Торік на покупки в інтернеті українці витратили 107 мільярдів, - дослідження

покупки
Зображення ілюстративне, з вільних джерел

Українці стали частіше здійснювати покупки через інтернет. Загалом, у 2020 році було придбано товарів і послуг на 107 мільярдів гривень.

Про це ІА Дивись.info повідомили в українській продуктовій IT-компанії EVO.

Там зазначають, що найдієвішим каталізатором таких змін стала пандемія коронавірусної хвороби COVID-19, яка істотно пришвидшила розвиток e-commerce.

«Рік тому ми прогнозували приріст e-commerce у 2020 році в Україні на рівні 15%, пандемія його істотно скоригувала. Безліч нових гравців з'явилося в онлайні — від міні-виробництв до кав'ярень. Великі онлайн і офлайн-магазини та маркетплейси здебільшого посилили свої позиції», - зазначають у компанії.

Тепер майже 9% всіх покупок в Україні відбувається онлайн — на маркетплейсах, в онлайн-магазинах і соцмережах. До Китаю, де понад 30% всіх покупок в онлайні, ще далеко, але приріст за рік чималий. Для порівняння, у 2019-му частка e-commerce у ритейлі в Україні оцінювалась у 7%, а виріс ринок тоді на 17% за рік.

Інфографіка: EVO

За рік кількість замовлень на маркетплейсах EVO — Prom.ua, Bigl.ua, Crafta.ua, Shafa.ua, IZI.ua та сайтах компаній Prom.ua зросла на 42%. Середній чек впав на 10%. Ми пов'язуємо це з тим, що люди почали купувати онлайн значно частіше і дешевші товари — одяг, товари щоденного вжитку, їжу, маски.

Інфографіка: EVO

Найбільший приріст за 2020-й рік ми бачимо у категорії «Медичні товари» — тут гуртом і в роздріб купують маски, санітайзери, пульсоксиметри, рукавички тощо.

Значно більшим попитом, ніж торік користувались товари для садівництва і городництва — тут купували все: від насіння до міні-комбайнів.

Також у переліку найпопулярніших товарів увірвалися зоотовари — корм і аксесуари для домашніх тварин, а також продукти харчування.

За оцінками компанії, кількість онлайн-оплат за товари і послуги цього року зросла на понад 50%. На маркетплейсах вже зараз приблизно 15% розрахунків — карткою у момент покупки. З такими темпами за декілька років післяплата готівкою за придбані онлайн товари та оплата «на картку» втратять популярність, як менш безпечні і зручні.

Важливий фактор, який стримує ріст оплат уже зараз — ціна транзакцій для продавця, яка в Україні в середньому більше 2% від ціни товару. Це в 4 рази більше, ніж у Європі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: