Дефіцит садочків і шкіл: вирішення проблеми від Олега Синютки

121124271_1059894411137484_5555571857439608675_n

Кандидат на посаду голови Львівської ОТГ Олег Синютка презентував один з основних пунктів своєї виборчої програми – вирішення проблеми недостатньої кількості місць у дитячих садочках Львова.

На пресконференції також виступила кандидат від «Європейської солідарності» до Львівської районної ради від Шевченківського району Львова, директор закладу дошкільної освіти N96 Світлана Ущапівська.

За підрахунками представників «Європейської Солідарності», реальний дефіцит місць у дитсадках становить декілька тисяч, а не 800 місць, як подає міська влада.

Олег Синютка  наголосив, що львів’яни в соціологічних опитуваннях визначають проблему відсутності місць у дитсадках як одну з важливіших для Львова. Він назвав декілька основних причин такого стану речей.

«Головна причина – це масштабне житлове будівництво, яке ведеться в місті в супереч генеральному плану Львова, а отже, практично без жодної супровідної соціальної інфрастурктури – садочків та шкіл.

Другою причиною є передача приміщень садочків під інші цілі, що відбулося в 90-их роках. На сьогодні лише роботу деяких з них вдалось відновити. Зокрема міська влада звітує, що з 2015 року було відновлено роботу 16 дитячих садочків, по 11 садках ведеться робота, відкрито 125 груп.

Враховуючи масштаби проблеми, це дуже мало. А більше нічого в цьому напрямку у Львові не робилось – нових садочків місто не будувало», – підсумував кандидат на посаду Голови Львівської ОТГ Олег Синютка.

Він повідомив, що в травні цього року міська влада, звітуючи в ОДА, зазначила, що дефіцит місць у дитячих садочках становить 700-800 місць. А зараз, за твердженням міської влади, в садочках нібито є зайві місця. Цей факт пов’язують з епідемією коронавірусу. Але це не означає, що проблема вирішена, вона лише відкладена в часі. І як тільки сутуація з пандемією коронавірусу буде взята під контроль, проблема місць у дитсадках знову постане дуже гостро.

«Наші експерти провели дослідження за відкритими джерелами шляхом аналізу електронної черги для зарахування в дитячі садки. Було проаналізовано кожен дошкільний заклад, наявний у системі електронної черги, і встановлено, що на сьогодні реальний дефіцит місць становить понад 4300.

Навіть, якщо взяти до уваги, що певна частина дітей, які в базі числяться як не зараховані, але  реально якимось чином у дитсадки потрапили, то цифра все одно буде суттєво більшою, ніж та, яку подає міська влада», – запевнив Синютка.

За його даними, найгірша ситуація в Шевченківському районі міста, там  1113 дітей у черзі на обліку в електронній базі, та в Сихівському районі, де в черзі 1013 дітей.

Також значний дефіцит у Залізничному та Франківському районах, 892 та 778 дітей у черзі. В Личаківському та Галицькому районах міста ситуація краща.

Синютка стверджує, що вирішить проблему дефіциту дитсадків у Львові та зробить доступною якісну дошкільну освіту: безпечне виховання в садочках, дозвілля та розвиток малят зі збереженням робочого графіку родин.

Він озвучив  три основні пункти своєї програми:

Перше. Щороку місто повинно будувати один дитячий садочок та одну школу. І після їх завершення розпочинати будівництво нового садочка й нової школи. І так впродовж усіх років його каденції на посаді міського голови Львова.

Друге. Міська влада не даватиме жодних дозволів на житлове будівництво, якщо забудовник не подасть у плані будівництво в мікрорайоні садочку і за потреби іншого навчального закладу.

Третє. Буде проведено аудит всіх мікрорайонів з новим будівництвом, щоб визначити можливості залучення інвесторів для подальшої реалізації програми кандидата.

«Я впевнений, що програму розбудови садочків і шкіл модна реалізувати. Потрібна лише політична воля і наполегливість в реалізації зазначених цілей», – запевнив Олег Синютка.

* Політична реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: