Де і як зараз шукають роботу українці, - опитування

unnamed

У травні українці цікавилися найбільше роботою в роздрібній торгівлі. На пропозиції про роботу в цій сфері відгукнулося 52,7 тисяч осіб. На одну вакансію припадало в середньому п'ять претендентів.

Про це свідчать результати дослідження Factum Group Ukraine і OLX Робота.

Factum Group Ukraine і OLX Робота провели онлайн-опитування 400 осіб, які знайшли роботу за останні 6 місяців або знаходяться в пошуку зараз.

У дослідженні брали участь українці у віці 20-45 років, які проживають в містах з населенням 50 тисяч осіб  і більше. Також автори проєкту опитали 200 роботодавців.

Яку роботу зараз шукають українці

Окрім торгівлі, за даними OLX Робота, населення найчастіше цікавиться транспортною сферою і логістикою — 37,6 тис. зацікавлених. Тут на кожну пропозицію в середньому припадало чотири кандидата.

Зростала кількість охочих працювати в барно-ресторанній сфері. Усього за один місяць вона збільшилося на 122%, досягнувши позначки в 22,2 тис. У середньому кожною вакансією тут цікавилося семеро осіб.

Не менш поширеними виявилися вакансії в сфері будівництва. На них відгукнулося 20,8 тис. осіб. Загалом це восьмеро охочих на одну пропозицію.

Найбільше зростання кількості зацікавлених показала категорія «Краса і спорт». Число потенційних претендентів зросло з квітня по травень понад 2,5 рази або на 165%.

Методи пошуку роботи

Українці, здебільшого, шукають роботу завдяки таким методам:

  • 88% респондентів використовує спеціалізовані сайти;
  • 56% шукачів роботи звертається за допомогою до знайомих і родичів;
  • 43% опитаних шукають роботу через соцмережі.
  • онлайн і оффлайн джерела переважно комбінують 68% українців;
  • повністю ж «диджитальних» потенційних робітників 28%.
  • І лише 4% покладаються тільки на традиційні нецифрові способи.

Цікаво, що лише 6% опитаних розміщують резюме на сайтах і чекають відгуку роботодавців, 53% шукають серед вакансій, що сподобалися, і відповідають на них, решта ж 41% подвоюють шанси, поєднуючи обидва способи пошуку роботи.

Які спеціальності зараз популярні

З квітня по травень, за даними OLX Робота, кількість вакансій, незважаючи на карантинні обмеження, зросла у всіх сферах, у деяких навіть в два або три рази.

Найбільше зараз потрібні водії. У травні для них розмістили 5,2 тис. вакансій, що на 16% більше, ніж у квітні. Пропонують їм зарплату в середньому 18 250 гривень.

Роботодавці активно шукають водіїв Uber — 1,4 тис. вакансій в травні. Їм готові платити ще більше — в середньому 25 тис. грн.

Як і раніше, затребувані продавці — кількість пропозицій для них виросла
на 37% тільки за один місяць і склала 3,9 тис. Цим співробітникам готові платити близько 8 500 гривень.

На третьому місці комплектувальники — у травні вони могли вибрати собі місце роботи серед 1,5 тис. вакансій з середньою зарплатою в 11 тис. грн. Приблизно стільки ж пропозицій розмістили і для штукатурів, однак пропонують їм в два рази більше — близько 22 500 грн в місяць.

Найпопулярніші способи пошуку працівників серед роботодавців

  • 100% роботодавців користуються спеціалізованими сайтами, розміщуючи вакансії в інтернеті;
  • 67% займаються пошуком працівників в соцмережах;
  • 61% вибирають з цією метою групи в месенджерах;
  • 58% роботодавців шукають персонал через знайомих і родичів.

Частка оффлайну все ще велика — до нецифрових способів вдаються 80% компаній і підприємців. Однак більше коштів вкладають в онлайн — 71% від усіх ресурсів для підбору співробітників. В середньому для ефективного пошуку використовують 5 джерел.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: