Шлях ізраїльського ІТ. Які уроки може вивчити Україна?

2

Україна має значний потенціал розвитку ІТ сфери, що у купі зі зростанням кількості професійних кадрів, дає надію на велике технологічне майбутнє.

Проте не варто забувати про реалії українського ІТ сектору і ті пересічні проблеми з якими він вимушено стикається кожного дня.

Напевно, одним з перших негативних чинників України як світового ІТ хабу, називають турбулентність економічного та політичного життя. Саме тому ми не можемо назвати національний ринок стабільним або безпечним, через, що багато місцевих ІТ продуктів чи аутсорсингових компаній орієнтуються зокрема на ринок США чи Європи, а умови ведення бізнесу доволі непередбачувані, що відлякує венчурний капітал від інвестицій в українські хай-тек продукти.

Що саме заважає в Україні побудувати цілісну ІТ екосистему та які можливі варіанти розвитку, як технологічного, так і державного секторів?

Ми вирішили дізнатися це на прикладі країни, що має з Україною дуже багато спільних рис, а саме Ізраїлю. Держава, що знаходиться у стані перманентного військового конфлікту, проте ані війна, ані складні економічні обставини, не тільки не заважають країні розвиватися, але й певним чином сприяють її технологічному розвитку. Навколишні країни Близького Сходу ставилися до Ізраїлю вкрай вороже. В результаті сприйняття ізраїльтянами своєї країни як єдиного будинку для євреїв наклалося на необхідність постійно захищати себе. Сформоване таким чином сприйняття дійсності залишило відбиток в ізраїльській культурі. Наприклад, виникли такі патерни як «немає вибору» і «меншість проти більшості». Перший реалізувався в культурі експерименту, створення нових технологій, які забезпечують виживання і розвиток держави. Другий - це формування в ізраїльських підприємців відчуття необхідності довести всьому світові, що, незважаючи на скромні розміри його компанії, він не тільки конкурентоспроможний, а й може стати лідером у своїй галузі.

Стан постійної загрози та обмеженість людських ресурсів змусило Ізраїль робити ставку не на грубу силу, а на перевагу в технологічному розвитку. Цим зумовлене і те, що ізраїльський військово-промисловий комплекс зацікавлений у розробці інновацій, дуже багато з яких згодом переміщується зі військового сектору у звичайне життя.

Важливим для Ізраїльської економіки також є саме суспільство, яке в стані постійних зовнішніх ризиків, гуртується навколо державних інтересів. Обов'язкова служба в армії й регулярні військові збори відіграють у цьому не останню роль  - національні інтереси у цій ситуації сприймаються як свої власні.

Таким чином, армія виконує три функції: формування у новоприбулих базових культурних кодів; підготовка високопрофесійних кадрів, що мають уявлення про останні досягнення науки (це відноситься до тих, хто потрапляє до відповідних підрозділів); формування у молодих людей високого рівня відповідальності та рутинного ставлення до ризику (після ризику загинути або стати причиною смерті товариша будь-який діловий ризик здається незначним). 

Хуцпа в ізраїльському хай-теку. Можна сміливо стверджувати, що хуцпа - один з чинників, які зробили Ізраїль країною стартапів. Коли кожен має право сперечатися, відстоювати свою точку зору, ставити під сумнів загальноприйняті норми - створюється ідеальна атмосфера для пошуку інновацій.

Оптимальний рівень хуцпи знаходиться десь між брутальністю і асертивністю. Будь то замовлення пива в ресторані, пітч стартапу потенційному інвестору або бажання вплинути на стратегію своєї компанії. Ніхто не повинен боятися ставити питання і висловлювати свою думку. Це сприяє зростанню залученості та командного духу.

Проте поміж суто культурологічних між Україною та Ізраїлем є й інші відмінності в політиці управлінням ІТ сектором. Так, дуже велику роль у цьому відіграє державна підтримка. Ізраїль, зацікавлений в тому, щоб економіка була максимально лібералізована та відкрита, приваблювала міжнародних інвесторів, а країна була готова розділити всі ризики з якими може зіштовхнутись компанія. Держава не тільки продукує вигідні умови для ведення бізнесу, проте і підтримує розвиток ІТ сектору на правовому рівні.

Сумарно Ізраїль зробив чимало вдалих кроків для розвитку сфери інформаційних технологій, але одним із найважливіших був закон про освіту, згідно з яким діти отримали можливість вчитися не тільки писати та читати, а й  програмувати уже з 1-го класу. Саме такої фундаментальної реформи про освіту так і не вистачає Україні, тому ми можемо лише повчитися з такого позитивного досвіду країни, яка рухається у майбутнє семимильними кроками.

В Ізраїлі сформувалося дуже толерантне ставлення до невдач. У суспільстві склалося розуміння того, що будь-який підприємець, особливо що працює у сфері інновацій, має високу ймовірність невдалого досвіду. Однак це не говорить про його некомпетентність, а навпаки, є природним ходом речей. І тому, скоріше, дивно виглядає відсутність невдач в резюме підприємця. Така атмосфера дає можливість підприємцям ризикувати, випробувати сміливі концепції, що позитивно впливає на інноваційний розвиток.

«Startup Nation» – це ще один важливий маркетинговий фактор, який вплинув на розвиток Ізраїлю в ІТ-сфері не менше за інші. Бренд, який сформувався навколо жителів Ізраїлю лише пішов їм на користь, бо саме їхні минулі роботи стали чудовою основою для розробки в майбутньому. 

Багатомільйонні стартапи дали йому справедливу назву – «Другої Кремнієвої долини», а 5-те місце серед інноваційних країн лише підтвердили таку оцінку. Такими стартапами були: ICQ, Waze, Airobotics та багато інших. Усі вони навіть не могли б з`явитися, якби влада країни не створила вдалу екосистему, яка заохочувала до розвитку молодих підприємців у їхніх бажаннях створювати новий та корисний soft. Саме такі ідеї визначили майбутній вектор розвитку країни в інформаційній сфері та дозволили їй ще більше допомагати новим проєктам. 

Дуже багато з цих супер технологічних компаній мають представництва по всьому світу, зокрема і в Україні, де вони часто шукають топових IT спеціалістів напряму чи за допомогою аутсорс компаній. Наприклад в компанію Yozmatech відкритий набір на декілька напрямків, тому при бажанні можна долучитися і до таких великих проєктів.

Україна ж на відміну від Ізраїлю немає такої кількості вдалих стартапів та поки знаходиться лише на початку державних дотацій, як-от Українського фонду стартапів, який все ще не проявив себе надто продуктивно. Різниця у числах просто колосальна, адже коли українські стартапи не можуть набрати одного мільйону доларів, то ізраїльські за допомогою держави та свого національного бренду збирають десятки мільйонів доларів на вдалі проєкти. Хоча невдачі трапляються і з ними.

Останні декілька років ізраїльське ІТ переживає кризовий період, що пов'язаний насамперед з дефіцитом кадрів. Навіть із різким збільшенням середньої зарплати по країні – знайти досвідченого працівника стало доволі складно. Зважаючи на те, що ринок ІТ приносить державі 45% з експорту, то така статистика із нестачею людей була і все ще залишається вкрай невтішною. Проте замість того, щоб складати руки – влада країни запропонувала кілька ефективних рішень:

  • Полегшувати отримання візи для ІТ-спеціалістів;
  • Збільшувати частку жінок у сфері ІТ (поки що їх лише ~ 25%);
  • Розвивати інформаційну екосистему у всіх регіонах країни;
  • Наймати на роботу жителів інших країн;

Це спонукає ізраїльські компанії активно шукати кваліфіковані кадри ще і поза межами країни, зокрема в Україні, у сферах аутсорсингу та продуктової розробки.

Ізраїль робить усе можливе, щоб долучити молодих спеціалістів до роботи у технічних сферах, спростити бюрократичні процедури для іноземних спеціалістів тощо. Саме з останнім пунктом доводиться працювати і компанії YozmaTech, яка здійснює набір працівників для віддаленої роботи на ізраїльські стартапи та корпорації.

Ми взяли невеликий коментар у СТО ізраїльської компанії YozmaTech Daniel Lazdin та поцікавилися, як він бачить розвиток ІТ в українському середовищі:

“Технології змінюються дуже швидко, а хмарні сервіси стають вимогою, це означає, що сьогодні ми повинні завжди рухатися вперед і постійно бачити свою мету перед очима. Нам потрібно знайти “хуцпу” (з івриту це перекладається як зухвалість, відважність) всередині себе, щоб повірити, що ми можемо це зробити”.

Ізраїльський досвід - це можливий шлях України. Це приклад того як зона підвищеної геополітичної напруги може перетворитися в місце інновацій та розвитку. Звісно, ізраїльська економіка далеко попереду від української, проте ніщо не заважає Україні почати закладати фундамент ІТ екосистеми, конкурентної у світі. 

Перш за все слід звернути увагу на привабливість української економіки для зовнішніх інвестицій. Компанія, що хоче вкладати в розвиток українського ІТ сектору повинна мати гарантії, відчувати свою захищеність та підтримку на законодавчому рівні. Наразі, за даними Transparency agency Україна лише займає 117 позицію у списку країн за рівнем корупції. Ми вже згадували про важливість створення інвестиційного клімату, введення системи спрощеного оподаткування для ІТ підприємців, чи часткову компенсацію витрат - все це здатне привабити більше міжнародних гравців на національний ринок.  Не останнє місце у розвитку України як технологічного бренду відіграє і міжнародний імідж країни, який на жаль тісно пов’язаний зараз з поняттями війни та корупції.

Україна володіє високим рівнем освіти та невисокою ціною входу на ринок, що приваблює багато закордонних компаній шукати тут своїх потенційних працівників. Тому за бажанням будь-який спеціаліст, може власноруч долучитися до великої кількості проєктів, в тому числі й з Ізраїльського IT сектору, де матиме всі шанси перейняти той амбітний досвід.

Ізраїль та Україна це дуже схожі за духом країни, проте їх відрізняють роки покладені на вибудовування власного внутрішнього бізнес-клімату. Україна знає, що заважає їй зробити ІТ сектор однією з візитівок успішної економіки, проте дуже часто ці кроки на практиці не виконуються.  Тому маємо надію, що український ІТ потенціал все ж таки зможе реалізуватися, оцінив по заслузі висококваліфікованих українських спеціалістів і знайти свій комплексний і, головне, творчий підхід до розвитку технологічного сектору.

Ти можеш долучитися до цього експерименту та поєднати  Ізраїльський досвід та Українські реалії. Ми у YozmaTech пропонуємо тобі стати частинкою нового міжнародного ком’юніті, в якому світові ментори допомагають рости й розвиватися, та стати новою Startup Nation.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: