У зоні ризику: в Стебнику може повторитися екологічна катастрофа 1983 року

156479640_456542935769635_4796593555754012111_n

Через інтенсивні опади і танення снігів може переповнитися хвостосховище Стебницького «Полімінералу».

Це загрожує переливанням вод через дамбу і її руйнуванням.

Дамба під загрозою

«Є проблема із хвостосховищем – його переповненням. Існує ризик переливу через дамбу і її руйнування, а відтак забруднення річки Дністер. Згідно із комплексним проєктом, все хвостосховище мало бути скинуте у рудник №2 при його затопленні, але в результаті недофінансування, коли підприємство було державним, і юридичних перепитій, пов’язаних з новим власником, виконання проєкту було здійснено лише на 25-30% від запланованого», – каже Василь Дяків, доцент кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології,кандидат геолого-мінералогічних наук.

Як наслідок, пояснює науковець, рудник №2 був заповнений дренажними водами, агресивними до ціликів, що призвело до утворення біля Стебника двох проваль.

Оскільки рудник затоплений, нема куди скидати ропу з хвостосховища.

«А проблема у чому? Через дощі, які падають на площу хвостосховища, особливо на секцію №1, де суха фракція, відбувається переповнення, що тягне за собою проблеми», – каже Василь Дяків.

Водночас він зазначає, що ситуація, яка склалася, не несе загрози місту.

«Є два способи вирішення проблеми. Можна ліквідувати надзвичайну ситуацію так, як пропонує «Полімінерал» – йдеться про дозований скид вод, а глобально – це гідроізоляція секції №1, відповідно до розробленого проєкту, а також згідно з вимогами законодавства, вирішити всі інші проблеми. Раніше йшлося про комплексний проєкт, а сьогодні немає підстав апелювати до нього, бо нема куди скидати розсол», – веде далі Василь Дяків.

І додає, що токсичних сполук, які були б небезпечні для навколишнього середовища, там немає. Це морські солі. Може зруйнуватися дамба і повторитися сценарій 1983 року, коли 14 вересня після сильного дощу прорвало ґрунтову дамбу хвостосховища між пікетами 7 та 8. І висококонцентрована ропа з мулом ринула у басейн річки Солониці, далі – у Тисменицю, Дністер та Чорне море. По суті це був солевий потік – масою понад 5 мільйонів тонн. Тоді були забруднені річки, сади, городи, поля, ліси.

Загроза нова, причини старі

Це не перша і не остання екологічна катастрофа, яка трапилася на «Полімінералі». Рудник №1 функціонує з 1922 року, а рудник №2 – з 1965 року. У листопаді 1978 року у копальні №2 стався прорив надсолевих вод у відпрацьовані камери 115-116, а згодом у камеру 122 на північно-східному і південно-східному флангах течії. Воду почали відпомповувати в уже переповнене хвостосховище під Болехівці.

Натомість у липні 2008 року був зафіксований несанкціонований скид розсолів з хвостосховища Стебницького ДГХП «Полімінерал». У Солоницю, Тисменицю та Дністер потрапило 16700 куб. м розчинених розсолів.

Крім того, упродовж двох з половиною років сталося два обвали карстових порід у зоні рудника №2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал»: перший – 30 вересня 2017 року, другий – 15 березня 2020. Більш детально про це можна прочитати тут.

Ще 1988 року було прийняте рішення про закриття хімічної збагачувальної фабрики Стебницького калійного заводу. Після зупинки підприємства через заплановану реконструкцію рудник №2 зупинили 1 січня 1988 року і він перебував у стадії консервації. А ось реконструкція так і не відбулася.

З 1998 року Фонд держмайна робив спроби продати підприємство як цілісний майновий комплекс, так і окремо перший рудник. На оглядини приїжджали вітчизняні та зарубіжні інвестори — німці, італійці, росіяни, китайці.

2004 року був розроблений «Комплексний проєкт консервації рудника №2 і рекультивації порушених земель «Стебницького ДГХП «Полімінерал», який пройшов всі необхідні експертизи і затверджений розпорядженням Кабміну.

У 2010 році ФДМУ двічі намагався продати підприємство. Оскільки стартова ціна становила 227 мільйонів гривень, охочих придбати підприємство так і не знайшлося. У січні 2010 року Кабмін виключив Стебницьке державне гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» з переліку стратегічних підприємств, а в червні 2011 ФДМУ прийняв рішення про приватизацію Стебницького ДГХП «Полімінерал». У жовтні 2013 року «Полімінерал» за 56 мільйонів гривень купило ПАТ «Компанія Райз», яка входить до агрохолдингу Ukrlandfarming Олега Бахматюка.

Згідно з даними YouControl, ПАТ Стебницький ГХПП «Полімінерал» з 2002 року п’ять разів змінювало керівника, останній – Зенон Хевпа був призначений 3 лютого нинішнього року. За останні 3 роки компанія виступає відповідачем у 14 справах. Податковий борг підприємства – понад 860 тисяч гривень, відкрито 33 виконавчих провадження.

Раніше, 2013 року, Державна казначейська служба припинила фінансування за бюджетною програмою в частині реалізації «Комплексного проєкту Стебницького ДГХП «Полімінерал».

За словами Василя Дяківа, теперішній власник «Полімінералу» вважає, що рудник №2 перебуває у державній власності, тому саме держава має зробити проєкт, а вони, відповідно до мирової угоди, його виконувати.

P.S.

Днями фахівці Держекоінспекції у Львівській області взяли проби поверхневих вод з річки Солониця – вище та нижче хвостосховища ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал».

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: