Мобільні тепловізійні комплекси, або Навіщо вони львівським прикордонникам (фоторепортаж)

IMG_2732

Ця система набагато спрощує роботу охорони українсько-польського кордону та допомогає фахівцям швидше виявити порушників.

У Львівському прикордонному загоні з'явилось кілька мобільних тепловізійних комплексів спеціального призначення.

Про ситуацію на ділянці відділу «Краковець», роботу Львівського прикордонного загону і сучасний тепловізійний комплекс, читайте в матеріалі ІА Дивись.info.

Перші в Україні

Сьогодні, 12 листопада, в міжнародному пункті пропуску презентували мобільний тепловізійний комплекс, завдяки якому прикордонники більш ефективно шукатимуть осіб, які нелегально перетинатимуть кордон.

Заступник начальника штабу, начальник відділу Прикордонної служби штабу підполковник Анатолій Нагірний розповідає, що новітнє обладнання вони отримали  в межах Міжнародної програми «Україна-Польща-Білорусь», а станом на зараз Львівський прикордонний загін – першим в Україні, який прийняв такі комплекси на озброєння штату.

«Мобільний тепловізійний комплекс нам дає можливість вести спостереження цілодобово: наряди тут організовує служба зі зміни на місці. Можливості цього комплексу дозволяють нам нести службу до трьох діб», – пояснює підполковник.

Цей комплекс оснащений сучасними камерами відеоспостереження, камерами безпеки у разі доступу до нього сторонніх осіб, засобами зв'язку та супутникового і радіозв'язку.

Як працюють прикордонники

«До організації несення служби в прикордонному наряді, як правило, долучаються три військовослужбовці. Один зв'язківець, оператор і військовий, який входить у штаб повітряної розвідки. Ми долучаємо таку людину, оскільки необхідна миттєва реакція на зміну обставновки», – каже Анатолій Нагірний.

Він розповів, як прикордонний наряд виявляє порушника.

«Оператор виявляє порушників законодавства України, які рухаються до держкордону. Ми фіксуємо, що вони дійсно мають намір перетнути кордон. Оператор фіксує невідомих осіб на відеокамеру – це все відбувається в режимі запису як вдень, так і вночі.

Потім він (оператор —ред.) паралельно доповідає черговому відділу прикордонної служби для подальшого реагування на ці зміни обстановки. Паралельно для того, аби підтвердити незаконний перетин кордону, піднімають літальний апарат, який фіксує та «йде» за шляхом правопорушника, куди б він не рухався», – розповідає начальник відділу Прикордонної служби.

До появи тепловізійного комплексу на порушників реагували прикордонники спільно з патрульними поліцейськими чи працівниками СБУ.

Скільки порушників на кордоні 

Анатолій Нагірник каже, що саме зараз, в осінній період, а також у весняний активізується нелегральна міграція. А загалом, усе залежить від часу, пори року та «внутрішньої обстановки в країні».

«Станам на зараз, як правило, ми виявляємо одного-двох порушників на тиждень», - додає підполковник.

За його словами, завдяки мобільному комплексу умови для роботи прикордонників стануть просто бездоганними.

Як функціонує новітня система

Начальник сектору з питань взаємодії зі ЗМІ Західного регіонального управління державної прикордонної служби Роман Павленко пояснює, що у Львівському прикордонному загоні вже є чотири мобільні комплекси. Невдовзі з'явиться і п'ятий.

«Власне, цей мобільний комплекс дає можливість зафіксувати порушників до метра, тобто полегшує роботу прикордонного наряду. Завдяки цьому можливо індифікувати особу до 4 кілометрів, а до 20 км ми можемо зафіксувати рух транспортного засобу.

Оператор звязується з старшою групою реагування, говорить йому відстань, де зафіксовано незаконний перетин, курс і наводить прикордонний наряд на місце, де перебувають порушники законодавства», – розповідає Роман Павленко.

Він додає, що комплекс проходив випробування, він є прохідний, має багато можливостей зі спостереження.

Зменшення людського ресурсу

За словами Романа Павленка, за рахунок можливостей  апаратури, встановленої на цьому тепловізійному комплексі, є можливість скоротити людський ресурс під час служби, а також це пришвидшує реагування на виявлення порушників прикордонного законодавства.

«Тут  також облаштовані всі умови для відпочинку особового складу та кухня, де можна приготувати їсти тощо.

Використання комплексу дає нам змогу залучати втричі менше особового складу за одну зміну, а подекуди – і вчетверо менше Зокрема, враховуючи його технічні можливості, замість 12 прикордонних нарядів за добу, ми можемо залучати 3-4 прикордонні наряди», – каже начальник сектору з питань взаємодії зі ЗМІ.

Прикордонники тільки починають працювати з комплексом, попередньо пройшовши спецнавчання. Його використовуватимуть на ділянці «Краковець», а також на всіх відділах Львівського прикордонного загону.

Рішення щодо використання даних тепловізійних комплексів ухвалює начальник відділу Прикордонної служби.

«Попередньо, в прикордонному загоні на ділянках підрозділу група офіцерів провели дослідження та визначили основні напрямки, де можна використовувати цей комплекс. За оцінкою ризиків, саме тут були найчастіші випадки порушення законодавства. Тому ми визначили конкретні місця, де ми чітко використовуємо цю техніку для унеможливення проникнення порушників», - додав підполковник Анатолій Нагірний.

Львівські прикордонники кажуть, що успішні результати після впровадження таких комплексів уже не за горами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: