Військові частини України, які харчуються за старою системою, можуть залишитися без їжі

IMG_4747-630x420
Фото з архіву. Міжнародний центр миротворчості та безпеки.

У мережі опублікували документ за підписом заступника голови Офісу Президента Анни Коваленко, згідно із яким військові частини, які харчуються за системою аутсортингу, можуть залишитися без продуктів.

Документ скерований головам обласних адміністрацій, а також Київської міської державної адміністрації.

«У зв’язку з епідемією коронавірус, що стала причиною відмови від підписання договорів суб’єктами господарювання, які надають послуги з харчування у військових частинах, з 25.03.2020 у Збройних Силах України може скластися критична ситуація із забезпечення безперервного харчування особового складу (постачання продовольства», – зазначено у листі.

Щоб не допустити до зриву харчування, голів облдержадміністрацій разом з військовими комісаріатами просять уточнити перелік військових частин, дислокованих на території областей, що харчуються за системою аутсорсингу.

«Бути в готовності на безоплатній основі надати допомогу військовим частинам у забезпеченні продуктами харчування, персоналом для приготування їжі (за потреби)», – наголошується у документі.

Нагадаємо, що система аутсорсингу з’явилася 2007-2008 рр. Вона була запроваджена, коли міністром оборони був Анатолій Гриценко. На торгах Міністерство оборони пропонує певну суму за харчування одного бійця. Натомість за запропоновану суму поставник має закупити продукти, відповідно до норми, привезти їх у військову частину, покласти на склад військової частини, який він орендує у МОУ, потім ці продукти перемістити на кухню, яку теж орендують у міністерства. На цій кухні кухарі аутсорсера готують страви і видають солдатам.

Станом на 2014 рік на території України працювали четверо аутсорсерів, які розділили між собою територіально усі військові частини. Радикально ситуація змінилася після введення нової системи харчування.

Ситуацію, яка сьогодні склалася, прокоментувала ІА Дивись.info Діана Петреня, яка раніше у Міністерстві оборони була керівником проєкту реформи харчування ЗСУ.

Фото: Олександр Черменьов (Фокус)

«Щоби виправити цю ситуація, просто потрібно перейти на нову систему. Для цього все готове. І ця ситуація не склалася б, якби було прийняте політичне рішення Хомчаком (керівник Генштабу – ред.) перевести таки усю армію на нову систему харчування. Для цього зроблено все – закуплено продукти і укладено контракти. Потрібно набрати людей. Але це не така вже й велика проблема, хоча Хомчак стверджує протилежне. Це брехня.

Насправді, до кінця 2019 року усі військові частини мали перейти на нову систему харчування. Але у грудні 2019 року Хомчак прийняв рішення не переходити. Відповідно, вони не встигли укласти угоди за аутсорсингом . Ми писали офіційні листи на ім’я міністра оборони про те, що потрібно приймати якесь рішення. Вони дуже довго тягнули з цим рішенням і ситуація склалася саме так, як і передбачалося.

Умовно кажучи, 106 військових частин перевели на нову систему харчування, всі інші готові до цього, але вони харчуються за системою аусорсингу. Щоби вони і далі так харчувалися, їм потрібно було укласти угоди на 2020 рік, та цих контрактів нема», – сказала Діана Петреня.

І додала, що для переходу на нову систему харчування потрібно два тижні.

«Слід підписати директиву на введення позаштатних працівників і все. Щоби набрати цих працівників, частині треба два тижні», – наголосила Діана Петреня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: