Як заробляють фрілансери в Україні та світі (інфографіка)

654b

Платіжна платформа Payoneer підрахувала та оприлюднила дані щодо заробітку фрілансерів в Україні та світі.

Платіжна платформа Payoneer підрахувала та оприлюднила дані щодо заробітку фрілансерів в Україні та світі.

З'ясували середню погодинну ставку в різних сферах, освіту фрілансерів, гендерну та вікову нерівність.

У грудні 2019 року платіжна платформа  провела глобальне опитування 7000+ фрілансерів з-поміж своїх користувачів, при цьому 15% опитаних респондентів - це фрілансери з України. Дослідження проводилось з метою вивчення демографії, рівня оплати та задоволеності, а також інших факторів, які впливають на розвиток фріланс економіки.

Мілленіали та покоління-Z очікувано складають найбільшу частину робочої сили як на міжнародному ринку фріланса, так і в Україні - як найбільш активна та обізнана в новітніх технологіях частина населення. При цьому, українські фрілансери в середньому більш освічені: 84% мають повну вищу освіту, в той час як глобально цей показник складає лише 79%.

Найбільш популярні галузі діяльності українських фрілансерів - це графічний та веб-дизайн, програмування, IT, створення мультимедіа, маркетинг та копірайтинг. У цих індустріях працює 79% опитаних фрілансерів.

Також слід зазначити, що середні погодинні ставки в деяких індустріях суттєво відстають від світових. Це, перш за все, створення мультимедіа, переклади, управління проектами, підтримка клієнтів, продажі та фінанси. Водночас, в технічних нішах (програмування, IT, контроль якості) розрив зі світовими показниками менше і багато українських фрілансерів прагнуть заробити за допомогою своїх технічних компетенцій.

В Україні гендерна нерівність в доходах фрілансерів виражена ще більше ніж в світі. Українські жінки отримують 74% середньої погодинної ставки чоловіків, в той час як в світі цей розрив менше - 84%.

Слід зазначити, що частково гендерна нерівність доходів викликана спеціалізацією чоловіків в технічних областях з високими рейтами - програмування та IT. При цьому, жінки заробляють більше в найбільш популярній ніші - графічний та веб-дизайн: середня погодинна ставка складає $18.8, в той час як у чоловіків - $17.7.

Ще більш складною є ситуація з віковою нерівністю на ринку фрілансу. І в Україні, і в світі фрілансери, старші за 45 років, складають менше 10% загальної кількості. Але, якщо глобально рейти фрілансерів зростають з досвідом, в Україні фрілансери старшого і похилого віку отримують значно менше.

Основним способом пошуку роботи є онлайн маркетплейси (UpWork, Fiverr) - 71% фрілансерів в Україні та 68% фрілансерів в світі просувають свої послуги на цих платформах. Також досить популярним є пошук роботи за рекомендаціями - 15% українських фрілансерів знаходять більшу частину замовлень через «сарафанне радіо».

Згідно з висновками дослідження, фріланс розвивається по всьому світу. Це викликано, перш за все, демографічними змінами, новими технологіями і зміною робочої парадигми. Сучасні технології роблять віддалену роботу доступною і більш ефективною; онлайн-майданчики і соціальні мережі дозволяють фрілансерам просувати свої навички і спрощують пошук роботи; міжнародні платіжні платформи полегшують отримання платежів в будь-якій валюті від клієнтів з будь-якого куточка світу.

В цілому, тенденції українського ринку співпадають зі світовими: більша частина фрілансерів молодша 35 років, чоловіків-фрілансерів значно більше ніж жінок та рівень задоволеності роботою тісно пов'язаний з рівнем річного прибутку. Проведене дослідження показало, що фріланс надає привабливі можливості для українських шукачів, і погодинні ставки в технічних нішах знаходяться на рівні з середніми глобальними показниками.

На жаль, на ринку все ще присутня гендерна та вікова нерівність в зайнятості і оплаті праці фрілансерів. Якщо на глобальному ринку фрілансери старшого віку отримують більше, в Україні ми бачимо протилежну динаміку. В певній мірі, це може бути спричинено відсутністю обізнаності про існуючий попит та необхідних технічних навичок серед населення похилого віку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: