Хроніки протестів у Білорусі: перші дні після виборів у державі (фото, відео)

5e0a670-minsk-690

У Білорусі не вщухають протести: відлік розпочався з моменту виборів у неділю, 9 серпня, коли оголосили про перемогу чинного президента Олександра Лукашенка, який вже вшосте готується скласти присягу. 

ІА Дивись.іnfo відслідковувала події упродовж п'яти днів з моменту проведення виборів і розповідає, що відбулось та до чого все призвело.

День виборів – 9 серпня

Неділя, 9 серпня, день, коли відбувались вибори президента в Білорусі. Серед претендентів — чинний глава держави Олександр Лукашенко, його головна опонентка Світлана Тихановська, а також Ганна Конопацька, Сергій Черечень та Андрій Дмитрієв.

Під вечір з'ясовується, що, згідно з даними ЦВК Білорусі, перемогу здобуває Лукашенко, якому голоси віддали понад 80% виборців. Натомість Тихановська отримує понад 9,9%, що автоматично скасовує інший перебіг подій, ніж той, коли новим-старим президентот вже ушосте стає Лукашенко.

Утім в неофіційних підсумках йдеться про здобуття перемоги саме опоненткою Олександра Лукашенка Світланою Тихановською, результати якого свідчать про 80% голосів від виборців саме за її кандидатуру.

Білоруси миттєво реагують на ситуації та виходять на мирні акції протесту в Мінську, Бресті та інших містах країни.

Тим часом пікети одразу взялись штурмувати місцеві правоохоронці. Натомість у країні відключили інтернет, а також був відсутній зв'язок упродовж трьох днів. За словами білорусів, не було можливості користуватись жодними соцмережами, відповідно, медійники знаходили бодай якісь альтернативні підключення, аби висвітлювати реальні події.

У той вечір, 9 серпня заговорили про першого загиблого — хлопця, котрий отримав черепно-мозкову травму від наїзду спецтранспорту силовиків, про це повідомили в правозахисній організації «Вясна».

Силовики завдали кривди сотні людям, яких госпіталізовували у місцеві медзаклади або надавали допомогу карети «швидкої», що чергували на місцях подій.

Фото: EPA-EFE/YAUHEN YERCHAK

На тлі протестів опозиційна кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська закликала правоохоронців та військових зупинити насильство та «пам’ятати про те, що вони частина народу». Медіа-ресурси продовжували публікувати світлини та відео моторошної картини ночі у Білорусі, на яких видно закривавлені обличчя протестувальників.

Поствибори – 10 серпня

Ніч минула неспокійно. Масові протести призвели до відкриття кримінальних справ проти протистувальників зі звинуваченнями у насильницьких діях щодо силовиків, а не навпаки. Під час мітингу загинув хлопець, смерть якого офіційно підтвердили у МЗС Білорусі. Протестувальник «намагався кинути невстановлений вибуховий пристрій» у бік силовиків. У натовп почали жбурдяти перші «коктейлі молотова». В окремих районах силовикам вдалось призупинити акції протесту, а мітингувальників розігнали за допомогою водометів. Це трапилось у Пінську.

Є інформація про випадки наїзду силовиками на колони мітингарів спецтранспортом. До слова, люди формувалися у «ланцюги солідарності», міцно беручись за руки, аби створити перешкоди.

Близько 23.00 передає «Єврорадіо» поблизу метро «Пушкінська» розпочався сильний штурм з боку спецпризначенців. Тоді активісти почали зводити барикади.

Пізніше ми дізналися про смерть ще одного чоловіка, якого затримали дорогою на зустріч. Виявилось, у хлопця були проблеми із серцем, а після довготривалого перебування в зачиненій машині СІЗО, йому стало погано.

Уночі в країні затримали понад 3 тисячі мітингарів. Людей схоплювали, відвозили та били спецназівці.

У понеділок, 10 серпня, Президент України Володимир Зеленський висловив підтримку білорусам і оприлюднив звернення з проханням не втручатись у насильницькі дії та бути терпимими і толерантними.

Інформаційна агенція «Белта» оприлюднила новину про те, що президент Китаю привітав Лукашенка з перемогою у виборах.

Увечері, як повідомляє МЗС, міністри закордонних справ Польщі, України та Литви виступили зі спільною заявою щодо масових протестів у Білорусі, а у США засудили дії влади.

День третій – 11 серпня

У вівторок, 11 серпня, ситуація значно загострилась. Затримання ОМОНівцями як мітингарів, так і непричетних до акцій протесту змінила перебіг подій. У той час вже було відомо про затримання кількох тисяч білорусів, родичі зниклих не могли дізнатись, де перебувають їхні діти, чоловіки та батьки. Увечі силовики розпочали штурм: у хід пішли кулі та силовий розгін.

Уранці стало відомо про те, що головна опонентка Лукашенка уночі виїхала з країни у Литву, буцімто через погрози. Про це у вівторок, 11 серпня, повідомив міністр МЗС Литви Лінас Лінкявічус, зазначивши,  що «вона тут у безпеці».

Світлана Тихановська записує відеозвернення до громадян із закликом припинити протести.

У вівторок сутички не припинялись. До цього ж внутрішні війська Білорусі посилили наступи та контроль. Люди боялись виходити з домівок. У мережі одне за одним з'являлись відео, де ні в чому не винних громадян могли просто спинити посеред вулиці або поблизу будинку та жорстоко побити. Мережа інтернет починала працювати, та з перебоями, а станцію метро перекрили мітингарі.

А журналісти, що висвітлювали події, зазнавали кривди та залякувань. У Білорусі не можлива журналістська діяльність без державної акридетації. У медійників відбирали флешки із матеріалами та погрожували.

https://www.youtube.com/watch?v=5AkuUofIquU

У зв'язку з цим, більшість із них звільнялись із державних медіа, аби не бути частиною недемократичного устрою.

Середа – 12 серпня

Близько до опівночі пролунали вибухи на «Кам’яній гірці»: активісти закидали камінням автівку ДАІ, що спричинило агресію зі сторони силовіків, розпочався штум: людей затримала.

Ці ж підрозділи затримують людей та б’ють щосили ногами та гумовими палицями. «Наша нива» передає, що ОМОНу вдалось розігнати левову частку мітингарів у самому Мінську та по вулиці Дзержинського, де й відбувались активні протистояння. Кілька десятків поранені та перебувають у лікарнях. Родичі щоденно телефонують у структури дізнатись чи щось відомо.

Поблизу станції метро «Пушкінська» в Мінську мешканці створили меморіал пам'яті загиблого хлопця. Уночі 12 серпня місце зруйнували, та люди знову почали зносити квіти до місця.

Фото: Tyt.by

З середи, 12 серпня, у Білорусі діє заборона на продаж піротехніки. За повідомленням TYT.BY відповідне рішення ухвалили постановою Кабінету Міністрів. Також зранку відновлено доступ до інтернету: користувачі дописують у месенджерах, Viber, WhatsApp, Twitter, Instagram. Окрім цього, можна заходити в пошуковики.

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили про затримання 9 українців і побиття фотокореспондента у зв’язку з «адміністративними правопорушеннями». За результатами вжитих посольством заходів наступного дня зазначені громадяни України були звільнені з-під варти.

На тлі веремій у столиці, Мінську, кількасотень дівчат і жінок у білому та з квітами вийшли на акцію проти насильницьких дій, які завдають силовики їхнім чоловікам.

Загалом за три дні протестних акцій, що розпочались у неділю, 9 серпня, затримали 6 тисяч людей.

Увечері, 12 серпня, білоруські силовики в Мінську затримали двох громадян України, волонтерів благодійної організації «Восток SOS» Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва, які збирали інформацію для українського ЗМІ, про це повідомило Громадське. На відео затримують Васильєва.

Цього ж вечора мітингарі вкотре збираються на мітинги, де на них очікують ще гірші виклики долі. Наступного дня консул України їх розшукував по всіх СІЗО.

Четвертий день – 13 серпня

Вночі, з вівторка на середу 13 серпня, лунали вибори з боку спецназівців у бік ппротестувальників. Відомо, що через ситуацію в країні свої повноваження склали поліцейські та інші військові, що не хочуть бути причетними до знущань над громадянами.

Розпочались перші звільнення затриманих. Була інформація, що СІЗО просто переповнювались.

Фото: Euroradio. Родичі затриманих очікують на своїх близьких

У Гродно під час нападу силовиків постраждала 5-річна дівчинка: у неї виявили закриту травму голови. Це відбулось у заторі, що організували силовики під час дорожнього руху.

Вдень підприємці та медичні працівники вийшли на страйки та ланцюги солідарності, автомобілісти підтримували протести, утворивши тягучку.

У країні затримують ще двох українців – Оксану Альошину та хлопця, ім'я якого не оголосили.

Пізно ввечері влада призупинила жорстокі дії з боку силовиків. Тим часом Олександр Лукашенко «пообіцяв розібратися, чому відбувались затримання» протистувальників.

Як повідомляє Tyt.by, спікерка Ради республіки Наталія Качанова звернулась до білорусів з обіцянкою внормувати ситуацію, що спричинила страйки, адже «президент їх почув».

«Зараз йде інтенсивна робота у цьому напрямі, вже на вечір сьогоднішнього дня випущені понад тисяча людей під зобов’язання не брати участі в несанкціонованих заходах, а неповнолітні — передані під розписку батькам», — сказала Качанова.

П'ятниця – 14 серпня

З самого ранку повідомили, що заступник міністра внутрішніх справ Борсуков до 6.00 години звільнить всіх затриманих.

Пізніше на страйки вийшли працівники місцевих заводів, будинків культури, будівельники та інші.

Вони скандують «Ми за Тихановську» та «Йди!» до чинного президента Лукашенко.

Зранку повідомили, що з білоруських СІЗО випустили українців: президент України Володимир Зеленський підтвердив інформацію офіційно. Зараз ведуть перемовини щодо звільнення Романа Шишки, він перебуває у Бресті.

Пізніше опозиційна кандидатка Світлана Тихановська, яка досі перебуває в Литві, закликала мерів міст Білорусі організувати мирні протести у суботу, 15 серпня, та неділю, 16 серпня.

«Давайте разом захистимо наш вибір. Підпишіться за те, що ви голосували за мене, Світлану Тихановську», — зазначила вона та попросила підписати петицію.

Тихановська наголосила, що має сканкопії всіх протоколів підсумків голосувань, тому впевнена, що перемога належить саме їй.

Як повідомило «Єврорадіо», ЦВК Білорусі в п'ятницю, 14 серпня, підбила підсумки та оприлюднила офіційні результати виборів, що проходили у неділю, 9 серпня. Згідно з результатами, перемогу здобув Олександр Лукашенко. В опозиційної кандидатки — Світлани Тихановської  — 10,1%.

Усі кандидати, окрім самого Лукашенка, подали скарги, але їх одразу анулювали.

Фото: Nexta

Станом на 14.00 годину 14 серпня, люди продовжують бунтувати проти апарату виконавчої влади країни у всіх містах.

Підготувала Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: