Як працівники «Львівелектротрансу» погодили підвищення цін на проїзд у трамваях та тролейбусах

DSC00462

На громадських слуханнях, які відбулися вчора у приміщені Личаківської районної адміністрації, було погоджено подорожчання проїзду у трамваях та тролейбусах.

Нагадаємо, у понеділок аналогічні слухання відбулися щодо підвищення вартості проїзду у маршрутках до 8 гривень. Тоді присутніх у залі працівників автотранспортних підприємств не вистачило для прийняття потрібного міській владі рішення. Однак вчора чиновники виправили допущену у понеділок помилку. Якщо тоді учасників громадських слухань було 94, то вчора – уже 200, і перше голосування за голову та секретаря слухань показало, яким буде остаточний результат.

Головою слухань був обраний заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Андрій Білий, який, до слова, згідно з реєстрацією, взагалі не є мешканцем Львова. А секретарем – один з посадовців ЛКП «Львівелектротранс». Після цього слухання перетворилися на відвертий фарс, і більше нагадували збори трудового колективу. Замість обговорень, працівники ЛКП слухали лекції своїх  керівників.

Зокрема в.о. директор ЛКП «Львівелектротранс» Андрій Свищо розповів, як благодатно вплинуло на роботу підприємства попереднє підвищення тарифу до 5 гривень. Згідно із статистичними даними, які навів посадовець, якість і комфорт перевезення у львівському електротранспорті значно покращилася. Спроби активістів розпочати дискусію, організатори намагалися ігнорувати, що ледь не призвело до шарпанини.

Але сили були відверто нерівні. Відносно нечисельним активістам залишалося лише апелювати до працівників ЛКП.

Начальник управління транспорту Орест Олеськів ознайомив працівників «Львівктротрансу» з Планом сталої мобільності.

При цьому Орест Олеськів чи не найпершим фактором, який перешкоджає нормальному функціонуванню громадського транспорту, назвав корки. Як підвищення тарифу вплине на це, пан Леськів не пояснив.

«Немає прямого зв’язку, я говорив про роботу транспорту загалом, але підняття тарифу дозволить отримати кошти, підняти зарплату, зробити роботу водія більш привабливою. Капітальний ремонт, оновлення депо, облаштування опалення у транспорті – це все  потребує коштів, яких у бюджеті не вистачає. Тому ми мусимо збільшувати частку від мешканців, – пояснив у коментарі ІА «Дивись.info» Орест Олеськів. – Ніхто не хоче платити більше, і я теж, поки не працював в управлінні, болісно сприймав  підвищення тарифів, але життя дорожчає, зарплати ростуть, і є потреба в піднятті ціни. Ця гривня не повинна суттєво вдарити по кишенях городян».

При цьому в управлінні транспорту не очікують зменшення пасажиропотоку через підвищення тарифу. Мовляв львів’янам однаково нікуди подітися.

«Паралельно буде підняття на гривню ціни в автотранспорті (громадські слухання не погодили підвищення тарифу на маршрутки – ред.), тому не очікуємо. Для більшості мешканців, це не є аж такою проблемою. Ціни ростуть на все. Коли підвищилася ціна на хліб, його не почали менше купувати. Очікуємо покращення роботи громадського транспорту і що кількість пасажирів буде тільки зростати», – переконаний Орест Олеськів.

Максимально відверто про причину підвищення тарифу сказав голова профспілки «Львівелектротрансу» Ігор Гайдар.

«З моменту, коли збільшився тариф з 3 до 5 гривень піднялася заробітна плата і ми як профспілка не зупиняємося на місці, щоби зарплата водіїв була 14 тисяч. І не тільки водіям, а всім, і контролерам, щоби була зарплата 20 тисяч. Щоби водій не допрацював до літа і їхав до Польщі, а потім назад до Львова і знову влаштовувався на роботу. Хочемо мати достойну заробітну плату. Профспілка була одним з ініціаторів підняття тарифів. Ми вважаємо, що підняття тарифів є на часі», – заявив голова профспілки.

Відносно нечисельні активісти озвучували вже відомі аргументи про відсутність реального обліку пасажиропотоку і собівартості перевезень закликали не голосувати за підвищення тарифів.

«Не голосуйте за підвищення тарифів, не обкрадайте своїх близьких і сусідів, які будуть користуватися електротранспортом», – закликав один з активістів.

Втім всі ці заклики були марними.

111 учасників слухань проголосували за підвищення вартості квитка до 6 гривень у торгових точках та до 7 гривень у водія.

Тепер рішення про підвищення плати за проїзд має затвердити виконком ЛМР.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: