Пам'ятник Русалки Дністрової, який зруйнували вандали, встановлять у Львові

BCB79E86-6C30-4ADB-95CE-BF512B75AAB8
Фото: мерія

Монумент Русалки Дністрової, який вандали знищили у жовтні 2019 року, найімовірніше, планують встановити в Шевченківсьому гаю у Львові. Скульптура стояла при в'їзді в село Наварія.

Про це ІА Дивись.info повідомив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

«Фактично, збережуть лише частину монумента. Зараз він ще перебуває у майстерні: пам'ятник відтворюють за фотографіями», – зазначив він.

Андрій Москаленко каже, що реставрацію завершать ще нинішнього року, а розташують його, найімовірніше, у Шевченківському гаю, хоч наразі розглядають й інші варіанти.

Збереженням пам'ятника опікується відомий реставратор Юрій Миколаїшин, котрий, з-поміж іншого, успішно реалізовує проєкти щодо відновлення історичних дверей у Львові.

Фото: Львівська мерія

Нагадаємо, у жовтні 2019 року невідомі пошкодили пам'ятник Русалці Дністровій, що стояв при дорозі на в'їзді до села Наварія в Пустомитівському районі, однак про це стало відомо лише на початку грудня того ж року. Нижню частину монумента, що була зроблена з мідних листів, просто розікрали.

Читайте також: Війна проти пам’ятників: як на Львівщині вандали руйнували монументи (фото, відео)

Натомість у Львівській міській раді вирішили взяти знищений пам'ятник на свій баланс для подальшого експонування в одній з рекреаційних частин міста Львова. Скульптуру демонтували за кілька днів.

«Русалку Дністрову» спорудив Яків Чайка — український кераміст та скульптор, що є автором кільканадцями портретних погрудь видатних людей, а також виконав безліч монументальних та станкових робіт, зокрема першого пам'ятника Тарасові Шевченку у Львові, який встановили на подвір'ї середньої загальноосвітньої школи №63 у 1960 році.

Нагадаємо, днями у Львові познущались над пам'ятником Степанові Бандері, обливши вночі скульптуру червоною фарбою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: