Ринок праці після карантину: що чекає IT-індустрію після завершення пандемії

pexels-photo-3183183

IT-галузь традиційно займала лідируючі позиції в контексті кількості розміщених вакансій. Проте коронакриза внесла свої корективи у процеси найму співробітників. 

IT-галузь традиційно займала лідируючі позиції в контексті кількості розміщених вакансій.

Так, наприклад, за результатами 2019 року на пошук розробників та тестувальників ПЗ, системних адміністраторів тощо було спрямовано 15% всіх пропозицій про роботу. А всього компаніями галузі «Інформаційні технології, системна інтеграція, інтернет» було розміщено 18% від всіх вакансій за рік. Проте коронакриза внесла свої корективи у процеси найму співробітників.

Як повідомила ІА Дивись.Info керівниця експертно-аналітичного центру міжнародного кадрового порталу grc.ua Юлія Дрожжина, у другій половині березня спостерігався бурхливий попит на IT-спеціалістів: кількість вакансій для них виросла на 125% в порівняння з аналогічним періодом у лютому. Це досить очікувана ситуація, пов’язана з переходом компаній на дистанційну роботу. Роботодавці активно шукали спеціалістів, які зможуть підтримувати життєздатність IT-інфраструктури: підключати співробітників до віддалених робочих столів, вирішувати технічні проблеми тощо.

У квітні позитивна динаміка у кількості вакансій для IT-спеціалістів зберігалась, просто відчутно сповільнилась. Так, в період 12–26 квітня було розміщено на 30% більше відповідних вакансій, ніж у березні. А от вже у першій половині травня динаміка стала від’ємною – кількість пропозицій про роботу для IT-шників дещо зменшилась (в межах 2-3%).

«Аналогічні тенденції спостерігаємо й за іншими вакансіями компаній галузі «Інформаційні технології, системна інтеграція, інтернет», які натомість шукали не тільки профільних спеціалістів, але й адміністративний персонал, маркетологів, HR-менеджерів, спеціалістів з продажів тощо. Так, якщо у березні вони розмістили на 84% більше вакансій, ніж у лютому, то у квітні темпи набору персоналу сповільнились: +23% в порівнянні з березнем. У першій половині травня кількість розміщених вакансій залишилась на рівні попереднього місяця», – зазначає Дрожжина.

При цьому аналіз бази вакансій, розміщених на grc.ua протягом перших двох тижнів травня, показав, що до ТОП-5 профсфер з вакансій компаній «Інформаційні технології, системна інтеграція, інтернет» увійшли:

  • ІТ, телеком – 51% вакансій
  • Продажі – 14% вакансій
  • Маркетинг – 12% вакансій
  • Адмінперсонал – 5% вакансій
  • Мистецтво, медіа (копірайтери, дизайнери тощо) – 4% вакансій

У розрізі пропонованих зарплат трохи більше третини (39%) роботодавців писали про готовність платити від 26000 до 42000 грн., 27% - від 42100 до 58000 грн. Ще в кожній п’ятій (20%) вакансії зазначалась зарплата від 58100 до 74000 грн, а у 11% - від 74000 до 90000 грн. На вакансії із зарплатою понад 90000 грн припадало 3%.

Позаяк в одних компаніях скорочують персонал, в інших - зарплати, така ситуація не може не позначитися і на ринку IT-праці. Як саме пандемія вплинула на нього, що буде з підбором IT-спеціалістів у подальшому і яким фахівцям буде найважче, нам розповіли керівники HR-напрямків українських IT-компаній.

Чому ви продовжуєте активний набір нових співробітників?

Антоніна Стадник, HR Generalist компанії UAPAY:

Набір співробітників продовжується з тієї причини, що компанія UAPAY, не дивлячись на карантин, не призупиняла і не скасовувала нові проєкти. Більше того, ми працюємо над ними так же активно, як і до карантину.

Олександр Злобенко, старший рекрутер IT Recruitment агентства DNA325:

Наш набір видозмінився в наповнення кадрового резерву та підтримку діалогу з вже сформованими базами кандидатів за різними позиціями. Вже зараз зрозуміло, що вихід із кризи буде супроводжуватися досить активним набором. Це явище вже закріпилося як правило та повторюється після кожної кризи. Тому компанія, яка не підготується до виходу з кризи, з неї не вийде.

Найм на які вакансії (в блоці ІТ) для вас зараз найбільш актуальний?

Антоніна Стадник:

Наразі заповнюємо вакансії QA Engineer manual. До речі, згідно з даними DOU, сьогодні ця спеціальність користується найбільшим попитом серед роботодавців. Далі йдуть розробники PHP та Java.

Олександр Злобенко:

Для зручності, краще сегментувати не за вузькою вибіркою вакансій, а за сферами, де ці вакансії надактуальні. В впевнену трійки лідерів можна віднести Gaming, HealthCare та Streaming services. Відповідно більшість компаній та проєктів в даних сферах на підйомі. Компанії активно розширюють технічний склад свого штату. Першою хвилею розширюється технічні команди. Це обов'язково спричиняє 2 хвилю розширення інфраструктури та менеджменту для команди.

З якими труднощами ви стикаєтеся при наймі в теперішніх умовах?

Антоніна Стадник:

Не можна сказати, що виникають якісь труднощі. Звичайно, спілкування вживу краще, ніж через онлайн відеосервіси. Але, як показав карантин, адаптуватись можна до усього. Більше того, зараз навіть легше набирати потрібних спеціалістів, оскільки на ринку більше кількість пошукачів роботи.

Олександр Злобенко:

З настання пандемії COVID-19, IT-ринок змінився від кандидато-центричного до компанії-центричного. Це спричинено зниженням попиту на ІТ-спеціалістів через скорочення бюджетів на проєктах. Якщо раніше досвідчений кандидат міг обирати серед офферів компаній та вести переговори про підвищення зарплати, зараз таких кандидатів дуже мало. В більшості ситуація дзеркальна, можливий демпінг зарплати для кандидатів. Тепер основною проблемою є не знайти працівника, а провести якісний та детальний відбір потрібного спеціаліста серед всіх кандидатів.

Чи вважаєте ви, що після закінчення карантину ринок чекає «компенсаційний» набір, та чи почнуть ті, хто зараз поставив холд на найм, посилено наймати співробітників, щоби надолужити згаяне?

Антоніна Стадник:

Це не буде одразу після закінчення карантину. Насамперед не зрозуміло, коли закінчиться сам карантинний період. Українська влада заявила про перехід до «адаптивного карантину», обмеження при якому будуть то посилюватися, то послаблюватися, але ж ті самі заходи (що нагадують «адаптивний карантин») відбуваються і в інших країнах світу. Такі речі, безперечно, впливають на економіку, причому доволі негативно. Тому «компенсаційний» набір звичайно буде, але тільки тоді, коли закінчиться світова економічна криза і глобальна економіка почне стабільно розвиватися.

Олександр Злобенко:

Так, як я сказав раніше, кожна криза закінчується підйомом. Чим більша була криза для галузі, тим більш масовим буде набір після неї. Це означає, що для успішного масового набору компанії потрібно робити зрізи по ринку та орієнтуватися в нових умовах та кадровому насиченні вже зараз. Розповсюдженою практикою  стає підписання офферу з відкритою датою виходу. Це можливо за умови, якщо вам вдалося зацікавити кандидата і його вихід узгоджується за фактом закінчення карантину або запуску проєкту.

Юрій ШУМАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: