В Уряді вважають, що вчителі-пенсіонери — це велика проблема

вчителі
Фото ілюстративне, з вільних джерел

В Україні кадрова проблема полягає в тому, що в школах працює велика кількість пенсіонерів. Якби пішли вчителі пенсійного віку, то можна було б підвищити зарплати молодим педагогам.

Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.

За словами чиновника, шляхом оптимізації процесів уряд зможе підвищити зарплату тим працівникам, які ефективно працюють.

Єрмоличев каже, що наразі оптимізувати освітній процес неможливо.

«Кожні район, місто та ОТГ специфічні, і ми маємо це розуміти. Якщо ти живеш у Києві, ти оцінюєш київські школи. Як поїдеш у Верховинський район, у гори, – побачиш, що хати стоять у кількох кілометрах одна від одної, а доріг між ними немає. Діти спускаються з гір, ходять пішки по 2-3 км, щоб дійти до школи. Як там оптимізувати мережу? Там не можна зробити дороги, не можна запустити шкільний автобус. А є, наприклад, Чернігівщина, де село від села розташоване за 50 км. Можна оптимізувати тут? Ти ж не будеш возити дітей за 50 км. Ось чому великі кошти йдуть на освіту», – пояснив урядовець і додав, що потрібна комплексна державна програма.

Що до змін у зарплатах учителів з нового навчального року, то їх, за словами Єрмоличева, не буде.

Читайте також: Карантину боятися, та до школи готуватися: яким буде навчання з 1 вересня

«Проблема в тому, що у нас бюджетний і навчальний роки не збігаються. Тому, відповідно, з 1 вересня нічого не зміниться: ні в зарплатах, ні в чому, бо бюджет розрахований з 1 січня по 31 грудня. Якщо буде прийняте рішення про підвищення мінімальних зарплат, це буде комплексне рішення, яке торкнеться всіх бюджетників, у тому числі вчителів», – зазначив заступник міністра фінансів.

Нагадаємо, через карантин, впроваджений з метою знешкодження поширення епідемії коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні не могли визначитись із тим, чи новий навчальний рік у вересні стартує дистанційно чи за партами. Відтак, вирішили, що першокласники першочергово прийдуть до школи, оскільки не матимуть уявлення про навчальний процес.

До слова, адаптивний карантин, який в Уряді продовжили, триватиме до 31 серпня включно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: