У суді заборонили розповсюдження книги «Справа Василя Стуса»: що далі

1-2

У понеділок, 19 жовтня, столичний Дарницький районний суд заборонив розповсюджувати тираж книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу народного депутата Віктора Медведчука, який, власне, є фігурантом на її сторінках.

У понеділок, 19 жовтня, столичний Дарницький районний суд заборонив розповсюджувати тираж книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу народного депутата Віктора Медведчука, який, власне, згадується на її сторінках.

Окрім цього, з книги мають видалити всі згадки про нардепа. Також у рішенні суду йдеться про те, що порушені немайнові права Медведчука, та постановили стягнути з автора Кіпіані та ТОВ «Vivat», де друкувалась книга, судовий збір по 768 гривень 40 копійок із кожного на користь депутата.

Натомість, автор книжки подаватиме апеляцію, адже не згоден із таким рішенням.

У коментарі ІА Дивись.info історик і журналіст Вахтанг Кіпіані пояснює, що продовжить цю боротьбу, адже історичні процеси чи проблеми не можуть бути предметом судового розгляду.

«Ми подамо апеляцію, адже було задоволення, аби суддя розібралася у обставинах справи. Вона не зрозуміла головного послання, що історичні процеси чи проблеми не можуть бути предметом судового розгляду. Медведчук мав би написати свою книжку і показати, якою була його роль в цьому процесі або дати коментарі щодо цього в засобах масової інформації, від яких він відмовляється», - говорить Кіпіані.

«Цивільну справу за позовом Медведчука до Кіпіані та ТОВ «Віват» задовольнити частково, визнати недостовірною та такою, що порушує особисті немайнові права Медведчука на повагу до честі та гідності, недоторканості ділової репутації інформацію, поширену у книзі «Справа Василя Стуса», - зазначила суддя у цій справі Марина Заставенко під час сьогоднішнього засідання.

Кіпіані зауважує, що, як історик, має право на критичне осмислення минулого. Крім цього зазначає: у демократичній державі неможливо заборонити осмислювати, розмірковувати та думати.

«А я маю право на критичне осмислення минулого, маю право його (Медведчука — ред.) вважати «шісткою» комуністичної системи. Вважаю, що він, як дійова особа, був на стороні звинувачення у цій справі. Тому тут, на мій погляд, держава, яка вважає себе демократичною, не може забороняти так думати. Я можу помилятись, але це моя думка: вона не є предметом, на мій погляд, судового розгляду» - пояснює Вахтанг Кіпіані.

Окрім цього, автору книги «Справа Василя Стуса» заборонено використовувати інформацію, яка ідентифікує Віктора Медведчука як персонажа твору без його згоди. Це стосується будь-яких заяв на радіо, телебаченні, у мережі Інтернет чи медіа.

Це стосується, зокрема таких розділів:

  • сторінка 7, на якій мовиться: «розпинав поета призначений державою адвокат Медведчук»;
  • сторінка 661 — «...є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»;
  • сторінка 663 — «шістка комуністичної системи адвокат Медведчук»;
  • сторінка 664 — «Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання»;
  • сторінка 664 — «він, фактично, підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?»;
  • сторінка 664 — «злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще і тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи».

«Медведчук може мати свою думку про мене — чи це правда чи ні — не так важливо. Тому ми будемо доводити це в суді апеляційної інстанції.

Ось є книга на будь-яку тему: як можна заборонити людині, тим паче - автору, називати фрагмент, навіть, якщо людина щось неправильно пише. А я не вважаю, що пишу щось неправильно, тому будемо судитись. І я чомусь вірю, що українська феміда не така, як в Дарницькому суді», - вважає Кіпіані.

Нагадаємо, книга «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні торік. Це видання про українського поета та дисидента, якого репресували у 1980-х роках минулого сторіччя. Власне, Віктор Медведчук став держадвокатом у справі Стуса.

Книга, написана Вахтангом Кіпіані, складається здебільшого з архівних документів та думок автора, згідно з якими, описується засудження Медведчука, який порушив норми адвокатської етики під час процесу і, власне, не захистив репресованого дисидента, а підпорядкувався тогочасній радянській системі.

У серпні 2019-го, Віктор Медведчук подав позов до суду із вимогою заборонити розповсюдження цієї книги, адже інформація, висвітлена журналістом та істориком Кіпіані, неправдива.

Натомість, мер Львова Андрій Садовий закликав книгарні «не ховати з полиць книгу» та радить українцям їх купувати.

«Щойно суд у Києві заборонив розповсюджувати книгу про справу Василя Стуса без дозволу Медведчука. Своїм рішенням суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність кума Путіна. Сам факт наявності цієї справи, не кажучи вже про таке рішення, принижує честь і гідність цілої країни!

Звертаюсь до українців: зайдіть до книгарень і купіть цю книжку. Це найкращий спосіб продемонструвати своє ставлення до таких заборон», - написав Садовий.

Мар'яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: