Катастрофа АН-26: відомий авіаексперт повідомив деталі трагедії

45fded3c-ffce-11ea-944a-fa163e074e61_660
Фото: відкриті джерела

На сьогодні, однієї офіційної версії катастрофи літака АН-26 ще наразі немає і до моменту розшифровки чорних скриньок не варто навіть намагатися моделювати ситуацію.

На сьогодні, однієї офіційної версії катастрофи літака АН-26 ще наразі немає і до моменту розшифровки чорних скриньок не варто навіть намагатися моделювати ситуацію.

Таку думку в коментарі кореспонденту Дивись.info висловив авіафахівець Кирил Новіков.

Як вважає експерт, причин і факторів, які б могли призвести до трагедії може бути безліч.

"Треба дочекатися попередніх висновків комісії з розслідування катастрофи, переговорів пілотів з диспетчерами аеродрому, розшифрування чорних скриньок. Після того, як цей перший етап буде зроблений, я думаю, комісія надасть попередні висновки щодо причин трагедії", - зазначив пан Новіков.

З його слів, катастрофа сталася на завершальній стадії польоту і не високій швидкості. Літак знижувався, але причини, через які він не долетів 2 км до аеродрому наразі не відомі. Судно не розпалося на уламки на великій площі, фюзеляж знаходиться в одному місці, з чого можна зробити висновок, що це не раптове падіння, а до певної міри контрольований політ.

Версію, що катастрофу спричинив людський фактор, Новіков не виключає. Але впевнений, що під час тренувального польоту, коли на борту знаходиться кілька десятків людей, за штурвалом командира однозначно мав перебувати досвідчений пілот-інструктор. АН-26 базувався на аеродромі в Чугуєві, тому там навіть курсанти знають все про цей аеродром, умови підльоту до нього за будь яких умов.

Літак, що розбився, був 1977 року випуску і до чергового ремонту мав в запасі більше п’яти тисяч льотних годин.

"Рік випуску дійсно давній, однак саме в 70-х роках літаки випускали саме такої (штурманської) модифікації. Штурманська версія була випущена не великою партією для училищ повітряних сил. Літак старий, але його вік не був критичним, тому що планер у регламенті, із капітальними і планово-попереджувальних ремонтами може служити близько 50 років, а двигуни по кількості нальоту міняються. Я впевнений, що командування повітряних сил України не допустило би до польотів літак, у якого регламентний термін обслуговування або вже на межі, або перевищений. В такому випадку з боку збройних сил це була б абсолютна халатність. Ми розуміємо, що такі випадки ще в армії зразка до 2014 року могли бути, техніка не підтримувалася в належному стані. Сьогодні, коли більше грошей стали виділяти на армію, з початку війни проти Росії, картина значно краща", - запевняє експерт.

Він вважає, що командування повітряних сил та інших структур обов’язково має розкрити усі подробиці, які відомі на сьогоднішній день.

"Це було би логічно і правильно, бо дітей вже батькам не повернути. Батьки та родичі загиблих і суспільство мають знати, які саме причини призвели до катастрофи" - резюмує авіаексперт.

ДБР розпочало розслідування обставин авіакатастрофи військового літака АН-26.

Скончался один из выживших при крушении Ан-26 под Харьковом

Antonov Company інформує, що їхній літак Ан-26Ш, серійний номер 56-08, бортовий знак 76, який зазнав катастрофи 25 вересня 2020 року, був побудований 21 жовтня 1977 року на Київському авіаційному заводі (нині входить до складу ДП “АНТОНОВ”).Літак експлуатувався авіацією ПС ЗС України. Виконав близько 5770 польотів.

На літаку було проведено 2 капітальних ремонти, останній з яких – в 1996 році.

У серпні 2020 року проводились роботи по дослідженню технічного стану літака за участю спеціалістів ДП „АНТОНОВ” на базі в/ч А4101, м. Чугуїв. У результаті літаку було встановлено призначений термін служби 44 роки та 8 місяців (до 21.06.2022р.) та термін служби до чергового капітального ремонту 26 років (до 30.07.2022).

Спеціалістами ПАТ „Мотор Січ” термін служби лівого двигуна до чергового капремонту був подовжений до 5 червня 2021 року.

Календарний термін служби правого двигуна був подовжений до 11 жовтня 2020 року.Фахівці ДП „АНТОНОВ” готові взяти участь у встановленні причин катастрофи Ан-26Ш.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: