На Львівщині кількість жінок в ІТ зросла на 28%

veronika

За останні роки в Україні росте загальна кількість ФОПів, особливо тих, що працюють в ІТ. А жіноча частина фізичних осіб-підприємців навіть випереджає деякі з трендів.

Так, за дослідженням аналітиків з YouControl, у 2019-му порівняно із 2017-м жінок-ФОПів у ІТ стало більше аж на 62%. При цьому загальна кількість представників мікробізнесу, що займаються інформаційними технологіями, за цей період зросла на 47%. Порівняно із 2018-м роком 2019-го так само кількість жінок-ФОПів у ІТ росла швидше, ніж загальний показник (+24% жінок на противагу +19% загалом).

Найбільше жінок-ФОПів з ІТ зосередилося в столиці, а саме – четверта частина. Така картина є очікуваною з різних причин. Також значне ІТ-представництво мають Харків, Дніпро, Львів та Одеса. Тож не дивно, що за кількістю жінок-ФОПів наступні сходинки  зайняли Харківська, Львівська та Дніпропетровська області.

Зокрема, на Львівщині їх кількість зростає. Так, у 2017 році 3 тис. жінок-ФОП працювали з «комп’ютерними» видами діяльності, в 2018 ‒ 4,1 тис., а у 2019 ‒ 5,2 тис. Варто зауважити, що така тенденція присутня і щодо чоловіків. Їх ФОПів за цими ж КВЕДами минулого року нараховувалось 12,6 тис.

Є в географії жінок-ФОПів з ІТ і більш неочікувані дані. Якщо за їхньою загальною кількістю лідирують традиційні ділові регіони, то за приростом картина інша. 2019 року порівняно із 2018 найбільше додалося фізосіб-підприємців жіночої статі у більшості областей Західної України:

43% у Волинській;
41% в Івано-Франківській;
32% у Тернопільській;
31% у Хмельницькій.
У Києві та Харківській області їхня кількість збільшилася на 24%, у Львівській  – на 28%, а в Дніпропетровській області – всього на 20%. Найслабкіший приріст за цим показником був у Миколаївщини (лише 9%). А от у анексованому Криму та Севастополі як окремій адмінодиниці, згідно з реєстрами, було падіння кількості жінок-ФОПів у ІТ (приблизно на 2%).

Найбільше жінок-ФОПів з ІТ працює за напрямком «Комп’ютерне програмування». Їх 2019 року виявилося майже 60%. А от найменше тих, у кого як вид діяльності вказано «Діяльність із керування комп'ютерним устаткованням». Таких всього 0,4% від загальних 44,3 тис.

Як найбільша чисельність, так і найбільший приріст був у категорії «Комп’ютерне програмування». 2019 року порівняно з 2018-м вона «розширилася» майже на 27%. На другому місці за збільшенням кількості жінок-ФОПів був вид діяльності «Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність» (плюс 23%), а на третьому – «Видання іншого програмного забезпечення» (плюс 22%).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: