проведені у волонтерки і добровольця Марусі Звіробій у Калинівці.

«Нині вдосвіта в кращих традиціях НКВС було проведено обшук з маски-шоу в Марусі Звіробій, з порушенням усіх процесуальних норм і прав на захист. Вони знущаються з тих, хто захищав нас і нашу землю. Вони поводять себе так, як вели себе радянські кати українського народу.

Сьогодні порушили закон проти Марусі, завтра вони будуть у вас вдома, шукати зачіпок, щоби закрити вас і закрити ваш рот. Змовчимо сьогодні – завтра нас захищати буде нікому.

Виходьте і скажіть – ні політичним репресіям!» – анонсували акцію протесту активісти.

Відтак ввечері кілька десятків активістів прийшли під ДБР. На асфальті перед входом у львівське теруправління ДБР вони намалювали графіті: «ДБР = НКВД», а також обклеїли будівлю плакатами.

«На такі речі треба реагувати дуже швидко. Зібрати людей, кинути роботу і поїхати до Києва досить важко, тому ми вирішили прийти з протестум під львівське відділення ДБР. На вихідних у Києві люди теж планують провести акцію протесту під стінами ДБР», – розповіла Ірина Клейманова з ГО «Справа громад».

Вона додала, що ДБР має реагувати на кожну справу, яка їм надходить.

«Ми це розуміємо. Тобто є ухвала суду, обшуки. Усе це в межах закону. Але не окей, коли після фрази, що «мені потрібен адвокат», виламують двері. Ми це все бачили на короткому відео, яке вдалося скинути Марусі Звіробій. Слідчі дії слід було зупинити і дочекатися захисника. Це право кожної людини.

Момент другий – вилучення телефону до початку слідчих дій. Згідно із законом, слідчі мали зачитати ухвалу, пояснити, що саме вони шукають, з якою метою. Але цього виконано не було. Перше, що зробили – забрали телефон», – наголосила активістка.

Вона додала, що йдеться не тільки про Марусю Звіробій.

«Це не перша подібна справа. Ми вийшли проти порушення прав. Сьогодні так з нею, а завтра – з будь-ким іншим. І людей, які намагаються боротися за свої права, просто не залишиться», – пояснила свою позицію Ірина Клейманова.

Читайте також: Все, що варто знати про Марусю Звіробій і справу проти неї

Нагадаємо, Слідчі дії відбулися буцімто через погрози Марусі Звіробій та народної депутатки Софії Федини президенту Зеленському.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: