ДБР розпочало розслідування обставин авіакатастрофи військового літака АН-26

0f4409c-120194344-1699680016854298-5696608450270714946-o
Фото: УП

Слідчі ДБР розпочали досудове розслідування у зв'язку з падінням військового літака АН-26 Повітряних Сил ЗСУ на Харківщині за фактом порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 ККУ).

З метою координації дій на місце події виїхало керівництво Державного бюро розслідувань, Офісу Генпрокурора, Міноборони України, Генерального штабу ЗСУ, Нацполіції, повідомляють у пресслужбі ДБР.

Проведено невідкладні слідчі (розшукові) дії, а саме:

  • огляд місця події за участю спеціалістів;
  • виїмка необхідної документації;
  • допити свідків;
  • призначення необхідних судових експертиз.
Відмовив датчик: міністр оборони озвучив попередні дані про катастрофу в Чугуєві

Фото: Суспільне

З метою встановлення причин та обставин катастрофи створено спільну комісію з числа спеціалістів Міністерства юстиції України, а саме спеціалістів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, Харківського НДІ судових експертиз імені заслуженого професора М.С. Бокаріуса, ДП обслуговування повітряного руху України «Украерорух», ДП «Антонов», Головної інспекції Міністерства оборони України, слідчих ДБР та прокурорів Офісу Генпрокурора.

Перевіряються такі версії слідства:

  • катастрофа внаслідок технічної несправності агрегатів літального апарату;
  • катастрофа внаслідок неналежного виконання своїх службових обов'язків екіпажем;
  • неналежне виконання службових обов'язків особами, які були відповідальними за керування польотами;
  • неналежне технічне обслуговування літака та підготовки його до польоту.

За попередньою оцінкою фахівців, в літаку АН-26 в Чугуєві відмовив датчик у двигуні, але не сам двигун. Літак зачепився за землю, впав і загорівся. Про це 26 вересня на місці події повідомив міністр оборони України Андрій Таран, інформує Суспільне.

"Все йшло за планом. Літак виконував тренувальні польоти для навчання курсантів. За штурвалом літака знаходилися постійно льотчик-інструктор, курсанти сідали в праве крісло для отримання навиків здійснення керування літаком. Попередній аналіз свідчить про те, що, скоріше за все, літак зачепився крилом за землю. Чорний ящик зараз знаходиться ще в літаку, після аналізу інформацію, яка там записана, можна буде робити якісь висновки", — сказав Таран.

В ДБР назвали чотири версії причин падіння літака в Чугуєві на Харківщині

Фото: Суспільне

"Що сталося причиною, сказати важко. Попередня оцінка фахівців з льотної безпеки: відбулася відмова якогось датчика в лівому двигуні. Більш детально зараз сказати не можемо. За попередньою інформацією, двигун не відмовив. Якийсь датчик відмовив. За тією інформацією, яка у нас є, двигун ще мав більше п'яти тисяч годин льотних до чергового ремонту, тобто причин, що щось трапилось з двигуном, ми зараз не можемо", — додав він.

Глава відомства уточнив, що літак 1977 року випуску.

Наразі встановлюються усі обставини катастрофи.

Розслідування перебуває на контролі керівництва Державного бюро розслідувань.

Нагадаємо, вечері 25 вересня у Харківській області, на 530 кілометрі траси Київ-Харків, поруч із дорогою впав військовий літак Ан-26 та одразу загорівся. На борту були члени екіпажу та курсанти Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ ім. Кожедуба – 27 осіб. Одного курсанта не допустили до польоту.

На борту перебувало 27 осіб. Станом на 11.30 26 осіб загинули, 1 особа у середньому стані. Курсант, який знаходився у лікарні з опіками тіла 90% теж помер. Цю інформацію близько 11:00 підтвердила Ольга Мірошніченко, речниця Харківської міськради з посиланням на завідувача опікового відділення Аслана Цогоєва.

Відповідно до розпорядження міського голови Львова Андрія Садового, сьогодні у Львові буде оголошено день жалоби у пам’ять про загиблих у катастрофі на Харківщині. Львівська міська рада просить мешканців утриматись від святкових та розважальних заходів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: