Транспортне беззаконня: як мешканці двох сіл стали заручниками Львівської ОДА

Strajk-Avtobus-17-1-2-6-696x464 (1)

24 січня виконавчий комітет Львівської міськради прийняв рішення щодо запуску нових експрес-автобусів до Малехова та Підбірців, які місто Львів має намір запровадити на прохання мешканців цих сіл.

Натомість у Львівській ОДА вважають, що ці села достатньою мірою забезпечені приміськими автобусними маршрутами.

Як інформували в управлінні транспорту ЛМР, такі маршрути запроваджують на запит мешканців, які мають потребу зручно і швидко доїхати до Львова на роботу чи навчання. Планувалося, що на маршруті курсуватиме один автобус, пасажиромісткістю не менше 35 пасажирів. Цього було б достатньо для забезпечення інтервалу 20 хвилин. Позаяк це рішення також зумовлено тим, що мерія Львова планує для усіх населених пунктів, які увійдуть в об’єднану львівську громаду, «організувати якісне транспортне сполучення, щоб все це було об’єднане в комплекс міста, а люди себе нормально почували».

Читайте також: Великий Львів: У Садового розповіли, які села хочуть бачити в межах міста

Попри це, 1 лютого експрес-автобуси до Малехова та Підбірців так і не виїхали на маршрути, оскільки обласна адміністрація заблокувала всі дії, які необхідно було би вчинити в рамках чинного законодавства.

«Село Малехів Жовківського району забезпечене двома приміськими автобусними маршрутами №111 Львів АС-3 — Дубляни ч/з Малехів та № 180а Львів АС-3 — Дубляни. Також через цей населений пункт курсує значна кількість міжміських автобусних маршрутів. Село Підбірці Пустомитівського району обслуговується автобусним маршрутом № 217а Підбірці — Рясне-Руське ч/з Рясне», — йдеться у листі департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку ЛОДА.

У питанні запуску експрес-маршрутів навіть включився міський голова Львова Андрій Садовий, який проговорював цю ініціативу з в.о. голови Львівської обласної адміністрації.

«Я сказав, що це для міста критично важливо, щоб ці автобуси почали працювати. Він не заперечував. Ймовірно, на низовому рівні якийсь чиновник має свої інтереси», – каже Андрій Садовий.

Читайте також: Як Львівська міська рада, порушуючи законодавство, знищує приміські перевезення

ІА Дивись.іnfo вирішила з'ясувати, чи нормально курсує громадський транспорт в населені пункти, із якими межує Львів, а саме: до Підбірців і Лисиничів.

За інформацією читачів Дивись.іnfo, найбільша проблема із громадським транспортом є у вихідні дні. Через неякісне обслуговування приміського маршруту №217а, мешканці навіть створили чат у месенджері із назвою «GPS 217А, контроль людьми», у якому інформують, де перебувають автобуси. У суботу, 25 січня, було лише три автобуси: є десятки обурених дописів про те, як люди чекали понад 50 хвилин на автобус.

Згідно з інформацією Львівської ОДА, на маршруті в цей було лише три автобуси, а п’ять перебували на території в районі вулиці Городоцької, ймовірно, на території Львівського АТП-1.

Протягом трьох днів ми намагалися взяти коментар в начальника управління транспорту ЛОДА Тараса Оприска, аби дізнатись, чи були вжиті заходи до перевізника через обслуговування маршруту 25 січня, коли замість 12 автобусів виїхало лише 3. Але на дзвінки на приватний номер він зазначив «передзвоню», а на робочому номері департаменту дорожнього господарства транспорту і зв’язку секретар казала «зайнятий», «його немає».

В управління транспорту Львівської ОДА повідомили, що скеровували звернення до Укртрансбезпеки у Львівській області для проведення перевірки. Натомість в управлінні Укрансбепеки у Львівській області повідомили ІА Дивись.іnfo, що жодних звернень в період з 25 по 30 січня щодо перевірки маршруту №217а (Величковського – Підбірці) від адміністрації не надходило, лише від Львівської міськради.

Згідно з відповіддю департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку Львівської ОДА на інформаційний запит ІА Дивись.іnfo, з 9 квітня 2018 року працює внутрішній реєстр звернень щодо роботи приміських автобусних маршрутів. Відповідно до зазначеного реєстру, з 1 вересня 2019 року до 22 січня 2020 року на «гарячу лінію» області надійшло 102 звернення через неякісне обслуговування автобусних маршрутів №138 і 217а (маршрут 138 – 34 звернення; маршрут 217а – 68 звернень). Тому  в управлінні транспорту було чітко відомо про недотримання умов договору перевізником ПП «ЛІОН-ТРАНС».

Журналісти ІА Дивись.іnfo проаналізували дані GPS-трекерів, згідно відповіді «Центральної диспетчерської служби пасажирських перевезень», маршруту №217а, аби зрозуміти, звідки стільки скарг та чому мешканців вимушені самоорганізуватись у Viber.

У першому слайді за вересень 2019 року ми проаналізували дотримання графіків за перші два тижні.

Виконання рейсів

Як бачимо із слайду, сірим кольором показано дотримання графіку маршрутом 138, де найкращим показником на цьому маршруті є 70% – 6 вересня, в інші дні цей маршрут виконував рейси менше цього показника, маршрут 217а, показаний вишневим кольором, найкращий показник є 36% – 12 вересня, жовтим кольором показано середнє значення дотримання перевізником ПП «ЛІОН–ТРАНС» графіку руху на двох маршрутах, найкращий показником є 51,5% – 12 вересня.

У наступному слайді ми ознайомимось із максимальним показником випуску автобусів на маршрути у вересні 2019 року.

Максимальна кількість автобусів

Сірим кольором показано максимальний випуск автобусів на маршрут 138, де найкращим показником на цьому маршруті є 100% – 2, 3, 4, 6, 9, 12 вересня, в інші дні цей маршрут виконував випуск менше цього показника і порушував договір, маршрут 217а, показаний вишневим кольором, і найкращий показник є 70,8%  – 3, 13 вересня, жовтим кольором показано середнє значення дотримання перевізником ПП «ЛІОН–ТРАНС» випуску автобусів на маршрут на двох маршрутах.

Наступні слайди нам найкраще проілюструють співвідношення випуску автобусів на маршрут до дотримання графіку на маршруті.

Максимальна кількість автобусів/Виконання рейсів

2 вересня була випущена на маршрут 138 максимальна кількість автобусів, а саме: 12 автобусів, що еквівалентне 100%, але, незважаючи на це, перевізник спромігся 12 автобусами виконати 7,8% рейсів (дотримався графіку). А це означає, що автобуси можуть виїхати із парку, але на маршруті не з’явитись.

Максимальна кількість автобусів/Виконання рейсів

Маршрут 217а взагалі є дуже проблемним у перевізника, наприклад, 2 вересня виконання рейсів – 7,8%, а 8 вересня – 6,1%.

Щоби не бути голослівними, аналізуємо жовтень 2019 року.

Виконання рейсів

Найкращим виконанням графіку на маршруті 138 є 69% 10 жовтня, 217а – 66% 3 жовтня, середнє значення – 78,7% 7 жовтня. В інші дні показник є нижчим, що порушує умови договору, за що передбачено його розірвання.

Максимальна кількість автобусів

Вже традиційно випуск автобусів на маршрут 138 є кращим, ніж на 217а. Але проаналізуймо співвідношення випуску автобусів на маршрут до дотримання графіку.

Максимальна кількість автобусів/Виконання рейсів

Випуск на маршруті 138 є високим, але виконання рейсів є поганим – 35% при 100% випуску 2 жовтня.

Максимальна кількість автобусів/Виконання рейсів

Традиційно для маршруту 217а випуск на маршруті не є високим і коливається від 41,7 до 88,3%, а виконання рейсів від 21,5-66,0%. Це грубо порушує умови договору, тому не дивно, що мешканці самоорганізувались для контролю єдиної маршрутки в село.

Пропонуємо і вам проаналізувати роботу перевізника за листопад-грудень 2019 року.

Як бачимо, перевізник традиційно порушував договір і максимум дотримання графіку на маршруті 138 є 36,7% 16 січня,  217а – 65% 17 січня.

Максимальна кількість автобусів

Випуск автобусів для цього перевізника є нестабільним і він коливається на маршруті 138 від 25 до 100%, маршруті 217а – від 25 до 75%.

Максимальна кількість автобусів/Виконання рейсів

Перевізник навіть випустив автобусів на 116%, що еквівалентно 14 автобусам, замість 12, але спромігся виконати лише 50% рейсів, які передбачені графіком руху на маршруті 138.

Максимальна кількість автобусів/Виконання рейсів

«Головний біль» мешканців Підбірців і в січні погано їздив.

Вищезазначені факти є порушенням договору, а саме пункту 2.2.12, у якому йдеться: Забезпечити регулярність не нижче  95 відсотків від затверджено розкладу руху (копія договору).

Редакції нашого сайту не зрозуміла позиція організатора перевезень Львівської обласної державної адміністрації, бо виглядає так, що громада двох сіл стала заручником бездіяльності організатора перевезення, бо організатор не належно контролює свої маршрути і водночас не погоджує продовження міського маршруту в навколишні села.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: