У Раді підтримали впровадження електронних трудових і автоматичних пенсій, - законопроєкти

трудова
Фото ілюстративне, з вільних джерел

Депутати Верховної Ради ухвалили в першому читанні законопроєкт, яким передбачено перехід від паперового до електронного варіанту трудової книжки.

Згідно з інформацією на сайті відомства, відповідне рішення народні обранці ухвалили в середу, 2 вересня.

Так, «за» ухвалення проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (№ 3623) проголосували 283 нардепи.

Реформувати облік трудової діяльності працівника пропонують, поступово відмовившись від паперових трудових книжок. Крім того, електронні трудові забезпечать необхідні умови для запровадження автоматичного призначення пенсій та соціальних виплат.

Як працюватиме автоматичне призначення пенсій

Запровадять можливість автоматичного призначення пенсії (без особистого звернення особи) зі збереженням за особою права відстрочення виходу на пенсію При цьому, якщо особа перенесла призначення пенсії та продовжила перебування у трудових відносинах, розмір її пенсії підвищуватиметься на 0,5–0,75%.

Також громадяни зможуть визначати за допомогою програмних засобів Держреєстру найбільш вигідний варіант для призначення пенсії, включаючи дату такого призначення.

Чим це корисно

Загалом передбачають зменшення витрат роботодавців на ведення паперового документообігу. Окрім цьго, спроститься доступ до інформації про набутий стаж працівників для призначення виплат за загальнообов’язковим державним соцстрахуванням, насамперед у випадку тимчасової втрати працездатності;

  • дані стосовно освіти та кваліфікації, яку має працююче населення та яку отримують молоді люди, зможуть викоритстовуватися для забезпечення пропозицій, які існують на ринку праці, та планування підготовки (перепідготовки) фахівців за актуальними напрямками;
  • усунуться можливі ризики і негативні наслідки втрати трудової книжки, її фізичного пошкодження, фальсифікації та внесення недостовірних відомостей до цього документа.

Нагадаємо, на початку липня цього року в Україні запрацював формат автоматичного призначення пенсій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: