Врятований Сосенко: у Львові представили відреставровані ікони з церкви у Славському (фото)

гол

У Львівському історичному музеї відкрилася виставка ікон роботи Модеста Сосенка з церкви Успіння Пресвятої Богородиці у Славському.

Сам іконостас був створений в 1910-их роках і є одним із небагатьох збережених. Він дійшов до нашого часу неповністю: певні елементи було втрачено, а в 80-их роках минулого століття його повністю перемалювали, «сховавши» авторську роботу під низькоякісними непрофесійними фарбами.

Торік Оксана та Дмитро Ареф’єви – організатори художніх пленерів у Славському – звернулися до реставраторів Львівської філії національного науково-дослідного реставраційного центру України по допомогу у відновленні унікального іконостасу.

«Ми представляємо повністю відреставровані ікони, а деякі ще у процесі реставрації відомого іконостасу з церкви у Славському роботи Модеста Сосенка, непересічного художника. Він був відомий не лише як монументалістом, але і як портретист та пейзажист», – сказав на відкритті виставки директор Львівського історичного музею Роман Чмелик.

Роман Чмелик.

«Іконопис – це унікальне явище в українській художній культурі. І ті колекції іконопису, які зберігаються у наших церквах, музеях, мають надзвичайне значення для мистецтва та історії. Сьогодні дуже важливо, що іконографія в Україні відроджується. Ведуться історичні дослідження в цій галузі, а небайдужі і фахівці займаються збереженням, відновленням і реставрацією ікон», – зазначила директорка департаменту культури, національностей та релігій ЛОДА Ірина Гаврилюк.

Ірина Гаврилюк.

Робота над іконостасом стала справжнім викликом для львівських реставраторів. Адже потрібно було усунути суцільні, місцями багатошарові перемалювання олійною фарбою авторського темперного живопису Модеста Сосенка.

«Ми спеціально вирішили показати не просто виставку ікон, а виставку реставраційну, щоби продемонструвати які роботи дійшли до нас, у якому вигляді вони були у процесі реставрації і вже як виглядають після реставрації», – каже директор Львівської філії національного науково-дослідного реставраційного центру України Тарас Откович.

Тарас Откович.

Вже невдовзі повернуться до Славського відреставровані ікони «Апостоли».

«Річ у тім, що ця робота дуже складна і цікава. На початку минулого року виникла така щаслива можливість, коли нам запропонували зробити реставрацію. Спочатку потрібно було поїхати до Славського, оглянути іконостас. Відтак, виникла ідея співпраці, ініціаторами якої були Оксана і Дмитро Ареф’єви – великі активісти та симпатики мистецтва, які прекрасно розуміються і на сучасному, і на давньому мистецтві. Дуже серйозно до справи доклалася громада Славського, її керівництво. Вони знайшли серйозні фінанси, адже реставрація є досить дорогою. Завдяки спільним зусиллям ми можемо зараз бачити цю роботу, яка буде продовжуватися і, сподіваюся, до кінця року вона завершиться. Відтак, зможемо ікони повернути до Славського. Я так розумію, вони можуть стати початком появи там музейного закладу», – наголосив Тарас Откович.

Львівські реставратори вперше працювали з роботами Модеста Сосенка.

«Насправді він дуже знаковий художник і складний. Сосенко як художник працював дуже тонко, акцентував увагу на нюансах, моделюванні облич тощо. Тому проводити розкриття оригінального живопису після перемалювань було вкрай складно, адже відбулося нищення оригінального шару. Ми багато обговорювали процес роботи і доходили якихось компромісів. Тут демонструється маленька частинка нашої роботи, щоб люди побачили, наскільки це важкий і цікавий процес», – зауважила завідувачка науково-дослідного реставраційного відділу Львівської філії Мирослава Білецька-Зварич.

Мирослава Білецька-Зварич.

Довідка

Модест Сосенко (1875-1920) – український художник-монументаліст. Працював реставратором у Національному музеї Львова. Автор монументальних декоративних розписів Львівського музичного коледжу ім. С. Людкевича, образів для іконостасу монастирської церкви святого Онуфрія у Львові, іконостасу церкви Успіння Пресвятої Богородиці Славського. У творчому доробку митця також портрети, пейзажі, побутові картини.

Оксана ДУДАР

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: