Громади Львівщини отримають понад 5 мільйонів гривень від держави на швидкісний інтернет

3-0.инет

Громади області отримають 5,5 млн гривень субвенції на проведення 251 км основної магістральної лінії швидкісного інтернету.

Про це під час брифінгу розповів керівник департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда.

Згідно з дослідженням Міністерства цифрової трансформації, Львівська область займає 4 місце по Україні із забезпеченості мешканців швидкісним інтернетом.

Зазначається, що не мають фіксованого швидкісного інтернет-доступу приблизно 9% населення області.

Відтак, для вирішення цієї проблеми громади отримають державну субвенцію.

«Профільна субвенція направлена для потреби сільських та селищних населених пунктів, де є адміністративні будівлі, які не забезпечені швидкісним інтернетом. Тут за рахунок державного бюджету буде відшкодована частина витрат для провайдерів, які прокладають основну магістральну смугу інтернету до об’єкту соціальної чи адміністративної інфраструктури в населеному пункті і вже, відповідно, потім відбувається розгалуження до домогосподарств чи користувачів, які зацікавлені в набутті такої послуги. Вигодонабувачами такої послуги мали б стати 14-15 тисяч сільських мешканців», - пояснив Степан Куйбіда.

Із 73 громад Львівщини під критерії субвенції підпадали 26 ОТГ.

«Наше завдання полягало в тому, щоб ці заявки були якісно пропрацьовані. Відтак, кожна з 26 ОТГ подала заявку на Міністерство цифрової трансформації. Відповідно, ми клопотали щодо проведення інтернету в 64 сільські та селищні населені пункти, в яких за нашими пропозиціями мали б задовольнити інтернетом приблизно 120 об’єктів соціальної та адміністративної інфраструктури»,-  розповів керівник департаменту.

Міністерство погодило 89% заявок, а Львівщина отримала 5,5 млн грн, які будуть інвестовані у 251 км основної магістральної лінії швидкісного інтернету.

«Основа цієї субвенції полягала в тому, що ми не просто кладемо магістральну лінію до того чи іншого населеного пункту, а заводимо її в об’єкти соціальної інфраструктури, це може бути народний дім, садочок, школа. А вже звідти провайдери будуть працювати з населенням. Ця субвенція вирішує проблеми депресивних і гірських територій, зокрема це оптоволокно вирішує і проблему онлайн навчання. Звичайно що залишилися населені пункти, які не могли потрапити під дію такої субвенції, але як запевнило нас міністерство, ця проблема буде розглядатися під час наступного бюджетного періоду», - пояснив він.

За словами Куйбуди, сьогодні завершуються технічні процедури й упродовж кількох тижнів кошти надійдуть в бюджети органів місцевого самоврядування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: