Протести у Білорусі: що далі, або Чи можливий аншлюс

680_5f5749d5399f5

Уже місяць, починаючи з 9 серпня, після президентських виборів у Білорусі не вщухають акції протесту незгідних з результатами голосування.

Учора, 8 вересня, під час маршу на підтримку репресованих у Мінську силовики затримали близько пів сотні людей. Двома днями раніше, 6 вересня, по усій країні – понад 600 учасників мирних акцій протесту. Тим часом завтра, 10 вересня, в Білорусі розпочинаються антитерористичні тактичні навчання «Слов’янське братство-2020» за участю російських та сербських військових.

Про можливі сценарії розвитку подій ІА Дивись.info поспілкувалася з Олексієм Буряченком, кандидатом політичних наук, доктором філософії, головою правління Всеукраїнської регіональної експертно-юридичної асоціації впливу.

– Чи існує ймовірність радикалізації протестів у Білорусі?

– Радикалізація протестів в Білорусі уже малоймовірна з низки об'єктивний причин. Відсутність чіткої структури у протестувальників, відсутність публічного місця, яке б утримували протестестувальники, для гуртування людей і, звичайно, відсутність сильного лідера, готового пожертвувати навіть особистою безпекою в обмін на успіх революції.

Час та максимально «сприятливий грунт» уже фактично втрачено. Давайте пригадаємо, що навіть сама Тихановська уже не каже ні про дострокові президентські вибори, ні про термінову відставку самого Лукашенка... Білоруська опозиція «загралася» і переграла самих себе, на превеликий жаль.

Хоча один суттєвий результат від протестів усе ж є. Монопольна та непохитна легітимність Лукашенка (82%, за наслідками виборів) дала суттєву тріщину, а країни колективного заходу її тільки регулярно поглиблюють жорсткими заявами в бік Лукашенка та офіційним невизнанням виборів в Білорусі.

Читайте також: Протести у Білорусі: «Майдан в екзилі» і чому мовчить Захід

– Чи наважиться Лукашенко застосувати армію проти власного народу?

– Не в інтересах Лукашенка застосовувати армію проти власного народу. Така дія може остаточно радикалізувати вулицю і призвести до неконтрольованих наслідків для усіх сторін. Такий варіант не вигідний жодній зовнішній стороні – ні Європі, ні США, ні РФ і, звичайно ж, самому Лукашенку. Транзит має бути законним та прогнозованим – така позиція основних зовнішніх акторів.

Чи будуть сторони намагатися розхитувати ситуацію? Так, звичайно, щоб отримати додатковий вплив та можливості в майбутньому.

Олександр Лукашенко на світлинах з автоматом – це політтехнологічний крок, який, я глибоко переконаний, містить, виключно, превентивний характер і одночасно показує протестувальникам можливі наслідки радикалізації на вулицях. Також такими діями Лукашенко дає посил своєму консервативному електорату – «в домі є господар! Ви зробили вірний вибір».

Читайте також: У центрі Львова влаштували масштабну акцію солідарності з народом Білорусі (фоторепортаж)

– Наскільки ймовірний аншлюс Білорусі?

– Аншлюс не просто можливий, він фактично відбувається саме зараз. Але не класичний аншлюс, від буде псевдодемократично замаскований під широку економічно-політичну, саме в такій послідовності, взаємовигідну взаємодію двох держав – Білорусі та РФ.

Форма для цього уже давно пропрацьовувалась в Кремлі – це адаптивний варіант конфедерації! За чутками, з ліберальних джерел РФ, навіть посаду уже Лукашенку пообіцяли – секретаря об'єднаної ради конфедерації.

Читайте також: Сьогодні опозиція у Білорусі – увесь білоруський народ, – правозахисник Ігор Лєднік

Звичайно такий формат і де-юре, і де-факто передбачає втрату значної частини суверенітету Білорусі, але це уже зовсім інша історія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: