НБУ назвав найпоширеніший вид платіжного шахрайства (відео)

шахрай

Телефонне шахрайство – найпоширеніший вид платіжного шахрайства. Зловмисники усіма способами домагаються, щоб потенційна «жертва» переказала їм гроші або передала дані своєї картки.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби Національного банку.

Сценаріїв такого шахрайства десятки. Наприклад, один з них – про «міфічний» виграш автомобіля. Потенційній «жертві» надходить SMS-повідомлення про виграш автомобіля. Більше деталей пропонується дізнатися на сайті або за телефоном.

Особа телефонує за запропонованим номером, де їй пояснюють: щоб отримати свій приз, необхідно сплатити податок у розмірі 1% від його вартості. Для переконливості шахраї навіть можуть створити сайт, на якому розміщується вся інформація щодо «акції» та відгуки попередніх переможців.

Нацбанк радить:

  • завершити розмову та ігнорувати подібні SMS-повідомлення – це 100% шахраї;
    нікому не переказувати кошти та не повідомляти жодних персональних даних чи реквізитів карток;
  • сказати зловмисникам #ШахрайГудбай!

Нацбанк наголошує: отримувач виграшу ніколи не перераховує податки. Сплата за оподаткування виграшу здійснюється завжди оператором акції.

НБУ назвав головну умову безпечних онлайн-розрахунків – дотримання конфіденційності самими клієнтами банків. За минулий рік шахраї вкрали з платіжних карток українців понад 360 млн грн, що в півтора раза більше, ніж у 2018 році.

Нацбанк у липні цього року запустив масштабну інформаційну кампанію #ШахрайГудбай.

У вересні за підтримки НБУ стартувала освітня онлайн-гра «Здолай шахрая!», яка має навчити українців виявляти карткових шахраїв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: