На Львівщині провакциновано понад 50 тисяч осіб, але ефекту наразі немає

630_360_1542749738-966
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Станом на сьогоднішній ранок на Львівщині провакциновано 50888 осіб.

З них вакциною Covishield (AstraZeneca) – близько 39 тисяч, CoronaVac– 1300, Pfizer – понад тисяча осіб, решта – AstraZeneca-SKBio.

Про це під час брифінгу розповів директор департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Орест Чемерис.

Впродовж минулої доби в області  було провакциновано 3041 особу.

Водночас, як розповіла експертка департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА з епідеміології Наталія Іванченко, зараз багато людей звертаються за роз’ясненнями, чи однаковими є вакцини Covishield і AstraZeneca-SKBio.

«Формула, діюча речовина, складники вакцини AstraZeneca ідентичні, незалежно від того, де вона виготовлена  – в Індії, Південній Кореї чи Європі. Спосіб введення та реагування організму, інтервал між першою і другою дозами – однакові. Для максимальної ефективності цей інтервал має становити 90 днів. Щодо вакцини CoronaVac, то вона інактивована і подібна за складом до вакцина проти правця, кашлюка  та інших, які ми давно використовуємо. Тут інтервал між двома дозами становить 28 днів. Оскільки одна доза цієї вакцини міститься в одному флаконі, то нею вакцинують маломобільних людей. Наступна категорія – це освітяни, які залучені до ЗНО. Також, згідно з логістикою МОЗ, нею вакцинують працівників Міграційної служби. Pfizer вакцинують людей, які мешкають у геріатричних пансіонатах, а також їх працівників. Також цією вакциною уже щеплять працівників ДСНС і в подальшому вакцинуватимуть прикордонників», - розповіла експертка.

За її словами, зараз вакцина AstraZeneca використовується для щеплення тих, хто не був вакцинований під час першого і другого етапів, а також осіб, яким є понад 65 років.

Потрапити на вакцинацію можна кількома шляхами.

«Сімейні лікарі активно запрошують осіб відповідно до наявних декларацій, тих, хто є старшим 65 років. Також люди, які хочуть вакцинуватися можуть звернутися за номером телефону гарячої лінії МОЗ - 0 800 40 2019. Вони потраплять у лист очікування, і коли підійде черга даної вікової категорії, цих людей запрошуватимуть. Також є додаток «Дія», в якому можна зареєструватися. Крім цього, колективи, де працюють 50 і більше людей, можуть звернутися до регіонального координатора, зголоситися, що вони мають бажання вакцинуватися, і їх теж внесуть у лист очікування», - розповіла Наталія Іванченко.

Вона додала, що вакцинована людина, яка отримала першу дозу, може захворіти, але перебіг хвороби має бути легшим.

«Вакцинація захищає від летальних і важких випадків. Провакцинована людина не повинна потрапити у реанімацію. Якщо вона й захворіє, то перебіг хвороби має пройти у значно легшій форм», - розповіла експертка.

За її словами, наразі рано говорити про ефект від вакцинації.

«По Україні за темпами вакцинації ми на третьому місці після Києва і Дніпропетровської області. У нас провакциновано трохи більше 50 тисяч осіб, але звичайно, що популяційного імунітету ще немає», - розповіла Наталія Іванченко.

Наразі жодна людина на Львівщині не отримала другу дозу вакцини.

«У нас ще немає контингенту людей, яким потрібно вводити другу дозу. Ті, хто отримав перу дозу Pfizer, стовідсотково через 21 день отримають другу дозу тієї самої вакцини. Ті, хто вакциновані CoronaVac отримають другу дозу через 28 днів такої ж вакцини», - пояснила експертка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: