День Конституції: 25 років по тому

209897313_201052551930243_6314687729429757069_n
Фото з відкритих джерел.

Сьогодні, 28 червня 2021 року, українська Конституція святкує своє перше 25-річчя.

Історія, значення, спогади

24 листопада 1995 року Конституційна комісія підтримала пропозицію президента й утворила нову робочу групу в складі чотирьох представників Верховної Ради, чотирьох представників президента і двох представників від органів правосуддя для доопрацювання конституційного проєкту. Проєкт, розроблений першою робочою групою і доопрацьований другою робочою групою, був винесений на обговорення Конституційної комісії 12 березня 1996 року і рекомендований до розгляду парламентом. Вже 20 березня проєкт Конституції України був поданий на спеціальне засідання парламенту.

2 квітня 1996 року ВР винесла питання про проєкт Конституції України до порядку денного пленарних засідань, а 17 квітня розпочався його розгляд. У парламенті над проєктом спочатку працювала міжфракційна ініціативна група, яка обрала своїм головою депутата Олександра Лавриновича, а з 5 травня створена на її основі Тимчасова спеціальна комісія з доопрацювання проєкту Конституції України на чолі з народним депутатом Михайлом Сиротою.

У період з 28 травня по 4 червня відбулося перше читання проєкту, а через два тижні й друге читання, до якого Тимчасова спеціальна комісія врахувала близько 6 тисяч поправок.

Ситуація загострилася 26 червня 1996 pоку, коли Рада національної безпеки України і Рада регіонів при Президентові України виступили з різким засудженням будь-яких подальших зволікань з прийняттям нової Конституції України, оскільки такі зволікання загострюють соціально-економічну ситуацію в державі. Того ж дня президент видав указ про проведення всеукраїнського референдуму 25 вересня 1996 року щодо прийняття нової Конституції України, в основу якої було покладено варіант проєкту Основного Закону в редакції робочої групи від 11 березня 1996 року.

У відповідь на це ВР прийняла 27 червня постанову «Про процедуру продовження розгляду проекту Конституції України у другому читанні».

Було вирішено вести роботу в режимі одного засідання до прийняття нової Конституції України. 28 червня 1996 року, о 9 годині 18 хвилин, після 24 годин безперервної праці парламент прийняв і ввів у дію Конституцію України («за» проголосували 315 народних депутатів). Після прийняття Конституції України президент скасував свій указ про проведення всеукраїнського референдуму.

Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Одним з авторів Конституції був Олександр Ємець. Ось, як згадує 28 червня 1996 року його син Леонід Ємець: «Батько повернувся додому виснажений і неймовірно щасливий. Наповнений якоюсь «державніською впевненістю», що майбутнє України змінилось остаточно і назад в «совєтське» минуле вороття вже не буде.

Конституція України – це частина нашої родинної історії».

Фото з Fb Леоніда Ємця.

Читайте також: Конституція України: історія створення та цікаві факти

2016 року ІА Дивись.info спілкувалася з одним із учасників конституційної ночі, Героєм України, політв’язнем, громадським та політичним діячем Левком Лук’яненком. Ось як він згадував той доленосний момент: «Конституційна ніч запам’яталася тим, що перед цим було рішення президента Кучми. Адже комуністи були категорично проти того, щоби Україна ухвалила свою Конституцію і, так би мовити, мала закон про структуру влади і так далі. Рік перед тим ми уклали договір між кожним депутатом і президентом, де Верховна Рада зобов’язувалася через рік написати Конституцію. Через те, що гальмували, тягнули, не хотіли, президент Кучма вирішив підігнати. Він сказав так: до 28 числа щоб була Конституція. Якщо 28 червня не буде Конституції, то наступного дня він розпускає Верховну Раду. Отже, це й визначило той факт, що депутати мусіли ухвалити Основний закон. А треба ж було обговорити кожну статтю, проголосувати. І тому Верховна Рада голосувала до шостої години вечора, але робота далеко була незакінчена. Вирішили продовжувати роботу доти, доки Конституція не буде ухвалена. І таким чином робота перейшла із вечора в ніч і продовжувалася до ранку. Звичайно, що депутати були вже втомлені, але водночас покинути справу, не проголосувавши за Конституцію у цілому, не могли. Ось за таких умов 28 числа був ухвалений текст Конституції України».

Читайте також: Конституції України виповнюється чверть століття: скільки документів було насправді

Зміни до Конституції

За 25 років Конституція України зазнала змін і доповнень:

  • 2004 рік – ухвалення «Конституційної реформи» у Верховній Раді;
  • 2010 рік – скасування Конституції 2004 року (без голосування в парламенті за рішенням Конституційного Суду України);
  • 2014 рік – повернення до Конституції в редакції 2004 року;
  • 2015 рік – внесення змін у частині децентралізації;
  • 2016 рік – внесення змін у частині реформування правосуддя та прокуратури;
  • 2019 рік – ухвалення змін до преамбули та трьох розділів Конституції України щодо визнання європейської та євроатлантичної інтеграції України як стратегічних напрямків розвитку держави на майбутнє;
  • 2019 рік – внесення змін до ст. 80 Основного Закону стосовно обмеження депутатської недоторканності.

Читайте також: До Дня Конституції: чи добре ви знаєте основний закон держави (тест)

Цікаві факти про Конституцію України

  • Процес написання Конституції тривав шість років – з 1990-го до 1996 року, однак найактивніший період зайняв три місяці.
  • За шість років було запропоновано 15 варіантів Основного документа.
  • Найпроблемнішими питаннями під час підготовки Конституції були – російська мова, статус Криму та розподіл повноважень між гілками влади. За однією з пропозицій, Крим міг би бути 25-ою областю.
  • Батьком Конституції України вважається нардеп Михайло Сирота, який очолював Тимчасову спеціальну комісію з доопрацювання проекту.
  • З усіх пострадянських республік Україна прийняла Конституцію останньою.
  • День Конституції – це єдине свято, яке закріплене в самій Конституції.
  • Конституція України складається з 15 розділів і 161 статті.
  • За допомогою Конституції кожен президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на неї і Пересопницьке Євангеліє.
  • 2011 року була презентувала перша мініатюрна Конституція України – книжка розміром 2х3 см. У ній 160 сторінок, на яких вручну було написано понад 9 тисяч букв – кожна не більше 1 мм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: