У Львові відкривають виставку «Києво-Візантійська традиція: образ і пам’ять»

музей
Львівський музей історії релігій

У четвер, 12 листопада у Львівському музеї історії релігії відбудеться урочисте відкриття постійно діючої виставки «Києво-Візантійська традиція: образ і пам’ять».

Про це повідомляється на сторінці ЛОДА.

Виставку представлять у приміщенні дорміторію (спальні) колишнього домініканського монастиря XIV–XVIII століть, де зараз розташований Львівський музеї історії релігії.

Відомий архітектор-реставратор Галичини Роман Могитич атрибутує цю залу як частину палацового комплексу князя Лева, про що свідчать як давня традиція, так і колони романського стилю, які тут збережені.

Виставка показує історію Києво-Візантійської традиції в Галичині, яка бере свій початок від Володимирового хрещення 988 року. На основі музейних пам’яток організатори виставки розкажуть, як формувалися і зберігалися наші національні традиції у цих двох церквах.

Про історію Київської Русі розповідають ікони відомого галицького художника Модеста Сосенка, 1911 року, нагрудні хрести давньокняжої доби – енколпіони, а також портрет князя Лева Даниловича.

В експозиції найбільшу увагу приділено періоду XIX–XX століть. Порушено питання ролі релігії й церкви в контексті формування української національної свідомості та національної ідеї. Говоритимуть про переслідування церкви радянським режимом, про її відродження і розвиток в Незалежній Україні.

Доповнять виставку пам’ятки сакрального мистецтва. Це – ікони XVII–XX століть.

Центральним символом експозиції є двобічний феретрон «Непорочне зачаття Богородиці», а на звороті – «Святий Андрій».

Нагадаємо, що з 12 до 15 листопада у Львові відбудуться Дні українського кіно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: