Ідея з'явилась на перерві, коли ми були студентами, – Олександр Ткачук про День вишиванки

15192688_1370700959608776_6784631204523962271_n
Фото з Fb.

20 травня, українці святкують Всесвітній день вишиванки. Завдяки небайдужим до української спадщини студентам вдалося показати вишиванку усьому світу. 

20 травня, українці святкують Всесвітній день вишиванки. Завдяки небайдужим до української спадщини студентам вдалося показати вишиванку усьому світу.

Про те, як з’явилася ідея свята і як воно розвинулося, ІА Дивись.info поспілкувалася із одним із засновників цієї акції Олександром Ткачуком.

– Ідея з'явилась на перерві, коли ми були студентами. Мій одногрупник прийшов у вишитій сорочці. Це була середина двохтисячних. Леся Воронюк запропонувала зробити свято і прийти всім разом. Тоді, першого року, прийшло декілька студентів – 10 чи 15. Ми побачили, що ця ідея гарна. Наступного року вже прийшов весь факультет. Ну, і щороку приходило дедалі більше людей, студентська акція переросла у всесвітнє свято», - говорить пан Олександр.

– З давніх часів вишиванка слугували так званим документом, про те звідки походить людина. Вишиванка — це символ приналежності до роду та нації, це те, що вирізняє українців у світі. Як свято прижилося у різних містах України? 

– По-перше, вишиванка об'єднує українців, незважаючи на місце, де вони проживають, на погляди, релігійні чи політичні. Це одне з небагатьох, що справді об'єднує українців. Тому ідея з року в рік дуже активно поширювалась. Українці в кожному регіоні мають свої вишиванки, свої узори, свої традиції щодо їх створення. Це об'єднує, тому й прижилося.

– Хто з відомих людей долучився до свята?

– З відомих людей певний рік, приблизно 2014-2015-ий, до свята почали долучатися всі політики, президент Петро Порошенко став публічно одягати на свято вишиванку. Весь шоу-бізнес, телеведучі. Це якщо говорити про українських. Якщо йдеться про міжнародний масштаб, то зокрема прем'єр міністр Канади Джастін Трюдо, теж одягає вишиту сорочку в День вишиванки, канадські парламентарі. Багато дипломатів у різних країнах цього дня теж підтримують і святкують.

– Як свято відбуватиметься нинішнього року і, можливо, є ідеї для наступного?

– Щороку ми пропонуємо нові меседжі і нові формати святкування, головним залишається одягнути вишиванку в будній день і зробити собі свято. Це філософія, що залишається завжди. А щодо форматів проведення, то ми щороку оновлюємо їх і урізноманітнюємо. Зокрема створюємо різні просвітницькі проєкти, знімаємо документальні фільми. Фільм «Спадок нації» – це документалка про вишиті сорочки. «Соловей співає» – це фільм про мову. Наприклад, цьогоріч тема, яку ми підняли, це екологічні проблеми, збереження довкілля та культурної спадщини. Ми зробили промо, яке акцентує на цьому увагу. Щодо формату проведення, то це буде день вуличної етномузики. Ми в різних містах робимо культурний обмін музикантами. Музиканти з однієї області їдуть в іншу і там представляють музику свого регіону.

P.S.

Якщо говорити про світових селебріті, то 2016 року вишиванка стала справжнім хітом у світі моди, безліч відомих акторів, телеведучих, співаків та моделей одягали її не лише на фотосесії та покази, але й у повсякденному житті.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: