Де лікуватимуть хворих з COVID-19, якщо в українських лікарнях закінчаться ліжко-місця

хорі корона
Фото ілюстративне, з вільних джерел

Станом на зараз в Україні є 37 тисяч ліжок у вітчизняних медкладах, де лікують пацієнтів із важким перебігом коронавірусної хвороби COVID-19, з них 30 тисяч — уже задіяні.

Разом з тим, за останню добу 5 тисяч 728 українців підхопили вірус, а така статистика, згідно з прогнозами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, передбачуваний перебіг подій. Оскільки, незадовго до цього були прогнози щодо настання другої хвилі пандемії у жовтні-листопаді нинішнього року, що співпадає із ураженням сезонного грипу.

Пізніше очільник відомства зазначив, що у державі обмежені ресурси стосовно розширення кількості ліжко-місць для пацієнтів, інфікованих на коронавірус. Тоді він заявив, що максимальна кількість, до якої можуть збільшити ліжковий фонд для лікування у стаціонарі таких хворих, - це 50 тисяч.

Натомість у ефірі «Радіо Свобода» в п'ятницю, 9 вересня, Степанов заявив, що в Україні збільшується кількість людей, які інфікуються на СOVID-19, однак і багато українців одужують.

«Окрім цього, зараз ми опрацьовуємо питання залучення відомчих лікарень, у тому числі, лікарень «Укрзалізниці», НАН України, тому що, я вважаю, що медична допомога повинна надаватися виключно фахівцями у відповідних закладах охорони здоров'я. Зараз ми напрацьовуємо питання щодо відкриття таких мобільних шпиталів, адже ситуація може розвиватися в різний спосіб», - наголосив міністр.

У той же час, пояснює Максим Степанов, у МОЗ напрацьовують питання стосовно залучення усіх можливих варіантів, куди можна шпиталізувати хворих з COVID, та наголошує: не панікувати.

«Після того, коли ми тільки використаємо весь можливий ліжковий фонд, який знаходиться, безпосередньо, у медичних закладах, ми можемо перейти до розгортання мобільних шпиталей, які знаходяться у військових частинах, ДСНС, або навіть, за потреби, відкривати, умовно кажучи, у виставкових центрах», - додав Степанов.

Нагадаємо, станом на ранок суботи, 10 жовтня, в Україні зафіксовано 256266 осіб, які інфікувались коронавірусною хворобою COVID-19. За останню добу зафіксували 5728 нових випадків. За весь час пандемії одужало 112570 українців, а померло — 4887 людей.

До слова, у п'ятницю, 9 вересня, в Кабміні ухвалили рішення щодо переходу приватних лабораторій на безкоштовне тестування громадян. Тим часом кошти їм відшкодовуватимуть: так, додатково залучать 260 млн гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: