COVID-19: волонтери фіксують випадки виписки з лікарень кисневозалежних пацієнтів

IMG_3320-696x464 (1)
Фото ілюстративне, з архіву редакції

У благодійний фонд «Крила надії» звертаються родичі пацієнтів, які були виписані з лікарень з низьким рівнем сатурації, без попереджнення про те, що їм необхідно буде мати вдома кисневий концентратор.

Про у соцмережах написала директорка фонду Наталія Ліпська.

«– Нас виписали з лікарні, але татові зле, сатурація низька, чи можете дати концентратор?

– Яка сатурація зараз?

–82-84?

– Що????? Коли вас виписали?

– Нині.

– Лікар був в курсі, що така сатурація?

– Так.

Таких розмов у мене нині декілька:

  • нас виписали сатурація 86
  • нас щойно виписали з реанімації, ми вже дома, сатурація падає до 85
  • бабусю виписали нині, сатурація 82-80, поставте нас на чергу на концентратор
  • нас виписують, без кисню 76», – передала волонтерка свої розмови з родичами пацієнтів.

«Під час виписки людей не попереджують, що їм потрібен буде вдома кисневий концентратор і виписують до того, як вони знайшли кисень. На цьому я хотіла наголосити у своєму дописі. Я зустрічаюся з такими випадками щодня. Проблема навіть не стільки в тому, що виписують з низьким рівнем сатурації, скільки в тому, що під час виписки людей не попереджують, що їм потрібен буде вдома кисневий концентратор. Їх виписують, вони приїжджають додому, їм стає погано, вони починають бити на сполох, а приходять до мене. А все може бути значно цивілізованіше і притомніше: лікар перед випискою каже: «Вам потрібен кисневий концентратор». Вони звертаються до мене, отримують кисень і їдуть додому», – пояснила волонтерка Дивись.info.

За словами Наталії Ліпської, вчора вона отримала 4 звернення, а сьогодні одне.

«Сьогоднішній випадок взагалі особливий. Звернулися з тим, що ситуація критична, потрібен кисневий концентратор, сатурація – 73-78. Питаю, чому людину не госпіталізують, а її виявляється лише вчора виписали з лікарні. Тобто якщо в людини сьогодні показник 73-78, то вчора на виписці точно не було 92. Це означає, що людину виписали з лікарні і не сказали, що потрібен кисень вдома. І сьогодні там уже була швидка. І таких ситуацій досить багато. Якщо пацієнта виписують з лікарні, і сатурація менше чи дорівнює 90 або навіть 92, то йому точно потрібен буде вдома кисень», – пояснює Наталія Ліпська.

За її словами, така ситуація є характерною не лише для Львівщини, а й для всієї України.

«Є лікарі, які напряму мені телефонують і попереджують, що будуть виписувати  пацієнта, якому потрібен буде кисень або дають мій номер. За це їм велика подяка. Ми за день-два знаходимо концентратор, але є і такі прикрі ситуації», – каже директорка благодійного фонду.

Вона закликає медиків попереджувати пацієнтів, яким потрібно буде мати концентратор, заздалегідь.

Натомість директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис каже, що наразі не отримував скарг з цього приводу.

«Треба брати кожен конкретний випадок і розбиратися. Загалом людина має виписуватися із стаціонару, коли вона є кисневонезалежною. З ковідного стаціонару кисневозалежна людина може бути переведена в інший – на долікування, але точно з киснем. Кисневозалежну особу ніхто не виписує – це однозначно. Я проговорюю це на всіх нарадах, і кожен лікар розуміє, що він не може виписати людину кисневозалежну, бо вона від’їде кілька кілометрів від лікарні і родичі привезуть її назад у ще гіршому стані, а лікування її подовжиться. Це не має сенсу, і в цьому ніхто не зацікавлений. Крім цього, у нас наразі немає такої ситуації, коли ми змушені виписувати кисневозалежних, щоби звільнити ліжка. Ліжка з киснем у нас наразі є і ми маємо куди класти пацієнтів. Також всі важкі пацієнти потребують централізованого кисню, на концентратори зараз йде небагато пацієнтів», – пояснив Орест Чемерис.

Керівниця Львівського обласного лабораторного центру, епідеміологиня Наталія Іванченко каже, що йдеться про поодинокі, а не масові випадки.

«Я не можу відповідати за все, що відбувається у 24-ох закладах, де зараз лікують хворих на коронавірус. Але повірте, жоден лікар не випише пацієнта зі стаціонару, якщо його життю щось загрожує. Так, буває, що виписують пацієнта на домашнє лікування і рекомендують дома ще використовувати концентратор кисню з метою стабілізації стану. Адже є люди, які не потребують стаціонарного лікування, але для того, щоб в організмі не сталось незворотних змін, їм пропонують підтримуючу терапію. Можливо, з цим пов'язані дописи волонтерів. Але ніхто людей, яким за станом щось загрожує життю, з лікувальних закладів не випише. Єдине зауважу, зараз ніхто пацієнтів не тримає до повної стадії одужання – закрив лікарняний і вийшов на роботу. Стан стабілізують, а далі скеровують до подальшого амбулаторного лікування. Тоді вже ведуть сімейні лікарі. Наголошу, це є такі окремі випадки.

Може таке бути, що людину виписують зі стаціонару, але перед тим, звичайно, питають у родичів чи вони мають можливість десь дістати концентратор. Є благодійні фонди, які дають на час в користування концентратори, є ще сестра Севастіяна з Патріаршого дому. Лікар не виписує в одну секунду – «забирайте хворого». Є ж комунікація з пацієнтом, родичами. Якщо лікар бачить, що пацієнт потребуватиме підтримки, то зв'язуються з благодійними організаціями, шукають. і лише тоді, коли вже все є, можуть виписувати. Як мені відомо, це поодинокі випадки, а не масові. За протоколами МОЗ написано, що госпіталізації підлягають люди з сатурацією 92 і нижче», – пояснює Наталія Іванченко.

Тим часом, Наталія Ліпська розповідає про ще одну проблему.

«Людина кисневозалежна знайшла собі концентратор. В лікарні її відключають від кисню, і вдома вона переключиться на нього. Але як кисневозалежна людина має доїхати додому, хто її має завезти? «Швидка» каже, що вони не повинні займатися розвозкою, паліативна виїзна служба каже, що це не їхнє, та й в принципі в нас і цієї служби як такої немає. Тобто, як людям без кисню доїхати додому, якщо по Львову можна їхати півтори години, а є ще люди з районів. Зараз пацієнти самі цю проблему вирішують, платять, але, мабуть, так не має бути, якщо їх виписують з комунальних закладів», – каже Наталія Ліпська.

Володимир ГАЛЕЧИК, Тетяна ЯВОРСЬКА

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: