Степанов заявив, коли в Україні настане трансплантаційна незалежність

serdce
Фото ілюстративне, з вільних джерел

За два-три роки в Україні повністю відновиться трансплантаційна система.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов у понеділок, 3 серпня на брифінгу.

«Мета міністерства — за 2-3 роки досягти «трансплантаційної незалежності», щоб надавати громадянам України необхідну медичну допомогу та не змушувати їх стояти в закордонних чергах», — зазначив очільник МОЗ.

У коментарі Дивись.info кардіохірург Тарас Рудик пояснив, що за сприятливих умов система трансплантацій в нашій країні може запрацювати через рік. Проблема криється у відсутності фінансування, через що в лікарнях немає обладнання для діагностики смерті мозку, відповідно процеси не можуть рухатись далі.

Читайте також: Вдихнути життя, або Чому система трансплантацій в Україні не працює

Степанов додав, що здійснення пересадок в Україні набагато дешевше, ніж за кордоном, а у відомстві вже створений чіткий алгоритм реалізації проєкту.

«Ми розробили поетапний план, з чіткими критеріями. Це не означає, що результат буде тільки через два роки. Суттєві зміни відбуватимуться вже в перші місяці та через кожні півроку», — сказав міністр.

Читайте також: Як українець отримав шанс на життя завдяки білоруському серцю

В Україні стартував пілотний проєкт з трансплантації, до якого долучились уже 19 закладів, які мають право проводити трансплантацію органів, та 6 закладів, які можуть проводити трансплантацію стовбурових клітин (ідеться про трансплантацію кісткового мозку). Це загалом 24 заклади по всій Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: