У Єврокомісії вважають, що ціни на електроенергію в Україні на третину вищі, ніж в Європі

електрика2
Зображення ілюстративне

Середня вартість електроенергії в Європі на понад 37% нижча, ніж ціна в Україні.

Про це свідчать дані квартального звіту Європейської комісії.

Про це йдеться у квартальному звіт Європейської комісії.

Зокрема середня ціна при базовому навантаженні в об'єднаній енергосистемі України на ринку на добу вперед склала 46,9 євро за МВт-год. При цьому в середньому по ЄС така ціна склала 33,5 євро за МВт-год, що на 33% нижче аналогічного показника у 2019 році.

Водночас, в порівнянні з 4 кварталом 2019 року, середній показник ціни знизився на 24% на тлі слабкого попиту на електроенергію і збільшення частки вітрової генерації. Ціни вищі, ніж у Європі Таким чином, Україна опинилася в категорії країн з найвищими цінами на електрику в Європі поряд з Грецією (50 євро за МВт-год) і Мальтою (45 євро за МВт-год).

Читайте також: Інвестиція в майбутнє чи збитковість: чому в Україні недооцінюють зелену енергетику 

Опісля це стосується Болгарії (42 євро за МВт-год), Румунія (41 євро за МВт-год), Угорщина і Польща (по 41 євро за МВт-год).

У відомствізазначили, що високі ціни на електроенергію спостерігаються в тих країнах, які мають залежність від імпорту електроенергії (Греція, Угорщина), а також у тих, які мають технічні обмеження щодо імпорту (Мальта, Греція). Окрім того, в деяких країнах ціна підвищилася через високу частку вуглецевої (вугільної) генерації. Найнижчі квартальні оптові ціни електроенергії зафіксовані в Норвегії (15 євро за МВт-год) і Швеції (17 євро за МВт-год). Це пов'язано з великою кількістю гідроелектростанцій і вітрової генерації в цих країнах. Скільки платять українці.

Нагадаємо, ціна за споживання електроенергії в Україні становить 90 копійок за 1 кіловат у годину.

Раніше заступник голови парламентського комітету енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко розповів, коли українців чекає подорожчання цін за користування електроенергією. Окрім цього, Кучеренко зазначив, що пандемія коронавірусу посилила кризу на ринку електроенергії. Він підкреслив, що за офіційними даними обсяг споживання електроенергії скоротився на 10%.

Натомість на початку липня тимчасова очільниця міністерства енергетики Ольга Бусланець заявила, що немає підстав підвищувати тарифи на електроенергію для українців. За її словами, ніхто не готує рішення щодо підвищення цього тарифу.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: