Катастрофа українського літака в Ірані: все, що відомо про трагедію

5e186b41bfbeb
Фото: відкриті джерела

Влада Ірану заявила, що розслідування катастрофи українського літака під Тегераном може затягнутися від одного до двох років. При цьому лише розшифрування чорних скриньок займе один-два місяці.

Водночас розшифровувати їх іранці мають намір самотужки, повідомляє 24 канал з посиланням на Al Jazeera.

Втім, якщо виникне необхідність, то дані чорних скриньок можуть відпривити в Україну, Францію або Канаду.

10 січня Україна отримала доступ до чорних ящиків літака МАУ, який розбився під Тегераном, та записів диспетчерів з центру управління польотами аеропорту іранської столиці.

«Зараз наша команда отримла доступ до чорних якщиків та записів диспетчерів з центру управління польотами в аеропорту Тегерана й нашими пілотами. Уся ця інформація наразі аналізується, ми не відкидаємо жодної версії», – сказав міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

В компанії “Міжнародні авіалінії України” пояснили, чому не скасували польоти в Іран напередодні катастрофи. Про це заявив директор компанії МАУ Євген Дихне під час брифінгу в суботу, 11 січня.

“На момент вильоту з Борисполя ніякої інформації про загрози у авіакомпанії не було. На момент вильоту з Тегерана також ніякої інформації не було і ніяких рішень з боку адміністрацій”, – зазначив Дихне.

Іран не попереджав авіакомпанію Міжнародні авіалінії України про можливі загрози у зв’язку з напругою у відносинах зі США, тому збитий 8 січня рейс Тегеран-Київ не був скасований.

Вранці 11 січня Іран офіційно повідомив, що військові випадково збили український літак МАУ 8 січня. Секретар РНБО висловив впевненість, що іранська сторона повністю виплатить компенсацію родинам загиблих і вартості літака оскільки "вони офіційно визнали" свою вину.

Одразу після цього зізнання президент України Володимир Зеленський зажадав від Ірану повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах.

За повідомленням УП, Корпус вартових ісламської революції (КВІР), військова гілка виконавчої влади Ірану, взяв на себе відповідальність за аварію українського літака МАУ під Тегераном. Про це заявив командувач аерокосмічними силами КВІР Аміра-Алі Хаджизаде.

"Я особисто приймаю на себе повну відповідальність за ненавмисне збиття українського літака. Коли я зрозумів, що трапилося, мені хотілося померти, щоб не бути свідком такої події", - заявив він.

У Борисполі

За словами генерала, оборонна система Ірану помилково визначила український літак як крилату ракету через напрямок, у якому він летів.

Вже більше тижня всі системи ППО в країні знаходилися в стані повної бойової готовності через загострення відносин з США. А в ніч інциденту рівень готовності піднявся до рівня стану війни.

"Коли літак вилетів з аеропорту, система бачить, що згідно з інформацією, наданою оператору, ситуація є бойовою, і була запущена крилата ракета. Оператор в цих обставинах мав зателефонувати і підтвердити запуск, але його система зв'язку, очевидно, не працювала. Або спрацювала система перешкод, або мережа була перевантажена, в будь-якому випадку в цих умовах у нього була можливість прийняти рішення протягом 5 секунд, і він не зміг цього зробити. На жаль, він прийняв невірне рішення, ракета була випущена і літак був збитий", - додав Аміра-Алі Хаджизаде.

Як зазначив Секретар РНБО Олексій Данілов, Україна мала докази ракетного удару по літаку МАУ в Ірані ще до того, як відповідну інформацію оприлюднили партнери з інших країн.

"Ще до того, як Іран змінив свою позицію, ми знали цю інформацію. Ми знали цю інформацію ще до того, як її почали оприлюднювати наші поважні партнери з інших країн. Фахівці знайшли докази того, що це була ракета. З великою імовірністю ми знаємо назву цієї ракети, знаємо, коли її купила іранська влада і знаємо, в кого її купили", - сказав він.

На думку Данілова, саме наявність у Києва цих доказів, а також публічні заяви про те, що серед основних версій є збиття ракетою, і вплинули на Іран, щоб той змінив позицію.

Нагадаємо, Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS 752 Тегеран – Київ розбився зранку 8 січня через 6 хвилин після вильоту з аеропорту Імама Хомейні в Тегерані. Повітряне судно знаходилося на висоті 2 400 м.

Загинули усі 167 пасажирів (серед них – 2 українців) і 9 членів екіпажу (усі українці). Більшість із пасажирів – громадяни Ірану і Канади. 25 жертв авіакатастрофи – діти до 16 років.

30% тіл вже ідентифіковані. Орієнтовно 20-21 січня їх повернуть в Україну.

Сьогодні, о 17.00 Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Ісламської Республіки Іран Хасаном Рухані.

Розмова відбулася з ініціативи іранської сторони, повідомляють в ОП.

Офіційний Тегеран запевнив, що всі причетні до авіакатастрофи будуть притягнуті до відповідальності, а українській експертній групі буде надана вся необхідна підтримка для подальшої ефективної співпраці у юридичній і технічній площинах.

«Визнання «ракетної версії» як причини катастрофи відкрило шлях для продовження її розслідування без будь-яких затримок і перепон. Очікую на подальшу конструктивну взаємодію з Іраном відповідно до норм міжнародного права», – сказав Володимир Зеленський.

Президент України наголосив, що екіпаж збитого літака діяв у суворій відповідності до міжнародних льотних правил та інструкцій.

Він наголосив, що необхідно якомога швидше ідентифікувати та повернути тіла українських громадян на батьківщину.

«Для нас надзвичайно важливо, щоб уже наступного тижня – до 19 січня – тіла загиблих повернули в Україну, щоб їхні рідні могли з ними попрощатися», – підкреслив Президент України.

Хасан Рухані запевнив, що вже сьогодні вночі дасть відповідні доручення, щоб репатріація тіл відбулася якомога швидше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: