Пам’ять про Ризький мир від 18 березня 1921 року, яка особливо актуальна сьогодні

Rizskij_dogovor_1921

Колонка Івана ХОМИ, кандидата історичних наук, доцента кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка».

Три роки і один день розділяє початок Української національної революції і формальне її завершення. Йдеться про те, що 17 березня 1917 року початок відродження української державності започаткувало створення в Києві Української Центральної Ради, яка складно, але дійшла до проголошення незалежності Української Народної Республіки. Щодо формального завершення, то йдеться про Ризький договір, який було підписано 18 березня 1921 року у Ризі між Російською Соціалістичною Федеративною Радянською Республікою, Українською Соціалістичною Радянською Республікою, з одного боку, та Польщею, з іншого боку.

У результаті цей договір на 70 років стер з карти Європи Українську Народну Республіку, створену волею українського народу та легалізував створену Російською комуністичною партією (більшовиків) УСРР, яка проіснує до 24 серпня 1991 року. Утверджувати радянську владу на українських землях більшовицька Росія почне ще в грудні 1917 року війною проти УНР, яку маскуватиме за Українською Народною Республікою Рад, з грудня 1919 року другою війною проти УНР, яку приховуватиме за УСРР.

Від березня 2014 року, часу збройного вторгнення Росії в Україну, досвід Української національної революції став досить повчальним. Зле, що цей неоцінений досвід здобутої, але втраченої української державності не дозволив нам уникнути чергової війни Росії проти України, окупації та анексії нею наших та татарських земель.

Позитивом є те, що досвід Української національної революції дозволив досить швидко мобілізуватись критично необхідні суспільні сили для протидії російській військовій агресії. Однак події останнього року показують, що ще бракує критичною маси людей, щоби не допустити реваншу.

Саме в контексті останніх подій, що відбулись у 11 березня 2020 року в Мінську,  на якому був підписаний документ, згідно з яким, було узгоджене створення нового органу – Консультативної ради, основними суб’єктами якої є Україна та ОРДЛО (детальніше – Мир чи капітуляція: що Тристороння контактна група підписала у Мінську), досвід Ризького миру від 18 березня 1921 року є дуже потрібний для розуміння, чим все може завершитись.

99 років тому це завершилось тим, що більшовицька Росія (РСФРР) утвердила суб’єктність УСРР на міжнародній арені. Шлях до Ризького миру почався у Мінську.

Ризькому миру передувало дві більшовицько-українські війни, Перший зимовий похід і війна Польської республіки та УНР проти більшовицької Росії. Ці війни були проти більшовицької Росії, а не проти Української Народної Республіки Ради чи УСРР.

Першу, яка тривала з грудня 1917 року до червня 1918 року українська сторона, завдяки союзним військам Німеччини та Австро-Угорщини, виграла. Другу війну, яка тривала з грудня 1918 року до грудня 1919 року УНР, опираючись тільки на власні сили, програла, але не капітулювала, а перейшла до партизанської війни – Перший зимовий похід (грудень 1919 р. – квітень 1920 р.). Війна союзних польсько-українських військ за звільнення території УНР від більшовицької окупації розпочалась 25 квітня 1920 р. У серпні 1920 р. перебіг війни почав загрожувати незалежності Польщі. У результаті в середині серпня 1920 року Польща у Мінську розпочала переговори про перемир’я з більшовицькою Росією. З початку жовтня місцем переговорів стала Рига. Більшовицька Росія в переговорний процес включила делегацію УСРР. У той час, як польська сторона не включила в переговорний процес УНР. Хоча, згідно з Варшавським договором, Польща зобов’язувалась не укладати мирних договорів, які б були проти УНР. Делегацію УНР очолювану С. Шелухіним, яка пробувала взяти участь у переговорах, таки не було допущено. В той час, як питання УНР сторони переговорів використовувало, як інструмент тиску для досягнення вигідних умов. Особливо радянська сторона шантажувала Польщу відновленням війни, якщо вона буде відстоювати інтереси.

Після підписання 18 березня 1921 року Ризького миру, який був укладений російською, українською та польською мовами та складався з 26 статей, було встановлено кордон між Польщею та УСРР, який фактично був таким, як і після Варшавського договору, визначено розмір компенсації, обмін культурними цінностями та матеріальними ресурсами, умови транзиту та ще деякі питання.

Формально договір проіснував до 17 вересня 1939 року, коли СРСР розпочав Другу світову війну на Сході Європи.

Читайте також: «Історія з Іваном Хомою». Про створення ОУН, яка запропонувала українцям бути творцями історії, а не її жертвами

Сьогодні ми, як держава Україна, яка є правонаступницею УНР, а не УСРР, повинні в повній мірі усвідомлювати наслідки з якими зіткнемось, якщо не врахуємо досвід Ризького договору.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: