Які свята відзначають 28 грудня (іменини, народні прикмети)

кіно

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 28 грудня в Україні та світі.

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 28 грудня в Україні та світі.

Свята та події 28 грудня

Сьогодні відзначається Міжнародний день кіно – професійне свято кінематографістів усього світу.

Саме 28 грудня 1895 року в підвалі «Гранд кафе» на бульварі Капуцинок у Парижі відбувся перший публічний платний сеанс «сінематографа», винайденого братами Люм’єр. Вишукана публіка, що зібралася на перший у світі кіносеанс, дивилася «Прибуття поїзду на вокзал Ла Сьота».

На час винайдення кіно вважалося атракціоном, «рухомою фотографією»; воно багато запозичувало з літератури і теат

У Києві перший кінотеатр відкрили 1897 року. Ввечері 3 січня в клубі Київського дворянського зібрання відбувся пробний «сеанс рухливих живих картин кінематографа Люм’єра». Кіноапарат Люм’єра тоді ще не ввели у серійне виробництво, і його власником був керівник «Київського товариства драматичних артистів» Микола Михайлович Соловцов. Перші фільми «крутили» в орендованому Соловцовим театрі Бергоньє на вулиці Фундуклеївській (нині приміщення Театру російської драми ім. Лесі Українки).

В Україні ігрові стрічки з’явилися 1907 року, з 1909 почали випускались комедії, драми, водевілі з репертуару та у виконанні акторів українських театрів: «Шельменко-денщик», «Москаль-чарівник», «Ніч перед Різдвом». Існували невеликі студії в Катеринославі (Дніпро), Одесі, Києві. Потім були по-справжньому «революційні» для українського кіно 20-ті роки ХХ століття, коли з’явилися фільми Довженка «Звенигора» (1928), «Арсенал» (1929), «Земля» (1930).

З появою звуку український кінематограф дістав нове дихання. У 30-х роках Іван Кавалерідзе зняв «Коліївщину» (1933), «Прометея» (1935), «Наталку Полтавку» (1936), «Запорожця за Дунаєм» (1937).

Тепер же український кінематограф після багатьох років занепаду починає відроджуватись. Зокрема, американський журнал Rolling Stone вніс українську стрічку «Плем’я» режисера Мирослава Слабошпицького у список 50 найкращих фільмів десятиліття. Світова прем'єра фільму відбулася у конкурсній програмі «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю.

Читайте також: У Львові відбувся допрем’єрний показ серіалу про ветеранів АТО.

Яке сьогодні релігійне свято

Православна церква 28 грудня вшановує пам’ять святого Трифона Печензького, який жив в XVI столітті на території Кольського півострова.

В миру носив ім’я Митрофан і народився в родині священика на території Новгородської землі. Переказ свідчить, що одного разу Трифон почув голос, який наказав йому слідувати на Північ. Так Трифон і потрапив на Кольський півострів, де став жити біля річки Печенга, проповідуючи Євангеліє саамів. Там же він побудував храм і заснував монастир на честь Святої Трійці. У цій же обителі Митрофан згодом прийняв постриг, отримавши ім’я Трифон, а також був посвячений в ієромонахи. Через деякий час Трифон стає ігуменом монастиря.

 

 

Іменини

28 грудня День ангела імені відзначають власники імен: 

Католицькі: Катерина.

Православні: григоріанський (новоюліанський) календар — Агафія, Антонія, Вавила, Гнат, Гликерія, Горгоній, Домна, Дорофій, Юхим (Євфимій), Зенон (Зінон), Ігнатій, Індіс, Мардоній, Мігдоній, Никанор, Нікострат, Петро, Секунд, Симон, Феофіл;

Юліанський календар — Анфія, Вакх, Елеферій, Іванна, Іона, Корів, Нектарій, Павло, Степан, Сусанна, Трифон.

Народні прикмети на 28 грудня

Наші предки вірили, що 28 грудня день стає довшим, оскільки на землю надходять сонячні промені, і дуже важливо було допомогти їм впоратися із зимовим холодом.

  • Сьогоднішня погода розповість про березневу.
  • Мороз вдень 28 грудня, а ввечері різко почало теплішати, – за прикметами, очікується холоднеча.
  • Північний вітер в день Трифона, – настають сильні морози.
  • На Стефана на деревах іній, – очікується рік урожайний на овес.
  • Кіт поліз на піч, – похолодає.
  • Сухий сніг по землі літає, – прикмета до літньої посухи.
  • Великі кучугури 28 грудня, – приємне і нежарке літо буде.

Народжені в Трифонів день суворі до себе і оточуючих, люди високих принципів.

Чого не можна робити 28 грудня

В цей день ще триває Різдвяний піст, тому потрібно дотримуватися його заборони щодо їжі та поведінки. А також не варто ні на кого злитися. Варто стримувати емоції і бути доброзичливими. Є ще народне повір’я, яке забороняє скаржитися на холод. Весь день потрібно бути веселими і бадьорими, щоб мороз подарував міцне здоров’я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: