«Геть диктатуру!»: у Львові білоруські опозиціонери протестували проти режиму Лукашенка

IMG_5518

Сьогодні виповнюється рік з дня, коли у Білорусі відбулися президентські вибори.

Фальсифікація їх результатів владою призвела до масових протестів в країні.

Сьогодні ж у Львові активісти «Білоруського кризового центру» провели біля ратуші акцію на підтримку тих, хто постраждав від репресій режиму Лукашенка, повідомляє кореспондент ІА Дивись.info.

Вони тримали червоно-білі прапори та вигукували гасла: «Геть диктатуру!»,  «Живє Бєларусь!», «Слава Україні!».

«Сьогодні тут присутні біженці, які змушені були втікати з країни через політичні переслідування. Вони зібралися, щоби підтримати білоруське громадянське суспільство, яке протистоїть військовій хунті, що захопила владу у Білорусі і утримує її. Ми хочемо підтримати тих, хто досі продовжує боротися з диктатурою у країні. На наших плакатах – портрети людей, яких вбив цей диктаторський режим. У Білорусі вже понад 10 осіб вбито, а тисячі є політв’язнями. Загалом репресій зазнали понад 40 тисяч осіб», – розповів керівник «Білоруського кризового центру» у Львові Олексій Францкевич.

За його словами, протести у Білорусі тривають.

«Протистояння продовжується, бо у серпні минулого року була пройдена точна неповернення. Зараз триває операція спецслужб щодо залякування власного народу, коли щодня людей садять у тюрми, викрадають. Зараз прокуратура готує законопроєкт щодо оголошення нашої національної символіки — екстремістською», – додав Олексій Францкевич.

Він також подякував за підтримку львівській міській владі, яка вивісила на фасаді ратуші білоруський національний прапор.

«Ми відчуваємо велику підтримку львів’ян, Дякуємо за те що вони нам розуміють», – розповів Олексій Францкевич.

До білоруських активістів долучився міський голова Львова Андрій Садовий.

«Львів був, є і буде вільним містом. І ми, як ніхто, розуміємо важливість жити у вільній країні. Я вірю, що скоро ви зможете повернутися у вільну Білорусь. Слава Білорусі! Слава Україні!» – заявив міський голова Андрій Садовий.

Тим часом самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко під час сьогоднішньої пресконференції пообіцяв, що скоро залишить владу.

«Скоро, дуже скоро», - заявив Лукашенко, не уточнивши конкретні терміни.

При цьому він висловив побоювання, що країну «кришать».

Лукашенко також пообіцяв не брати участі в майбутніх президентських виборах і нікого на них не проштовхувати.

За його словами, за час, що минув після виборів, відповідні кандидатури викристалізувалися.

«Тому що я їх виростив, вони зі мною поруч росли», - заявив Лукашенко.

Щодо загибелі голови Білоруського дому в Україні Віталія Шишова, то як заявив Лукашенко, «він для нас був, ну, просто ніхто».

«Він перебував в Україні. І його підтримували спецслужби України, ви ж знаєте, чим займалися. Він був на вашій території. Він повісився або його повісили на вашій території. Ви, будь ласка, займайтеся і дайте нам відповідь: хто повісив, як повісив громадянина Білорусі», - заявив Лукашенко.

Він також звинуватив президента Зеленського у підготовці «бойовиків».

«Гаразд, ти там побіг за Заходом, ти їх підтримав, ти плюнув на все. Але навіщо ти бойовиків готуєш на території України і зброю закидаєш до нас сюди? Адже зброя йде в основному з України», — заявив Лукашенко.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото Оксани ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: