Коли в Україні з'явиться українська прописка

unnamed
Фото (ілюстративне). З відкритих джерел

Реєстрація місця проживання, або прописка — найпопулярніша державна послуга в Україні (якщо не враховувати соціальну допомогу, наприклад, субсидії).

Про це віце-прем’єр-міністр, міністр цифровий трансформації Михайло Федоров повідомив на власній сторінці в Facebook.

«У мене склалося враження, що всі 20 років держоргани України думали, як зробити цю послугу ще складнішою і заплутанішою.

Чого тільки варте прийняття 2015 року закону про створення реєстрів територіальних громад (кожною громадою самостійно) і надання послуги реєстрації місця проживання на базі цих реєстрів. Замість очевидного рішення дати доступ усім місцевим органам влади в єдиному демографічному реєстрі для ведення даних по своїй території для розвитку єдиної якісної бази громадян» – пише він.

Сьогодні маємо більше 7 тис. реєстрів територіальних громад, абсолютно не пов’язаних між собою і з демографічним реєстром; більшість ведеться взагалі на папері і значно ускладнює як роботу співробітників органів з формуванням десятків паперових звітів до військкомату, ЦВК, ДМС, так і процес надання послуги; абсолютна більшість не має унікальних ідентифікаторів, що робить ці дані марними, і не дає можливості точно ідентифікувати жителя; багато українців мають одночасно кілька прописок і перевірити це неможливо.

Прописка вимагає підтвердження права власності, а у відповідному реєстрі майнових прав міститься близько 30% всієї нерухомості українців. І якщо твоєї нерухомості немає в реєстрі, то welcome to БТІ для підняття архівів.

Міністерство завершило роботу над новими постановами КМУ про порядок реєстрації місця проживання, якими передбачається ведення реєстрів територіальних громад тільки в електронній формі.

До кінця року ми плануємо запустити електронну прописку тим громадянам, чиє майно є в реєстрі. І в подальшому, запровадивши електронну взаємодію з БТІ і спростивши реєстрацію права власності, — для всіх українців.

Нагадаємо,  в травні 2020 року повідомлялось, що в Україні працюють над електронною пропискою, яка з’явиться в застосунку «Дія».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: