Пандемія вдарила дефіцитом програмістів, – Ігор Костів, віце-президент ІТ-компанії

IMG_1994

Зі стрімким розвитком IT-сфери в Україні зростає і попит на фахівців. Однак свої корективи внесла і пандемія: криза торкнулась більшості компаній навесні, зокрема йдеться про брак кадрів у IT-індустрії.

ІА Дивись.info поспілкувалась із молодшим віце-президентом з інжирінгу компанії GlobalLogic у Львові Ігорем Костівим про те, яких змін зазнала ІТ-галузь в Україні за час пандемії та про перспективи розвитку компанії.

Пане Ігорю, розкажіть, будь ласка, про ситуацію на IT-ринку в межах пандемії. Що змінилося і, зрештою, чи урегулювали ситуацію станом на нині?

– Безумовно, пандемія вплинула на ІТ-ринок. 2020 рік видався достатньо складним як для світової економіки, так і для української. Щоби витримати коронакризу, бізнес мав перейти в цифровий режим і переглянути власні стратегії. Так, торік через локдаун компанії, зокрема у сфері туризму та перевезень, вимушено скорочували штат. Бізнес усвідомив важливість співпраці з різними індустріями. GlobalLogic співпрацювала з компаніями у сфері медицини, телекомунікацій, ритейлу й дотримувався такої стратегії ще до пандемії. Завдяки диверсифікованому портфелю і лояльному підходу до клієнтів, нам вдалося не тільки втримати спеціалістів, а й вирости у локдаун. Торік компанія перетнула позначку у 5000 фахівців, а зараз їх понад 6000 по всій Україні. Зокрема у Львові в нас вже понад 1800 інженерів. Із запровадженням карантину ми одразу перевели спеціалістів на ремоут. Це дало їм додаткові можливості – проводити більше часу з сім’єю та навчатись. Компанія змогла шукати таланти та співпрацювати з інженерами віддалено там, де не присутня фізично. Так, наприклад, ми налагодили дистанційну роботу з інженерами в Дніпрі.

Розкажіть, будь ласка, про проєкти, якими пишається компанія. Знаю, що кілька таких мають соціальну мету.

– Один із важливих напрямків CSR компанії — це ІТ-освіта.  Сьогодні українська освіта дає фахівцям фундаментальні знання, хороші базові навички та критичне  мислення. GlobalLogic активно співпрацює з передовими університетами в регіонах й інвестує у їхню технічно-експерну базу та долучається до покращення освітньої програми. В межах ініціативи GlobalLogic Education компанія співпрацює з 20-ма українськими університетами. Вже відкрили шість практичних лабораторій, дві з яких знаходяться Львові: у Львівській політехніці та ЛНУ ім. Івана Франка.

Наступний напрямок – екологія. У липні 2019 року команда розробників створила додаток EcoHike аби зробити країну чистішою. Початково його створювали для регіону Карпат, але згодом він розширив географію на всю Україну. Станом на кінець 2020 року застосунком користувалося 6000 екоактивістів. Вони створили понад 200 міток забруднених місць. Загалом завдяки додатку українці зібрали понад 5 тонн сміття.

EcoHike допомагає активістам працювати в команді: одна людина може побачити сміття, позначити засмічену ділянку в додатку, а інша – прибере це місце й позначить його як очищене. Мітка, яка ставиться на карті в додатку, допомагає екоактивістам оцінити масштаби роботи та завчасно підготуватися до неї.

У 2020 році в застосунку з’явилися вже нові функції: організація спільних заходів із прибирання та інтеграція соціальних мереж. Це допомагає залучити більше людей до активностей. Так, влітку нинішнього року вже пройшло 23 схожих екозаходи, під час яких прибрали 25 ділянок. У вересні минулого року під час Всесвітнього дня чистоти з допомогою EcoHike було прибрано 1200 локацій  у 24 областях України.

GlobalLogic бере участь і в соціальних проєктах – ініціативах по боротьбі з COVID-19 і допомагає благодійному фонду «Таблеточки».

– Поясніть, який вигляд зараз має український ІТ-ринок на світовій арені.

– Локдаун змінив IT-ринок. За даними Світового Банку, за час пандемії економіка світу скоротилася на 4,3%. Особливо постраждали сфери туризму, авіації, пасажирських перевезень.

По ІТ-бізнесу пандемія вдарила дефіцитом програмістів. Якщо в США наприкінці 2019 року було близько 700 вакансій, то цього року цей показник збільшився вдвічі. Схожа ситуація з талантами у практично всіх країнах, у тому числі й в Україні. Очікується, що до 2030 року, глобальний дефіцит становитиме близько 85 мільйонів фахівців.

Бізнес зрозумів, що ІТ-складова надає більше можливостей для співпраці та контактів із клієнтами. За прогнозами Gartner (світова дослідницька і консалтингова компанія у сфері інформаційних технологій - ред.), у 2021 році витрати на ІТ-розробку мають зрости.

– А нині відчувається «кадровий голод»?

– Так, відчувається. Сьогодні практично в усіх ІТ-компаніях відкритими залишаються безліч вакансій.

– На вашу думку, де в Україні найкраще готують ІТвців і чи потрібно якесь додаткове навчання для майбутніх фахівців для того, аби потрапити у великі компанії, такі як GlobalLogic?

– Я не хочу говорити про «кращих» чи «гірших», адже в кінцевому результаті все залежить від самих студентів. Вузи дають хорошу базову освіту. У Львові ми співпрацюємо з Львівською політехнікою та ЛНУ імені Івана Франка й маємо спільні лабораторії, курси або ж навчальні програми. Випускники цих вишів мають достатньо хороші шанси знайти себе у сфері ІТ.

У компанії існують GL BaseCamp – безкоштовні курси лекцій і практичних занять для студентів й розробників-початківців із хорошими базовими знаннями, що хочуть доповнити їх практичним досвідом, отримати ментора і поспілкуватися з досвідченими експертами в області IT. Цей курс триває орієнтовно три місяці й дає не тільки теоретичну освіту, а й практичні заняття. Якщо у вишах більше навчання і менше практики, то тут все навпаки.

По завершенню випускники проходять тест або презентують власний технічний проєкт. Найкращі учні цього курсу отримують пропозицію співпраці від компанії. Нині у нас відкрито близько 300 вакансій у різних сферах, індустріях, мовах програмування та проєктах.

GlobalLogic також проводить грантові конкурси для викладачів і студентів навчальних проєктів. Всі ці ініціативи спрямовані на розвиток ІТ-освіти в Україні.

Так, в межах програми GlobalLogic Education, з 2018 року група компаній GlobalLogic інвестувала понад 3,5 млн доларів на розвиток інженерних талантів в регіоні Центральної та Східної Європи, в тому числі в Україні.

– Чи досі побутує думка про те, що кращі фахівці виїжджають за кордон у гонитві за кращими перспективами?

– Сьогодні кожен може  працювати віддалено й розвиватись професійно. І не обов’язково виїжджати за кордон або прив’язуватись до певної географічної точки.

Більшість фахівців GlobalLogic виконують свої проєктні завдання дистанційно. Оскільки ще до карантину команди могли працювати над одним проєктом в різних містах і країнах, ми мали готові рішення і програми для віддаленого формату. Навесні 2020 року ми перейшли на електронний документообіг. Поїздки й зустрічі з клієнтами та колегами з інших міст і країн перейшли в онлайн-формат.

У вересні ми відкрили можливість віддаленого співробітництва для інженерів з Дніпра. Новачок може адаптуватися до роботи без необхідності відвідувати офіс.

Ми створюємо для інженерів максимально комфортні умови. За бажанням спеціаліста ми допомагаємо із процесом місця зміни проєкту й консультуємо з питань переїзду. В Центральній й Східній Європі у GlobalLogic є офіси в Польщі, Словаччині та Хорватії. Всього 13 інжинірингових центрів, які об'єднують понад 8400 фахівців. У компанії також є представництва у Швеції, Німеччині, Великобританії та Ізраїлі.

– Розкажіть про здобутки компанії за останні роки, особливо про торішні досягнення, адже 2020 рік видався дуже тяжким у всіх аспектах.

– Рік справді був складним, але плідним. Globallogic займає хорошу позицію на українському ринку. Ми отримали низку нагород. Торік компанія посіла друге місце за зростанням в Україні. Також Globallogic стала єдиною компанією, яка продовжувала рости в першу половину карантину, перше півріччя 2020 року та продовжує ріст і надалі.

У 2020 році й 2021 році GlobalLogic зайняла перші місця в провідних рейтингах «Кращий роботодавець» в категорії IT. Серед них Randstad Employer Brand Research від Ancor, «Кращий роботодавець» від Ernst & Young, «Репутаційні активісти» від PR-Service. На початку 2021 компанія увійшла в топ-5 кращих HR-брендів рейтингу анонімної платформи пошуку роботи в IT Djini.

– Як ви потрапити взагалі в ІТ-сферу? Розкажіть про свій шлях?

– Мені завжди було цікаво працювати з комп’ютерами. Це було хобі, яке згодом переросло в професію. Я вчився у Лісотехнічному університеті, на кафедрі програмування. Дипломну роботу писав на тему «Автоматизація та розробка програм для технічного забезпечення фабрики». Мій захист став одним з перших в університеті, який тематично базувався на програмуванні й комп'ютеризації. Через кілька років кафедра почала випускати ІТ-фахівців.

Загалом, університет дав мені достатньо знань, аби освоїти цю сферу. Однак не все залежить від вишу. Студент теж має докладати зусиль задля розвитку в професії. Завжди слід пам’ятати: університет дає знання, однак вміння здобуваються самотужки.

Мар'яна КОВАЛЕНКО

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: