У Львові почали перевіряти димовентиляційні канали

shutterstock_4842958-cop_660

У Львові стартувала планова перевірка справності димовентиляційних каналів у будинках, які обладнані пічним та газовим опаленням.

У мерії наводять невтішну статистку отруєнь чадним газом і просять мешканців не нехтувати власною безпекою і допускати фахівців до перевірок.

«Кожного року після закінчення і перед початком опалювального сезону ми проводимо обстеження димовентиляційних каналів. Обстеження проводить сажотрус компанії, яка обслуговує будинок, або відповідна спеціалізована компанія, яка має ліцензію для проведення такого обстеження. За результатами обстеження складається відповідний акт, який скеровується у «Львівгаз». Це обстеження обов’язково проводиться за участю власника чи наймача квартири і, власне, власник чи наймач квартири має підписатися у відповідному робочому листку сажотруса про те, що це обстеження проведено. У випадку, якщо під час обстеження виявлено порушення - відсутність тяги або ж виявлені інші суттєві порушення, інформація одразу скеровується у «Львівгаз», і вони також вживають заходів. Якщо ці порушення суттєві і може бути небезпека для життя і здоров’я мешканців, то відразу відключається газ», - розповіла заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

Вона також розповіла про найбільш типові порушення, які можуть призвести до трагедії.

«Дуже часто люди встановлюють пластикові вікна і пластикові двері, тому немає повітрообігу, і це спричиняє слабку тягу.  У пластикових вікнах має  бути вентиляція, щоб повітря зайшло до квартири. Дуже велика помилка людей, коли вони не пускають сажотруса або спеціалізовану компанію для перевірки тяги у квартирі - а такі речі є, і не поодинокі. Крім цього, квартири здають в оренду, і орендар також не пускає у квартиру для перевірки. Необхідно, щоб люди зрозуміли -  це безпека мешканців, які проживають у квартирі. Це, найперше, в інтересах самих мешканців! Є деколи так, що вже потім люди шкодують, чому не відкрили двері і не дали можливості перевірити тягу. Ще одна річ - самовільні перепланування у квартирах, що теж може призвести до отруєння чадним газом. Також це примусова вентиляція, коли люди самі ставлять електричну витяжку над газовою колонкою або над плитою, і це також призводить до поганої вентиляції», — пояснила Ірина Маруняк, заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства та інфраструктури.

Як розповів заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР Олександр Ковальчук, за статистикою, головною причиною отруєння чадним газом - є недотримання безпеки під час користування газовими приладами, неуважність, герметичність вікон, вхідних дверей і відсутність при цьому провітрювачів.

«В цьому році в нас обліковано 36 випадків отруєнь чадним газом - це дещо менше, ніж минулого року, - торік було 40 випадків. Загалом у цих 36 випадках отруєння постраждала 81 людина, з них 24 дітей. Є також, на жаль, і 3 смертельні випадки: 10 березня загинула 58-річна жінка, а 1 квітня загинули 51-річна жінка та 33-річний чоловік. Минулого року було 8 смертельних випадків», - розповів Олександр Ковальчук.

За словами начальника львівського відділення АТ «Львівгаз» Павла Сербана, основні правила безпечного користування газовими приладами - це притік свіжого повітря через вікно чи через двері до приміщення, де є газова плита чи газовий котел, та чистий вентиляційний канал, через який відпрацьовані гази мають виходити в атмосферу природнім шляхом без електричних вентиляторів. Там, де встановлені прилади з димовідводом продуктів згоряння в комин, тобто газові котли чи колонки - цей комин також має бути чистим. Тут теж не допускаються електричні вентилятори.

«Щоб убезпечити себе, є звичайний прилад — газосигналізатор. Він дає світлову і звукову сигналізацію, коли є витік природнього газу чи утворився чадний газ. Цей невеликий прилад може зберегти здоров’я і життя», - розповів Павло Сербан.

У «Львівгазі» застерігають, мешканців від самовільного втручатання у газову мережу, зокрема перевстановлленя газових приладів.

У мерії розробили пам’ятки безпечного користування газом у побуті, які розмістять на дошках оголошень в кожному під'їзді житлового будинку. А на платіжках за газ — зі зворотної сторони розмістять інформацію про те, що робити, якщо відчули запах газу у приміщенні, де встановлено газове приладдя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: