Посли країн «Великої сімки» визнали демократичними місцеві вибори в Україні

карантин
Ілюстративне фото, з архіву редакції

Посли країн «Великої сімки» (G7) привітали українців з місцевими виборами, нагадавши, що це — «демократія в дії».

Про це йдеться в заяві послів, оприлюдненій у Twitter.

«Посли країн G7 вітають українців із реалізацією свого демократичного права голосу. Це — демократія в дії: громадяни, які беруть безпосередню участь у житті своїм міст та регіонів», — наголосили посли.

Також дипломати висловили сподівання, що 18 громад, які не змогли проголосувати на місцевих виборах, якнайшвидше зможуть обрати своїх представників.

Йдеться про громади на Донеччині та Луганщині, де ЦВК не призначила вибори на підставі висновків обласних військово-цивільних адміністрацій. Не було виборів і на окупованих територіях.

Нагадаємо, у неділю, 25 жовтня, в Україні відбулись місцеві вибори у новому форматі — голосування за відкритиме списками та у карантинних умовах.

Натомість за весь час роботи виборчих дільниць Національна поліція відкрила 68 кримінальних справ за фактами порушень на місцевих виборах. Зафіксовані факти порушень по всім областям України.

До правоохоронних органів станом на 19:00 надійшло 4003 заяви та повідомлення, пов’язані з виборчим процесом. Заяви стосувалися таких порушень: агітація у день виборів – 1547, порушення таємниці голосування – 209, підкуп виборців – 174, незаконне знищення виборчої документації – 138, порушення порядку ведення реєстрів виборців або виборчих комісій та списків виборців – 138, незаконне використання виборчого бюлетеня – 84.

Станом на 16:00 явка на місцевих виборах становила 27%. У такий же час на виборах 2015 року явка була 36,2%. Такі дані громадянської мережі ОПОРА.

При цьому за даними Центральної виборчої комісії, станом на 13:00 в середньому по країні явка становила 17,3%. Всеукраїнське опитування президента Володимира Зеленського проводять поблизу 55% ​​виборчих дільниць.

Найбільше ділянок покриті на півдні. Близько 70 осіб зібралися на мітинг під стінами територіальної виборчої комісії міста Новогродівка Донецької області. На місцевих виборах у місті сталася плутанина з бюлетенями.

Активісти просять керівництво Новогродівської ТВК, щоб бюлетені, які були переплутані між округами, визнали такими, що не підлягають врахуванню, а результати голосування за кандидатів на посаду глави міста і депутатів районної ради були враховані.

На виборчій дільниці у Кропивницькому у трьох членів комісії виявили коронавірус. Їх усунули від роботи, а ділянка продовжила функціонувати. Інцидент стався на виборчій дільниці, розташованій у центральній міській лікарні. Тести членів дільничної виборчої комісії показали, що організм бореться з коронавірусом, хоча ніяких симптомів у них не було.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: