Що замовляти у ресторані, щоби не набрати зайві кілограми: 5 порад, які врятують талію

0672a9b
Фото ілюстративне.

Колонка Уляни Ковбас, журналістки, фітнес-інструкторки та консультантки з правильного харчування.

Ми ходимо у кафе, кав'ярні чи ресторани не лише для того, щоби втамувати голод. Це може бути ідеальне місце для зустрічі з друзями або ж місце відпочинку, де можна отримати задоволення від інтер'єру, обслуговування, подачі і смаку наших улюблених страв. А часом і місце, щоби попрацювати у затишній атмосфері.

Та якою б не була причина нашого візиту у заклад громадського харчування, в результаті ми точно будемо щось замовляти. І щоб улюблені заклади не принесли нам зайві сантиметри, даю вам 5 порад, що варто замовити, а від чого краще відмовлятися.

1. Соус окремо

Ідеальний перекус у ресторані – легкий салатик, де багато овочів та зелені. На тарілці займає багато місця, а калорійність незначна. Але є одне «але». Частенько на перший погляд легкий салат може тягнути на 500 ккал через калорійний соус, який туди щедро додають. Тому мій лайфхак: завжди просити соус окремо, і додавати лише трішечки для смаку. Так ви скуштуєте свій улюблений салат і не отримаєте зайвої порції калорій.

2. Обираємо напій

Частенько буває, що ми у закладі просто для спілкування і зовсім не хочемо їсти. Тоді більшість замовляє напій: сік, смузі або, наприклад, улюблену каву. Від соків з пакету раджу відмовитися взагалі. Зазвичай це просто цукрові сиропи з ароматизаторами та консервантами: багато зайвих калорій і нуль користі. Чудова альтернатива – фреші. Мінімум калорій: грейпфрутовий та моркв'яний.

Зі смузі теж не все однозначно, бо хоч вони й справді корисні, часто ці напої мають енергетичну цінність не меншу, ніж повноцінна страва. Спитайте в офіціанта про складники і відмовтесь від тих, які додають йому поживності. Завжди прошу забрати зі смузі мед, і мені ще ніколи не відмовляли.

Ідеальний варіант - трав‘яний, м‘ятний або будь-який інший чай (без додавання меду, варення і цукру). Нічого зайвого, тільки спілкування і запашний напій. Якщо ж замовляєте каву, то не обирайте флет вайт, капучино і лате. Краще, щоби вона була без молока, вершків і сиропів. І, безперечно, склянку звичайної води ніхто не скасовував. Хочете пити, краще замовте воду, ніж лимонад.

3. Обережно зі стейками

Стейк, здавалося б, непоганий варіант навіть для вечері. М'ясо ж – білок, який потрібен для наших м'язів. Але… Торік я відвідала майстер-клас з приготування стейків від шефа відомого ресторану. І прозріла. Для приготування деяких стейків потрібно ледь не пів пачки вершкового масла. Уявіть собі, скільки калорій ми з'їдаємо з таким стейком. А соуси – це взагалі окрема історія. Мій колись улюблений сливовий потребує більше цукру, ніж я з'їдаю за пів року. Тому, якщо ви любитель поласувати стейком, робіть це нечасто.

4. Що замовити на обід

Якщо ви зазвичай обідаєте у кафе чи ресторанах і слідкуєте за своєю вагою, не обирайте страви з вершковими соусами: наприклад, смачненькі пасти чи різотто. Обідати піцою і бургерами теж не варто. Все це за калоріями може потягнути на ⅔ вашого денного раціону. Якщо ви їсте такі страви зрідка, звичайно, це не вплине на вашу вагу, але щоденні прийоми точно не допоможуть залишатися в формі.

Чим же тоді пообідати? Запечене або приготоване на парі м'ясо птиці у поєднанні з овочами або салатом – чудовий варіант. А замість борщу з пампушками краще дозамовте порцію гречки чи іншої каші, яка вам до смаку. І збалансовано, і корисно. Чудовий варіант для смачного обіду – боули. Частенько їхні складники ми можемо обирати самостійно, це дуже зручно і допомагає зробити страву максимально смачною і відповідною за калорійністю саме для нас.

5. А що не варто замовляти

Звичайно ж не варто щодня ласувати десертами. На перший погляд легкий десертик, яким ви навіть не наїдаєтесь, найчастіше є калорійною бомбою, яка за енергетичною цінністю тягне не третину (якщо не більше) нашого добового раціону.

Ще одна небезпечна страва, яку ми любимо смакувати, – суші. Здається, там тільки рис і риба, але рол з шести штук має не менше ніж 500 кілокалорій, а зазвичай більше. А якщо ви полюбляєте смажені роли темпура, то тут може бути понад 700 ккал на порцію. Перед тим, як замовляти таку страву, пригадайте, як саме вона смажиться.

Молочні коктейлі – також не найкращий варіант для посиденьок у кафе. Молоко, цукор, сиропи і вершки точно не додають їм користі. Тому не зловживайте.

Читайте також: Як не набрати зайвих кілограмів у відпустці

Не забувайте про те, що будь-яка їжа не нашкодить, якщо нею не зловживати. Якщо ваш раціон на 80% буде корисним і збалансованим, все буде гаразд!

Залишайтесь здоровими! І пам'ятайте, ваше тіло у ваших руках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: