На Львівщині священників просять допомогти у боротьбі з паліями сухостою

171983991_3923074147774056_322038698830536089_n
Фото: ДСНС

Голова Львівської ОДА Максим Козицький зустрівся із керівниками єпархіальних управлінь та церков Львівщини.

Під час зустрічі обговорювали, як запобігти та протидіяти масовим пожежам у природних екосистемах.

«Підпали сухостою – це велика екологічна проблема. Церква може звертатись до свідомості людей, щоб уникнути негативних наслідків від спалювання трави. Ми спільно повинні змінити ставлення людей насамперед до самих себе і до землі, на якій  живемо», - заявив голова ЛОДА Максим Козицький.

За даними ЛОДА, від початку року на території Львівської області виникло 1 564 пожежі. З них в природних екосистемах – 909, це 58% від їх загальної кількості.

«Ми докладаємо великих зусиль, щоб боротись із проблемою підпалів. Львівщина – лідер за кількістю накладених штрафів за підпал сухої трави в Україні. Але, все ж, цього не достатньо. Один сірник може призвести до серйозних наслідків: це і великі матеріальні збитки, загибель птахів звірів, навіть людей. Просимо Вас підтримати зусилля та долучитися до екологічного просвітництва, розповідати вірянам про шкідливість спалювання сухої рослинності та її залишків», - додав заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний.

Як свідчить статистика, особливо зростає інтенсивність пожеж у вихідні дні. Так, тільки за 10 та 11 квітня зафіксовано 240 випадків на площі більше ніж 25 га. З них: 227 - горіння сухої трави та чагарника на площі 23 га, 6 випадків горіння лісової підстилки на площі 2 га, 7 випадків пожежі сміття.

«Горіння сухої трави важко контролювати, вогонь може перекинутися на ліси і поля. Тому варто звернути особливу увагу мешканцям тих населених пунктів, які наближені до лісових масивів», - додав директор департаменту цивільного захисту ЛОДА Ігор Туз.

Представники церков запевнили, що поділяють занепокоєння чиновників.

«Церква має активно роз’яснювати, як людина повинна ставитись до природи. Адже провокуючи пожежі, людина знищує сама себе», - заявив Владика Яків Макарчук, Архиєпископ Дрогобицький і Самбірський ПЦУ.

"Попросив керівників єпархіальних управлінь та церков Львівщини долучитися до боротьби із злочинами проти довкілля. Було б добре під час недільних проповідей нагадувати вірянам про те, що шанобливе ставлення до природи,  –  це прояв поваги і любові до своїх дітей і внуків, турбота про їхнє майбутнє», - підсумував результати зустрічі Максим Козицький.

Нагадаємо, нове законодавство передбачає збільшену відповідальність за спалювання сухостою, зокрема за випалювання стерні, луків, пасовищ передбачені штрафи від 3060 до 12240 гривень для громадян, та від 15300 до 30600 гривень – для посадових осіб»

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: