Ціна бездіяльності: скандальну ділянку на вулиці Ржегоржа можуть забудувати багатоповерхівкою

25_ce98d-1-e1537438649773

Вже понад півтора року у Львові триває скандал навколо земельної ділянки на вул. Ф.Ржегоржа, 21.

За цей час мерія, яка своїм рішенням спричинила конфлікт між мешканцями навколишніх вулиць та забудовником, не лише не спромоглася залагодити ситуацію, але й довела справу до програного суду. Сьогодні все йде до того, що на невеликому клаптику землі, попри протести мешканців, може бути споруджена багатоповерхівка.

Коротка фабула подій

У жовтні 2017 року виконком ЛМР видав містобудівні умови і обмеження на будівництво на вул. Ржегоржа, 21 будинку, гранична висота якого мала становити 14 м (4 поверхи). Максимальний відсоток забудови – 39%. На таких умовах ділянку продали з аукціону, ці ж містобудівні закріплені у самому договорі купівлі-продажу ділянки.

Втім уже за кілька місяців виконком приймає нове рішення, згідно з яким висотність збільшується до 35 м (10 поверхів), а відсоток забудови до 93%. Це збурило мешканців вулиці та навколишніх будинків, які переконані, що нове будівництво не лише суттєво погіршить умови їх проживання, але й може поставити під загрозу цілісність їхніх будинків. Детальніше про перипетії скандалу можна прочитати тут і тут.

В результаті рішення виконкому, яке дозволяло проблемну забудову, міський голова Андрій Садовий так і не підписав. Двічі представники  ініціативної групи мешканців приходили на особистий прийом до міського голови і двічі Андрій Садовий публічно обіцяв їм скасувати нові містобудівні умови. Він навіть назвав те, що відбувається навколо ділянки шахрайською схемою. Втім директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич не вбачала підстав для скасування рішення виконкому про нові містобудівні умови. Відтак зустріч мешканців із забудовником, яку доручив організувати міський голова завершилася безрезультатно. Відчуваючи підтримку міської влади, забудовник не запропонував жодного компромісу.

Закономірний фінал?

21 лютого 2020 року за позовом власниці ділянки Львівський окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність виконавчого комітету Львівської міської ради щодо незабезпечення належного оформлення рішення виконавчого комітету та зобов’язав виконавчий комітет Львівської міської ради оформити та видати містобудівні умови та обмеження на будівництво офісного центру на вул. Ржегоржа, 21. Зокрема суд визнав, що своїми діями виконавчий комітет порушив ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні». Оскільки на засіданні виконком підтримав видачу цих містобудівних умов та обмежень, то міський голова повинен був їх підписати та завершити процедуру оформлення.

Представників міської ради на засідання не було (вони стверджують, що не були повідомлені судом про дату засідання), мешканців мерія теж не залучила до судового процесу. Відтак не було кому доводити суду, що термін звернення з адміністративним позовом, який був поданий у грудні 2019 року, минув ще у лютому. У міській раді на це рішення подали апеляцію. Як йдеться в апеляційній заяві, повний текст рішення суду був складений 26 лютого, а мерія отримала його лише 2 квітня, коли 30 днів на апеляцію уже минули. Тепер міська рада просять поновити пропущений строк на апеляційне оскарження.

Як далі розвиватиметься ситуація, зараз спрогнозувати важко. З великою ймовірністю мер таки підпише скандальні містобудівні умови. Попри все, мешканці здаватися не збираються і готуються далі відстоювати свої права заявляючи, що забудовник скористався формальними обставинами, які штучно створені міським головою, для легалізації незаконного рішення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: