У Telegram виявлені боти, які за номером телефону видають персональні дані українців

1544834201-1943

В месенджері Telegram запустили щонайменше двох ботів, які на платній основі шукають і видають персональні дані українських користувачів за номером телефону.

Як повідомляє AIN, один бот під назвою «Досьє» вже закритий, другий ще працює. Боти імовірно беруть дані з вкраденої бази користувачів «Приватбанку».

Зазначається, що в боте «Досьє» за гроші за телефонним номером можна було отримати ПІБ користувача, дату народження, серію і номер паспорта, прописку та ІПН. На момент публікації інформації акаунт вже був видалений.

Другий бот ще працює, тому його назву в матеріалі не привели. Він працює за схожою схемою, за гроші. 10 запитів в ньому стоять $50, 50 — $100, 200 — $200.

За даними видання, обидва боти використовують одну і ту ж базу. В обговоренні першого бота користувачі зазначають, що швидше за все мова йде про вкрадену базу «Приватбанку».

Журналісти звернулися до банку за коментарем. Там зазначили, що знають про цього бота і звернулися з цього приводу в поліцію.

«Ми виявили цей чат-бот 23 квітня і подали заяву в поліцію для відкриття кримінального розгляду. Також ми в черговий раз звернулися до клієнтів з попередженням про небезпеку передачі особистих даних в подібних шахрайських ботах. Нам невідомі джерела даних у таких шахраїв, ми сподіваємося з'ясувати їх за допомогою правоохоронних органів», — відзначили в банку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: