На Львівщині все частіше звертаються до психологів щодо постковідного синдрому

Ковід Україна
Фото ілюстративне

Люди, що перехворіли коронавірусом, станом на зараз все частіше звертаються за медичною допомогою до психологів, психіатрів, кардіологів чи ендокринологів.

Про це розповіла в.о гендиректорки ДУ «Львівський обласний лабораторний центр» Наталія Іванченко під час координаційної наради у вівторок, 30 березня.

Читайте також: Львівські лікарі визначили постковідні стани, якими не можна нехтувати

Вона зазначила, що зараз немає ні загальнодержавної, ні регіональної програми моніторингу людей, які перенесли COVID-19 (і страждають на, так званий, «постковідний синдром»). Є також питання соціальної незахищеності людей, які повинні дотримуватися самоізоляції, але в силу певних причин (необхідність придбати продукти тощо), не залишаються вдома.

Читайте також: На Львівщині медики розповіли про небезпечний вірус, який може викликати рак

У боротьбі з постковідним синдромом виділено кілька основних завдань:

  • розробка загальних рекомендацій для пацієнтів, які перехворіли на коронавірус;
    створення реабілітаційних відділень при закладах охорони здоров’я , що будуть призначені для пацієнтів, які перехворіли на коронавірус;
  • необхідність прискорення процесу організації у територіальних громадах служб соціального захисту, які можуть бути залучені для підтримки осіб, що перебувають на самоізоляції.

Наголошено на важливій ролі сімейних лікарів у процесі відновлення здоров’я пацієнтів після COVID-19, адже  у кожного пацієнта коронавірус проявляється по-іншому залежно від стану здоров’я. Як наслідок – можуть бути різні постковідні стани. Спостереження, направлення до відповідного профільного спеціаліста та на додаткові обстеження залежно від скарг пацієнта – це завдання саме сімейного лікаря.

Головою робочої групи Іваном Собком запропоновано підготувати спільне звернення до уряду про необхідність створення відповідних реабілітаційних відділень та про визначення на законодавчому рівні поняття «постковідного синдрому» і заходів по наданню медичної допомоги пацієнтам з таким синдромом.

«Багато людей просто не знають, як вони повинні себе поводити після коронавірусу. Ми можемо подати обласній раді пропозицію виділити кошти. Але постає питання – на що саме? Якщо буде нормативно-правовий акт, який визначить пріоритети в частині реабілітації, джерела відшкодування коштів на оздоровлення (чи з НСЗУ, чи з бюджету ОТГ), буде розуміння, як налагодити цей процес», - наголосив він.

Нагадаємо, що сьогодні на брифінгу міністр охорони здоров’я України Максим Степанов повідомив, що внаслідок мутації вірусу та появи нових небезпечних штамів, в тому числі і британського, на передній план виходить необхідність постковідної реабілітації.

«Британський вірус більш заразний, з високим відсотком ускладнень та важкою клінічною картиною. Наші лікарі навчилися боротися і з цим штамом. Однак, просто вилікувати людину від COVID-19 від COVID-19 вже недостатньо. Медики фіксують до 70 % різних постковідних ускладнень», - зауважив Максим Степанов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: